Luxemburgban ingyenes lesz a tömegközlekedés

The Guardian tette közzé a hírt, hogy Luxemburg lesz az első ország a világon, ahol teljesen ingyenesen vehető majd igénybe minden tömegközlekedési eszköz. Tényleg igaz a hír és Luxemburgban ingyenes lesz a tömegközlekedés 2019-ben?

Luxembourg

Luxemburgban ingyenes lesz a tömegközlekedés

A számunkra meghökkentő bejelentést Xavier Bettel, az ország élén második ciklusát kezdő miniszterelnök tette. aki elkötelezett környezetvédő. A javaslat részleteit még nem dogozták ki. Annyi azonban biztos, hogy a vonatok, a villamosok és a buszok használata is ingyenessé válik az egész országban. A tervek szerint legkorábban jövő nyártól, legkésőbb 2020 januártól válik valóra az elképzelés.

A fővárosban, Luxembourgban csupán 110 ezren élnek, de naponta több mint 400 ezeren megfordul meg, főként azok, akik munkába jönnek. A világ egyik legfontosabb pénzügyi központjában több Európai Uniós intézmény is található, így sokan járnak ide dolgozni a környező országokból is. A nagy forgalom miatt az autósok egyre több időt töltenek a dugóban és ez rontja a levegő minőségét.

A luxemburgi tömegközlekedés ára eddig is átlagon aluli volt. A kétórás felnőtt jegy mindössze két euróba kerül, ennyi idő alatt pedig szinte bárhová el lehet jutni Európa legnagyobb miniállamában. A 20 évnél fiatalabbaknak idén nyártól már nem kellett fizetni sem a helyi, sem a helyközi járatokon.

Az ingyenesség minden bizonnyal sokak számára vonzó lesz és csökken majd az autósok és vele a dugók száma, valamint javul a levegő minősége. A miniszterelnök népszerűségének egyértelműen jót tesz az ingyenes tömegközlekedés. 

Update: A hír igaznak bizonyult. 2020. március 1-étől az egész országban ingyenessé tették a tömegközlekedést a külföldiek számára is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük