Skofja Loka (Škofja Loka), a festői középkori város

Skofja Loka (Škofja Loka) az egyik legrégebbi és legszebb állapotban megmaradt középkori város Szlovéniában. A festői szépségű műemlékváros méltán lett az ország egyik leglátogatottabb célpontja.

Skofja loka

Skofja Loka (Škofja Loka)

Škofja Loka neve „Püspök mezeje” jelentéssel bír, amit a freisingi püspökök birtokaira utalva kapott. Időszámításunk szerint 973-ban említik először, Lonca néven, amikor II. Ottó német-római császár a freisingi püspökségnek adományozta a területet. A terület egészen a Német-római Birodalom megszűnéséig, 1806-ig a püspökség tulajdonában maradt.

A 11.-12. században védelmi okokból a város fölé várat és tornyot emeltek, ami a püspök helytartójának székhelye lett. Škofja Loka volt az első település, amely 1248-ban előbb vásár tartási jogot, később 1274-ben városi rangot kapott. A várost a 14. században városfallal vették körül.

1457-ben Jan Vitovec horvát bán égette fel a várost, majd 1476-ban a törökök támadták meg. Mindemellett pestis járvány és tűzesetek is súlytották a várost, majd a 1511-es földrengés szinte porig rombolta a várost. Az akkori freisingi püspök, Fülöp utasítására gyors ütemben újjáépítették.

1660-ban, majd 1698-ban ismét leégett a város. 1789-ben a megsérült védőfalak nagy részét és a városkapukat lebontották. 1806-ban a terület az Osztrák Császárság része lett.

Vár

A püspöki palotának épített vár az 1511-es földrengésben súlyosan megsérült. A tetőszerkezetet, a központi tornyot, a délkeleti tornyot a kápolnával együtt 1527-ben építették újjá. 1890-ben orsolya rendi szerzetesek birtokába került, akik teljesen átalakították.

A második világháború után egy ideig börtönként szolgált. 1959 óta múzeum működik benne, régészeti, helytörténeti és művészeti tárlatokkal. Parkjában skanzen működik.

Skofja loka

Kapucinus kolostor

A Kapucinus téren álló kapucinus kolostort 1707 és 1713 között építették. Könyvtárában körülbelül 30 000 könyv található, ebből 5200 középkori írás. A rengeteg ritkaság között itt található többek között Jurij Dalmatin 1584-ben elsőként szlovén nyelvre fordított bibliája és Platón és Arisztotelész műveinek néhány 16. századi példánya.

Magtár

A magtár a város egyik legértékesebb építészeti öröksége, mely már az 1511-es földrengés előtt is állt. A parasztságtól adóként beszedett terményt tárolták itt. Ma France Mihelic festőművész kiállítása tekinthető meg benne, valamint étterem, pizzázó, borászat várja a tursitákat.

Homan Ház

Az egykori északi városkapunál állt polgári kastély, mely ma étteremként és kávézóként funkcionál. Az épületen megtekinthető a város címere, freskói Szent Kristófot ábrázolják.

Főtér

A város központjában rendszeresen tartanak piacokat, vásárokat, rendezvényeket. Legtöbb épülete késő gótikus stílusban épült, többnyire az 1511-es földrengés után emelték őket.

Szentháromság-oszlop

A Főtéren álló oszlopot Szűz Máriának ajánlották hálából az 1751-es pestisjárvány elmúltával.

Kapucinus híd

A Selška Sora folyón átívelő 600 éves híd Közép-Európa legrégebbi kőhídja. A félkör alakú faragott kövekből készült hidat Leopold püspök építtette a 14. század közepén, ami egyben a halálát is okozta. Amikor átlovagolt a korlát nélküli hídon, lova megriadt, a mélybe esett és a püspök életét vesztette. A 19. századi átépítés során vaskorláttal látták el. Közepén Nepomuki Szent János szobra áll.

A Škofja Loka passió játékok a legrégebbi Szlovéniában. A Jézus szenvedéseit megjelenítő középkori misztériumjátékot 1751 óta minden évben megrendezik a húsvéti nagypénteken. Szövegkönyvét 1715 körül Romuald kapucinus szerzetes írta, tradicionális történet alapján.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük