Majki Esterházy-kastély a kamalduli remetelakok mellett

Az Oroszlányhoz tartozó Majkpuszta két csodás látnivalóval is büszkélkedhet. A 18. században letelepedett, majd elűzött kamalduli remeték cellaházai mellett az Esterházyak vadászkastélya a több évig tartó felújítás után régi pompájában tündököl.

Majki Esterházy-kastély

A kamalduli szerzetes rend egykori rendháza és az Esterházy család vadászkastélya az erdő közepén egy tó közelségében fekszik a Vértesben, az Oroszlány külterületének számító Majkpusztán. A településen a középkorban Szűz Mária tiszteletére 1235-ben alapított premontrei prépostsága állt. A tatárjárás alatt a barátok elmenekültek, a kolostor teljesen elnéptelenedett.

1727-ben fraknói gróf Esterházy József megvásárolta az itteni uradalmat és 1733-ban kamalduli barátokat telepített be Majkra. A rendnek adományozta az 1200 holdas pusztát, a tavakkal, és a rajtuk működő malmokkal. Az új kolostor felépítéséhez szükséges anyagokat és munkaerőt is biztosította.

A középen egykoron állt templom alapjait 1753-ban tették le. Eköré épült a tizenhét szerény cellaház és a kolostor. A szótlansági fogadalmat tett kamalduliak életéről és a kamalduli remeteségről már régebben írtam, így nem ismételném magam. Jelen írásomban inkább a kastély épületre koncentrálok.

Majki Esterházy-kastély története

A kamalduliak magyarországi történetének II. József 1782-es rendelete vetett véget, ami elrendelte a rend eltörlését. 1784-ben a kolostor már elhagyatott volt, az épületeket, berendezési tárgyakat árverésen értékesítették. A templomot ért 1811-es villámcsapás következtében a templom a tornyát kivéve teljesen tönkrement.

Az elhagyatott kolostor és a hozzátartozó birtok a királyi kamara tulajdona lett. 1802-ben Mauthner és Kadisch pesti zsidó kereskedőknek adták bérbe, akik jól menő posztó- és szűrgyártó manufaktúrát működtettek. A munkások és családjainkat a remetelakokba költöztették be. 1828-ban a terület Esterházy Miklós révén visszakerült az Esterházy családhoz.

Esterházy-kastély Majk

A kamalduliak egykori Foresteria vagy más néven konventépülete helyén alakították ki az Esterházyak a minden kényelemmel felszerelt vadászkastélyukat. A foresteriát a remeték mindennapjaik és ünnepik során is használták, és itt szállásolták el a remeteséget meglátogató vendégeket és zarándokokat.

A kastélyt kiszolgáló cselédség a remetelakokba költözött. A kastély körül elegáns angolkertet alakítottak ki. A kastély belső udvarán álló reneszánsz stílusú, díszes kútban föld alatti folyosórendszerre bukkantak, amely a cellaházakhoz és a kastélyon kívülre is vezetett.

Esterházy-kastély Majkon

A II. világháborúban az épületek súlyos károkat szenvedtek, ekkor leégett le a kastély emeleti részének egyik oldala is. Az Esterházy család egy cellalakásban talált menedéket. A családfő, Esterházy Móric gróf, és egyetlen lánya, Mónika Bécsbe távozott. A grófné, Esterházy Móricné, született gróf Károlyi Margit és Emma testvére egészen 1973-ig lakták a cellaépületet.

A háború után a kastély tábori kórházként, munkásszállóként, lakóépületként funkcionált. Az 1950-es években nyaranta úttörők táboroztak itt.

1962-ben az Országos Műemléki Felügyelőség megkezdte a felújítást. Néhány cellaházban kiállítás kapott helyet, a többit vendégszobákká alakították át.

Jelenleg ismét felújítják.

Kastély látnivalói, látogatása

A részben Európai Uniós forrásokból felújított kastély épületében megismerkedhetünk a kamalduli rend általános és magyarországi történetével. Felidézhetjük a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt remeteség egykori hétköznapi és ünnepi alkalmait.

Négy szoba II. Rákóczi Ferenc fejedelem franciaországi tartózkodásának és a francia kamalduli szerzetesekkel való kapcsolatának állít emléket.

A Refektóriumban, a Díszteremben, a Káptalanteremben, a Könyvtárszobában és a Kápolnában korhű bútorokat állítottak ki. Különösen figyelemre méltó a refektórium – az ünnepi ebédlőterem –, ahol a falakat a rendet alapító Szent Romuald életét ábrázoló jelenetek és az Utolsó vacsora-jelenet díszítik.

https://www.facebook.com/majk1733/photos/a.619062648241301/1061178084029753/?type=3

A vadászkastélyt bemutató terekben kamarakiállítás emlékezik meg gróf Esterházy Móricról, aki Majkon született, és aki 1917-ben rövid ideig Magyarország miniszterelnöke volt.

A majki Esterházy-kastély hétfő kivételével naponta 10-18 óráig, óránként induló tárlatvezetéssel látogatható. Csoportokat csak előzetes bejelentkezéssel fogadnak.

A remetelakok és az angolpark jelenleg nem látogatható, mert a Nemzeti Kastély Program keretében felújítás alatt áll.

Nyitvatartási és látogatási információkat a remeteség hivatalos oldalán találsz.

Amikor pár éve ott jártam, a kastély még felújítás alatt állt, így csak kívülről tudtam fotózni. Találtam viszont egy szuper videót, ami hitelesen és érdekesen mutatja be a kastélyt és történetét.

Majki Esterházy-kastély videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük