Tündöklő fénytánc – Északi fény Norvégiában

Ha lenne bakancslistám, igen előkelő helyet foglalna el rajta a természet egyik leglátványosabb és legszebb égi jelenségének, a sarki fénynek a megtekintése. Listát nem írtam, de ettől függetlenül nem mondtam le arról, hogy egyszer személyesen, saját szememmel tapasztaljam meg a festői látvány misztikumát. Addig is míg ez teljesül, marad az Északi fény Norvégiában csodálatos videó. 

északi fény Norvégiában

Mi az Északi fény?

A sarki fény egy időleges fényjelenség, amit a föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) okoznak. Mindkét féltekén előfordul, a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban látható. Megfigyelésre legalkalmasabb a szeptember és a január-február. Az északi féltekén északi fénynek (Aurora borealis), délen déli fénynek (Aurora australis) hívják. A névadó Aurora a római hajnal istennő volt, a borealis jelentése északi, az australis pedig déli.

Jó helyen és jó időben kell lenni ahhoz, hogy láthassuk a csodálatos fényjátékot. A sarkkörön túl fekvő norvég várost, Hammerfestet az egyik legjobb megfigyelő helynek tartják. Sajnos én nyáron jártam ott, akkor elmaradt a varázslatos látvány. Mondjuk nem is csoda, hisz a fehér éjszakák idején a világos égbolt megakadályozza, hogy láthassuk. A jelenség a téli hónapokra jellemző, de csak is akkor észlelhető, ha nem felhős az égbolt.

Az északi fény megcsodálására legjobb, ha Norvégia, Svédország, vagy Finnország északi részére utazunk. Vagy még messzebb, egyenesen a csodálatos sziget, Izland felé vesszük az irányt, ahogy tette ezt olvasónk is,  aki örömmel osztotta meg az izlandi fénytánc fantasztikus fotóit.

Egy izlandi utazásról már régóta álmodozom. Ha egyszer összejön, akkor biztos, hogy szeptemberre időzítem, és alvás helyett sarki fény vadászattal telnek majd az éjszakáim.

A sarki fény leggyakrabban zöld színben pompázik, de kis szerencsével vöröses és ibolyaszínű árnyalatokban is gyönyörködhetünk. Ritkábban megjelenhet vöröses, sárga, vagy kék színekben is.

Északi fény Norvégiában – videó

Azt hiszem további magyarázat nem kell ehhez a jelenséghez. Engedd el magad és hagyd, hogy magával ragadjon a csodálatos fénytánc.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük