Miskolctapolca látnivalói

A festői természeti környezetben, a Hejő-patak völgyében fekvő Miskolctapolca Miskolc egyik városrésze. Családi szórakoztató élményparkja és csónakázó tava a kicsiket és a nagyokat elbűvöli. A Békás-tó meleg vízének köszönhetően békák, halak és vízililiomok fontos élettere. Miskolctapolca látnivalói között kiemelkedő jelentőségű barlangfürdője, ami egész Európában egyedülálló.

Miskolctapolca

Miskolctapolca története

Miskolctapolca neve szláv eredetű, fürdőhelyet jelent, melyet a népvándorlás korában itt átvonuló szláv törzsektől kaphott. A környéken talált leletek szerint már a vaskorban is lakott volt.

A honfoglalás után a Bors (Borsod megye névadója), majd a Miskolc nemzetség tulajdona lett. A Barlangfürdő mellett talált 11. századi kis körtemplomban feltehetően a városalapító nemzetség tagja nyugodhattak. 1219-ben kelt okirat szerint már monostor állt itt, hogy őrizze a nemzetség földi maradványait. A Szent Péter és Pál tiszteletére emelt monostorban bencés szerzetesek éltek és a tapolcai hőforrások vizét felhasználva gyógyítottak a 16. századig, a törökök megérkezéséig.

A tönkrement, elmocsarasodott terület rendbetételére és fürdőház építésére 1711-ben Kollonich Zsigmond váci püspök levelben kérte a vármegyét. A görömbölyi apátság tulajdonában lévő területen a sziklavájatokból előtörő gyógyvizek számára három medencét alakítottak ki, öltözőket és egy hatszobás fogadót építettek. Az 1830-as években már fedett fürdő állt a módosabbak rendelkezésére, a köznép továbbra is a szabad ég alatt fürdött.

Mária Terézia a tapolcai apátság megmaradt javait a munkácsi görögkatolikus püspökségnek adományozta, így a település az ő tulajdonukban volt. 1908-ban Miskolc városa a görögkatolikus püspöktől vásárolta meg Tapolca 48 kataszteri holdnyi területét, hogy innen biztosítsa az ivóvizét. 1920-ban egzotikus fákat és bokrokat telepítettek a területen. A park ma is természetvédelem alatt áll.

A miskolctapolcai nyitott strand 1923-ban épült meg. 1934-ben üdülőhellyé nyilvánították a települést. A gyógyvízben rejlő lehetőségeket kihasználva fogadók, éttermek, panziók nyíltak. 1938-ra felépült az új tavifürdő. A termálfürdő, illetve a klasszikus, ma is látható főépület 1941-ben készült el.

1959-ben átadták a közönségnek a barlangfürdőt, mindaddig csak a barlangokon kívül lehetett fürödni a barlangból eredő termálvízben. 1969-ben két szabadtéri medencével egészítették ki a komplexumot. A mai arculat a 2000-es évek közepére alakult ki.

Tapolca 1950-ig Görömböly része volt Görömbölytapolca néven, Miskolchoz csatolása során Hejőcsaba, Görömböly, majd Szirma mellett Miskolc negyedik kerülete lett. Szintén Miskolchoz tartozik a Diósgyőri vár.

1990 után többször felmerült az önállósodás kérdése, de mindig elbukott a kezdeményezés.

Miskolctapolca

Miskolctapolca látnivalói

Avalon Park

A családi, szórakoztató és élményparkban elektromos gokart pálya, a szabadtéri, 2500 négyzetméteres játszópark, első osztályú, autentikus olasz étterem, street food ételeket kínáló sörkert várja a kikapcsolódni várókat. A Maya parkot különösen imádják a lurkók.

Miskolctapolca, Avalon park

Barlangfürdő

A Barlangfürdő az ország egyik legszebben kiépített fürdője fedett és szabadtéri medencékkel. Fő vonzerejét a természetes barlangban lévő meleg vizes medencék jelentik. A gyógyulni vágyóknak hidroterápia, masszázs áll a rendelkezésére, a fürdő orvosi rendelőkkel is rendelkezik.

Sziklakápolna

A Sziklakápolnát két barlangból alakították ki, 1935-ben szenteltek fel. Vasárnaponként római katolikus szentmisét tartanak.

Akropolisz Szabadtéri Színpad

Az Akropolisz épületében (Akropolisz Szabadtéri Színpad) nyaranta színházi előadásokat szoktak tartani.

Békás-tó

A Barlangfürdő előtt hatalmas ősfás park terül el a 10 106 négyzetméteres csónakázótóval, játszótérrel és nyári bobpályával, kalandparkkal. A tó partfalát 1959-ben alakították ki, és ekkor épült meg a csónakkikötő is.

A Békás-tó (ún. Hattyú-tó) egy volt kráterben helyezkedik el, amelyben közel ötven hőforrás található, ebből ered a Hejő-patak. Szép vízililiomok tenyésznek benne. A tóban található kis sziget  a „szerelemsziget” nevet kapta. A legenda szerint az ide látogató párok nem tudnak elválni egymástól.

Apátsági monostor

Az apátsági monostor romjai a Barlangfürdő előtt ingyenesen láthatók.

Mancs szobra

Mancs, a híres életmentő kutya szobra a Szinva feletti hídon található. A szobrot 2004-ben avatták fel, Szanyi Borbála szobrászművész készítette.

Nagyon köszönjük a fotókat Era Utazónak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük