Ilyen a világ leghosszabb gyalogos függőhídja Portugáliában

Megnyílt és belépő díj váltása után már járható a világ leghosszabb gyalogos függőhídja a portugáliai Arouca város közelében. A 516 méter hosszú és ezért az Arouca 516 névet viselő híd az Aguieiras vízesést és a Paiva-szurdokot köti össze 176 méter magasban.

Arouca 516

A világ leghosszabb gyalogos függőhídja

A Portugália északi részén talaálható Arouca Geopark már eddig is rengeteg extrémsportolási lehetőséget kínált. Most a bátorságunkat a függőhídon végig sétálva tehetjük próbára. A világ leghosszabb függőhídja címet az 2017-ben átadott, 494 méter hosszú svájci Charles Kuonen függőhídtól hódította el, amiről a Matterhorn, a Weisshorn és a Berni-Alpok csodálható meg.

A rekord méretű függőhidat két V-alakú toronyból induló vaskábelek tartják. A 90 centiméter széles híd korlátját merev hálószerkezet alkotja, a padlózat 127 darab négyméteres modulból áll. A 176 métererre a híd alatt folyó Paiva folyót a nyitott fémrácsok láthatóvá teszik.

A hidat az Itecons portugál stúdió tervezte. Megépítése két vég tartott, 2,3 millió euróba (900 millió forintba) került.

A híd nem épp tériszonyosaknak való. Fantasztikus lehet a hídról a látvány, de azt hiszem a végigsétálást kihagynám, ha arra járnék. Ahogy  valószínűleg kihagynám Vietnem egyik legújabb látványosságát az Aranyhidat, ahol két hatalmas kőkéz tartotta „aranyszalagon” kelhetünk át a völgy felett. Az is biztos, hogy a világ legveszélyebb hegyének a Mount Hua-nak a megmászására sem vállalkoznék.

Igencsak össze kellett szedni ahhoz is a bátorságomat, hogy a csupán 20 méter hosszú, 30 méteres magasságban himbálódzó Carrick-A-Rede Rope kötélhíd átmenjek Észak-Írországban.

Arouca 516 videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük