Dunrobin kastély Skóciában

Aki egyszer is járt már a Skót-Felföldön, sosem felejti a gyönyörű tájat. A csodálatos  természeti környezet mellett azonban a kastélyokra és azok kertjére is érdemes figyelemet fordítani. A Dunrobin kastély és farncia kertje az egyik kihagyhatatlan gyöngyszem.

Dunrobin kastély

Dunrobin kastély látogatásunkhoz a képeket a Skóciában élő Balogh József bocsátotta rendelkezésünkre néhány ajánló sor kíséretében.

“A helyszín a Dunrobin kastély kertje. Az a sajnálatos dolog ebben, hogy amikor ott jártam, nem igazán találkoztam színpompás virágokkal. A kert kicsit hasonlít az előzőleg küldött Drummond kertre, kialakításában. A kastélyt Inverness-től északra a keleti parton, Golspie-ben találjuk. A kertben naponta kétszer solymász bemutatót tartanak, ami igazán látványos, még akkor is, ha az ember olyan esős változékony napot fog ki, mint én.”

Dunrobin kastély

Dunrobin kastély története és kertje

A legendás skót kastélyok népszerűségéhez nagyban hozzájárulnak a köréjük csodálatosan kialakított és értőgonddal ápolt kertek. A 15. századi eredetű Dunrobin kastély kertje mindig makulátlan szépségű.

A Skócia éjszaki részén, a Skót-Felföldön található Dunrobin kastélyt első említése 1401-ből származik, mint a Sutherland grófok rezidenciája. Az évszázadok alatt többször bővítték és átalakították. A mai L-alakú épületegyüttes a 17. században alakul ki, amikor is  két újabb szárnyat építettek a középkori épülethez.

A 19. század közepén Charles Barryt, a westminsteri parlament építésze alakította át a kastélyt. A mai napig lélegzetelállító francia kert szintén az Ő munkáját dícséri. A mesterséges tavakkal és szökőkutakkal gazdagított kertet szintén az Ő tervei alapján alakították ki versailles-i mintára.

Nagyon köszönjük a gyönyörű képeket Balogh Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük