Hollókő legofalu: 15 ezer LEGO-elemből építették meg a világörökségi falut

Hollókő, Magyarország egyetlen világörökségi faluja most már makett formájában is megtekinthető. Igaz ehhez Hollókőre kell elutazni, de ha már ott járunk érdemes beiktatni a Hollókő legofalu megtekintését is. 

Hollókő legofalu

Hollókő legofalu

A Nógrád megyei Hollókő az egyetlen magyar falu, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján, ahol jelenleg nyolc magyar helyszín található.

A Világörökség Bizottság a magyar helyszínek közül 1987-ben Budapest mellett elsőként vette fel a védett helyszínek listájára a kevesebb mint 400 lelkes palóc falut.17–18. században kialakított Hollókő a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan, páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő máig lakott település, tehát nem egy szabadtéri múzeumban, egy skanzenben sétálhatnak az ide látogatók. A hagyományokat mai napig őrzik a faluban, híresek a húsvéti locsolkodásról is.

Hollókő legofalu egy 100 x 130 centiméteres dioráma, amit a Palóc Játszóház emeletén lehet megnézni. A létrejötte a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.-nek köszönhető. Az építőelem-darabokat direkt ehhez a projekthez készítették, azokat nem lehet megvenni.

A minifalu méretarányos, még a domborzati viszonyokat is követi. Virágos szekér, lóca, a templom melletti kút, a postahivatali címke, illetve a két helyi kutya, Bársony és Babi is látható rajta. 5 ezer LEGO-elemből építették meg a település legismertebb részét: a fatornyos templomot, valamint az azt körülvevő házakat, utcát, kerteket.

Hollókő legofalu

A legofalu méretében és kivitelezésében is jelentősen eltért a makettparkoktól, és mint ilyen egyedülálló a maga nemében.

Hollókő legofalu

Fotók: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft

További olvanivalók Hollókőről

Hollókő, az alig 300 lelkes nógrádi falu volt a világ első faluja, amit az UNESCO világörökségi helyszínné választott. Az eredeti állapotában megmaradt falurész ma is lakott és igen kedvelt kiránduló hely. Ezek Hollókő látnivalói!

Hollókő látnivalói: a hagyományőrző világörökségi falu

Hollókő, hazánk egyetlen UNESCO világörökségi faluja elsősorban jellegzetes házaival és máig őrzött népviseletével, hagyományaival vonzza a látogatókat. Pedig ha ott járunk, kihagyhatatlan a csodálatos panorámát nyújtó 13. századi Hollókői vár. Hollókő vára és a palóc település is a Kacsics nemzetségnek és holló képében megjelenő ördögfókák legendájának köszönheti a nevét.

Hollókői vár: pazar kilátás a Cserhátra és a világörökségi falura

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük