Draskovich-kastély, amit a Sellyei Arborétum vesz körül

A Baranya megyei Sellye kastélya, a műemléki védelem alatt álló barokk stílusú Draskovich-kastély eredetileg a Batthyány-család tulajdona volt. A hozzáratozó parkkal együtt az 1800-as évek elején nászajándékként került a Draskovich család birtokába. Ősfás parkja, a Sellyei Arborétum a Dél-Dunántúl legszebb és legfajtagazdagabb parkja.

Draskovich-kastély, Sellye

Draskovich-kastély rövid története

Műemléki védelem alatt álló, a barokk stílusú kastély elődjét a Batthyány család építette az 1700-as években. Az északi szárny a legrégebbi, a keleti, nyugati és déli szárnyak 1745-50 között épültek, ekkor nyerte el mai formáját..

A kastély és hozzátarozó uradalom az 1800-as évek elején nászajándékként került a Draskovich család birtokába, mikor Draskovics Károly feleségül vette Batthyány-Strattmann Erzsébetet.

Draskovich-kastély a Sellyei Arborétumban

A második világháború után a kastély és a park sorsa bizonytalanná vált, majd végül 1965-ben műemléki védelem alá került.

Az épület nem látogatható, jó pár éve üresen áll, a felső képen látszik is a szalag, amivel körbe van kerítve.

Draskovich-kastély parkja

A kastélyt körülölelő parkot Draskovich Iván alakította ki a 1800-as évek második felében.

A 7,65 hektáros, az egyebek mellett mintegy 350 fafajtát bemutató park ma a Sellyei Arborétum. Legrégebbi lomb hullató és örökzöld fajai a 19. század második feléből maradtak meg. A világ minden tájáról érkeztek ide növényfajok, például Kaukázusból, Kínából, Japánból, Kanadából, Görögországból, Spanyolországból.

A tulajdonosok folyamatosan fejlesztették a kertet. A 6-7 m magas mamutfenyőt 1927 februárjában hozatta a gróf szlatinai birtokáról.

Az arborétum számtalan ritkaságot őriz, például aranytuja, ezüst-fenyő, páfrányfenyő, japánakác, vérbükk, a vér-tölgy, az andalúziai jegenyefenyő.

A parkban ma lombhullatókból 240, örökzöldekből115 faj és fajta van jelen.

A Draskovich-kastély parkja különösen szép tavasszal, a krókuszok virágzása idején.

krókuszok a Sellyei Arborétumba

Nagyon köszönöm a fotókat Farkas Gágó Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük