Az Urnesi dongatemplom: Norvégia ősi kincse a fjordok mélyén

Norvégiai fjordok és hegyek lenyűgöző táján rejtőzködik egy kincs, mely az UNESCO Világörökség része: az urnesi dongatemplom. Ez a 12. századi fatemplom nem csupán gyönyörű építészeti remekmű, de betekintést enged a viking kori Norvégiába is. A templom gyönyörű faragásai és freskói lenyűgözőek, és a hely hangulata magával ragadó. A skandináv faépítészet figyelemre méltó példája, a kelta művészetet a viking hagyományokkal és a román építészeti stílusjegyekkel ötvözi. Ha Norvégiába utazunk, az urnesi dongatemplom kihagyhatatlan látnivaló.

Norvégia fatemplomai - Urnesi dongatemplom


Utazás a múltba: Az urnesi dongatemplom

Az urnesi cölöptemplom a norvégiai fjordok festői környezetében található, és több mint ezer éve áll a viking hagyományok és a keresztény hit szimbólumaként.

A dongatemplomot 1130 körül építették, és Norvégia legrégebbi fatemploma. Pár évtized múlva átépítették és egy új épületrészt alakítottak ki. A 12. század végére tehető a dekoratív sirály- és sárkánymintás faragványok elkészülte.

Jézus keresztre feszítésének ábrázolása az oltáron a 13. századból származik. 1600-ban négyszög alaprajzú karzatot építettek hozzá. 1704-ben ksézült el a harangtorony.

1880-ban a norvég Történelmi Műemlévédelmi Szövetségmegvásárolja a cölöptemplomot.

1956 és 1957 között régészeti feltárásokat végeztek, melynek során érmeleletre bukkantak Harald Hardrada idejéből (1046-1066)

1979-ben első norvég építményként került fel az UNESCO világörökségi listájára, mint Norvégia valószínűleg legrégebbi temploma. Román oszlopos bazilika hatását kelti a hosszanti oldalon lévő hat hagyományos oszloppal.

A templom belseje

A dongatemplomok jellegzetes skandináv építészeti stílusban épültek, fából, kőalapozásra. Díszes faragások borítják, melyek viking mitológiai motívumokat, bibliai jeleneteket és stilizált növényi díszeket ábrázolnak.

A templom belseje egyszerű, de lenyűgöző. A dongaboltozatot három hajóra osztják az oszlopok, melyek a szentély felé vezetnek. A szentélyben található az oltár, a keresztelőkút és a szószék. A templom falait freskók díszítik, melyek a 13. századból származnak. Az ívelt formák magukon hordozzák a norvég történelem és kultúra nyomait. A színes, metszett jelenetek a keresztút stációit ábrázolják.

A többi cölöptemlommal egyetemben fontos szerepet játszik a norvég identitás és kulturális örökség megőrzésében. Ez a hely nemcsak egy turisztikai látványosság, hanem élő emlékezet is a norvég nép számára.

Urnes cölöptemploma

Urnesi dongatemplom megtekintése

Az urnesi dongatemplom Norvégia nyugati partján, a Sognefjord északi partján található. Bergenből autóval vagy busszal kb. 2 óra alatt érhető el. A templom nyitvatartási ideje szezontól függően változik, de általában a nappali időszakban nyitva tart.

A templomot belülről és kívülről is megtekinthetjük. Vezetett túrák is elérhetőek, melyek során betekintést nyerhetünk a templom történelmébe és építészetébe. A templom mellett található egy múzeum, ahol a dongatemplomokról és a viking kori Norvégiáról tanulhatunk.

Tippek a látogatáshoz

  • A templomot érdemes kora reggel vagy késő délután meglátogatni, amikor kevesebb a turista.
  • Vezetett túrán érdemes részt venni, hogy megtudhassuk a templom történelmét és építészetét.
  • A templom mellett található múzeumot is érdemes meglátogatni.
  • A templom környékén gyönyörű túraútvonalak találhatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük