Mátraverebély temploma – Szentkút Nemzeti Kegyhely

Mátraverebély a Nógrád megyei település a Zagyva völgyében a Mátra és a Cserhát között fekszik. Neve a határában található Szentkút Nemzeti Kegyhelynek köszönhetően vált országosan ismertté. Nézzük, milyen is Mátraverebély temploma.

Mátraverebély

Kiss P Dóra ajánlotta figyelmünkbe a kegyhelyet.

„SZENTKÚT – Nemzeti Mária – kegyhely Mátraverebély település határában, katolikus búcsújáróhely a Váci egyházmegyében, amely a 2015-ben megújult szabadtéri misézőhellyel, zarándokházzal és a Szent László-forrás vadregényes parkjával várja a magyar és külföldi zarándokokat.”

Mátraverebély

Mátraverebély temploma

Mátraverebély Árpád-kori település, nevét az 1300-as években említették először Vereb néven. 1332-1337 között neve szerepelt a pápai tizedjegyzékben is. A 14. században már mezővárosként említették.

1398-ban Verebi Péter erdélyi alvajda közben járására Zsigmond királytól országos vásártartási jogot kapott. Legnagyobb vásárát az augusztus 15-i Nagyboldogasszony napja alkalmából tartották.

A török időkben elnéptelenedett a falu. 1733-ban a ciszterci rend, majd 1756-ban az Almásy grófok birtokába jutott.

Már a 13. század végétől jelentős búcsújáró hely a ma is a községhez tartozó Szentkúti kegyhely, amelynek búcsúja is Nagyboldogasszony napra esik.

A fő búcsú mellett jelentős a szeptember 8-i, Kisasszony-napi búcsú. Ilyenkor hívők tízezrei érkeznek Mátraverebélyre. A vidék palóc falvaiból általában színpompás népviseletben érkeznek a lányok, asszonyok.

A kegyhely kialakulásának legendája szerint a kunokat elüldöző Szent László királyt és katonáit bekerítette itt a keskeny völgyben az ellenség. A magyarok, mivel nem volt vizük, engedélyt kértek az uralkodótól, hogy pogány áldozatot mutassanak be. A szent király erre haragjában egy sziklába dobta a lándzsáját. Amikor kihúzták onnan, friss vizű forrás fakadt a helyén.

Egy másik legenda szerint a király egyenesen az Ágasvár csúcsáról ugrott idáig. Erre emlékeztet a Szent László ugratása elnevezésű hasadék.

A csodatévő forrás fölé 1290 táján építették az első fakápolnát. Majd 1757-ben Almásy János anyagi támogatásával kéttornyú barokk templomot emeltek. 1970-ben Basilica minor rangra emelte a pápa.

Mátraverebély

A falu római katolikus temploma Magyarország egyik legszebb kora gótikus épülete. A templombelső érdekessége egy 17. századi népies reneszánsz szószék.

Mátraverebély

A kegytemplom fölé magasodó Meszes-tetőn tucatnyi, puha mészkőbe vájt remetebarlang és két kápolna érdemel említést.

Nagyon köszönjük az ajánlást és a fotókat Kiss P Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük