Hollókői vár: pazar kilátás a Cserhátra

Hollókő, hazánk egyetlen UNESCO világörökségi faluja elsősorban jellegzetes házaival és máig őrzött népviseletével, hagyományaival vonzza a látogatókat. Pedig ha ott járunk, kihagyhatatlan a csodálatos panorámát nyújtó Hollókői vár.

Hollókői vár

A hollókői erődítmény magasabb szintjeiről csodálatos kilátás nyílik a Cserhát vonulataira és a vár alatt megbúvó Hollókő Ófalura és a régi szőlőparcellákra.

A mai bejegyzéshez Mészáros Henriett szolgákóltatta a fotókat némi megjegyzéssel. “Az óriási szél ellenére lenyűgöző látvány fogadott bennünket!
2020.01.04-ei képek.”

Hollókői vár története

Hollókő fölött, a hosszan elnyúló domboldal nyugati végében állnak az 1996-ra helyreállított vár falai. Az ősi vár története több szálon is összefonódik az alatta elterülő kisközség históriájával. Akárcsak a váraink többsége ez is a tatárjárás után, a 13. század második felében épült.

Hollókő és a hollókő legendája

Mind a falu, mind a vár nevét egy régi történetből eredeztetik. A legenda szerint a vidék birtokosa, Kacsics nemzetség egy tagja elrabolta a szomszédos földesúr szépséges feleségét, és az éppen épülő vár egyik szobájába záratta. A nagyasszony boszorkány dajkája azonban megidézte a sátánt, s az ördögfiak éjjelente holló képében elhordták a vár falait, hogy kiszabadulhasson az asszony.

A legendára utal a falu határában az útbaigazító holló szobor.

Holló Hollókőn

Hollókői vár

1461-ben Mátyás király, Guthi Országh Mihály nádornak és Losonczi Albertnek adományoszta hollókői várat, az ország felső részeiben vezetett hadjáratok idején szerzett érdemeik elismeréséül. Ekkor a palotarészt reneszánsz stílusban tovább építették, valamint megerősítették alsó vár védelmi rendszerét.

Hollókővára is pusztulásra volt ítélve, amikor I. Lipót király 1701-ben elrendelte az ország belsejében lévő várak lerombolását.

A vár feltárását 1966-ban kezdték el, falait megerősítették, és megkezdték a helyreállítását. 1996-ban megnyitották, de 2014-15-ben újabb helyreállításokat végeztek és további munkálatok vannak tervbe véve.

Ma az épületben kis kiállítás mutatja be az ásatások során előkerült fegyver- és kerámiamaradványokat, kőfaragványokat, ágyúgolyókat.

Nyitvatartási és belépési információakat a vár hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönjük Mészáros Henriettnek a csodálatos fotókat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 3K
  • 8
  •  
  •  
  • 3K
  •  
  • 8
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük