Szécsény, a fejedelmi város – fő látnivalók

Közvetlenül a magyar-szlovák határ mentén, Nógrád megye északi szélén, az Ipoly folyó völgyében fekszik Szécsény városa. A középkori műemlékekben gazdag, csendes kisváros és környéke a természetkedvelő turisták körében is vonzó úti célNézzük, melyek Szécsény látnivalói.

Szécsény

Szécsény látnivalói

Szécsényt Ludányhalászi felől megközelítve páratlan látványt kínál: az Ipoly folyó teraszának szélére épített Forgách-kastély, a mellette álló ferences rendház és a római katolikus templom festői együttese emelkedik a széles lapály fölé. 

Forgách-kastély

A középkori várkastély 1456-ban már állt. A mai barokk kastélyt a Forgách-család 1753-63 táján építtette meg. Utolsó tulajdonosa, Lipthay Béla jelképes összegért adta el a magyar államnak.

A végvár köveiből épített barokk Forgách-kastély ad helyet a Kubinyi Ferenc Múzeum Nógrád megye régészeti, történeti emlékeit bemutató kiállításának.

Vár maradványok

Az egykori gótikus vár építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. században a vár kapitánya, Disznóssy Ferenc felgyújtatta. A vár falainak maradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel. Csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg.

Ferences kolostor

A kastélytól nyugatra emelkedő ferences kolostor gótikus alapokon áll. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt díszudvarral. A török idők pusztításai után barokk stílusban építették újjá. A négyzetes alaprajzú, háromszintes, kerengős épület érdekessége a Rákóczi-emlékszoba.

A legenda szerint a szécsényi országgyűlés idején a vezérlő fejedelem lakott benne. Falán a Mekka felé tájolt, festett mihráb, azaz mohamedán imafülke nyomai jelzik, hogy a török hódoltság idején a bég szállása volt.

1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették az épületet.

Az egykori vár alatti Borjúpást-rét ma természetvédelmi terület, arról nevezetes, hogy  az 1705-ben itt megtartott országgyűlésen választották vezérlőfejedelemmé Rákóczi Ferencet. 

Római katolikus templom

A kolostorral egybeépült a város római katolikus plébánia temploma, az 1332-es pápai engedély alapján épített nagyméretű műemlék templom. A gótikus falak a hódoltság idején megrongálódtak, de az épület a későbbi felújítások után is megőrizte eredeti stílusát. A jelenlegi barokk hajót 1696-ban építették hozzá. A szentély közelében itt is található egy mohamedán imafülke, ezt bevésték a falba.

Szentélyében a 14. század gótikus stílusjegyei fedezhetők fel. Legértékesebb része a sekrestye, amelynek szép csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillér tartja. A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába, ahol Rákóczi fejedelem megszállt. 

Szécsény

Tűztorony

A tűztornyot a pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették 1893-ban. 1929-ben egy harmadik emeletet építettek rá és ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. Valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt ferde, észak felé dőlt. A mai napig érzékelhető a mozgás, évente néhány milliméterrel tovább dől. 2004-ben a Tűztorony történeti és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.

Városközpont

A város felújított történelmi központja és környezete hangulatos utcáival, virágos sétáló utcájával és tereivel kellemes kikapcsolódást nyújt az idelátogatók számára. A Forgách-kastély alján található a Várkert a sétálni, és kikapcsolódni vágyó turisták, fiatalok kedvence.

Aktív kikapcsolódás

A város határában kialakított élményparkban kajakokkal, kenukkal, csónakokkal járhatjuk be az árterek világát. Kiváló horgászati lehetőségeket és több tanösvényt is találunk.

Nagyon köszönjük a fotókat Buják Máriának!


Tipp: Ha már Szécsényben járunk, ne hagyjuk ki Hollókő megtekintését. Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. Nem vált szabadtéri múzeummá, mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják.
Szécsény felől érkezve el sem lehet tévedni. A 22-es úton az óriási terméskövön álló Holló-szobornál kell a faluba letérni, ami egyébként zsákfalu. Ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a Lego-falut és a Hollókői várat sem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − 13 =