Éjszakai Sopron csodálatos videón

A hűség városának is hívott Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei és az országhatárhoz való közelsége miatt sok látogatót vonz. A környék is rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nézzük, milyen varázslatos az éjszakai Sopron!

Sopron

Sopron, a hűség városa

Sopron a Dunántúl észak-nyugati kiszögellésében helyezkedik el, a Fertő tó medencéje és a Soproni-hegység között. Ausztriától csupán 6 km választja el, ezért szokás az ország nyugati kapujának is hívni.

Az, hogy ma SopronMagyarországhoz tartozik, egy népszavazásnak köszönhető. Az első világháborút lezáró, 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés Sopront és környékét a későbbi Burgenlanddal együtt Ausztriának ítélte. A magyar egységek 1921. augusztus 26-án kezdték meg a terület kiürítését. Felkelők azonban megállították a benyomuló osztrák csapatokat.

A helyzet megoldására olasz közvetítéssel Velencében kezdődtek tárgyalások. Az október 13-án létrejött megállapodás szerint a magyar fél kiüríti a területet, ezután pedig népszavazás dönt Sopron és a környező nyolc község – Fertőrákos, Ágfalva, Sopronbánfalva, Harka, Balf, Fertőboz, Kópháza és Nagycenk – hovatartozásáról.

A népszavazást 1921. december 14-én rendezték meg Sopronban, 15-én a városhoz tartozó Brennbergbányán, 16-án a többi településen. Voksolásra azok a huszadik évüket betöltött férfiak és nők voltak jogosultak, akik e területen születtek, vagy 1918. december 31. óta ott laktak. A szavazást a jórészt osztrák hagyományú és német anyanyelvű soproni lakosság döntötte el: bár a községek közül csak háromban (Fertőboz, Kópháza és Nagycenk) szavazott a többség Magyarországra, Sopronban a résztvevők 72,8 százaléka mondott erre igent. Az egész terület összességében 65,1 százalékban döntött Magyarország mellett, 15 334 szavazattal 8227 ellen, 89,5 százalékos részvétel mellett.

Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a trianoni békeszerződést módosították. Sopron „Civitas Fidelissima” (Leghűségesebb Város) címet kapja. A népszavazás máig fontos szimbóluma a magyar összetartozásnak.

Storno-ház Sopron

A kékfrankos városa

A mintegy hatvanezer lakosú megyei jogú város rengeteg látnivalót kínál. Természeti szépségei mellett a műemlékekben a második leggazdagabb település Magyarországon. A környék mikroklímája kedvez a bortermelésnek: Sopron a „kékfrankos fővárosa”, és egyben a soproni borvidék központja.

A város fölé magasodó Soproni-hegység, ami az Alpok legkeletibb nyúlványa kellemes sétautakkal csalogat. Az UNESCO világörökségi listán is szereplő közeli Fertő tónak csupán kis része tartozik Magyarországhoz, de ez ma már nem nem akadálya annak, hogy autóval, kerékpárral vagy gyalogosan bejárjuk vagy kipróbáljuk a különböző vízi sportokat.

Sokan választják az itteni kitűnő szállodákat ausztriai látogatásaikhoz is, hisz minden könnyen elérhető, ugyanakkor sokkal olcsóbbak az árak, mint pár kilométerrel nyugatabbra a sógoroknál.

A romantikus városban nyüzsgő az éjszakai élet is. Az éjszakai fények még feledhetetlenébbé varázsolják az ott töltött időt.

Éjszakai Sopron – Sopron by night – csodálatos videó

További olvasnivalók Sopronról és környékéről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük