Autómentes úti célok, ahol csend és nyugalom honol

Egyre nehezebb elképzelni életünket autó nélkül, de egyre több példa igazolja, hogy nem lehetetlen. Vannak helyek, ahol az emberek autómentes életre rendezkedtek be. A csend és a nyugalom mellett egy biztos, nekik nem kell stresszelniük a közlekedési dugóktól. A nagy városokban is léteznek ilyen területek, van ahol csak egy-egy sétáló utca, van ahol egész negyedek váltak autómentessé. Ez utóbbiakból hoztam egy válogatást. Itt vannak a legnépszerűbb autómentes úti célok!

Giethoorn

Autómentes úti célok – csendes életre vágyóknak

Nem is olyan régen már készítettem egy összeállítást Európa legzöldebb városairól. Abba a listába sem lehetett csupán egyetlen autómentes sétáló utcával beférni.

Európa legzöldebb városai tökéletes célpontok azoknak az utazóknak, akik a városi pihenést és a természeti közeli nyaralást szeretnék kombinálni. A zöld városok közös jellemzője, hogy a szálláshelyek közelében találhatók parkok, botanikus kertek, folyók, tavak, túraútvonalak vagy kerékpárutak. A Europenbestdestinations.com oldal most 10 kritémiumot összevetve hozta létre és a nyilvánosságra Európa legzöldebb városainak listáját.

Az autómentes úti célok listájába kerüléshez még ennél is több kellett.

Caye Caulker – Belize

Caye Caulker egy picike, korallsziget a Közép-Amerikai Belize partjai mellett. A vízi taxival vagy kisebb repülővel megközelíthető sziget mindössze nyolc kilométer hosszú, másfél kilométer széles és csupán kétezren lakják.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb hely a különleges utazási élményekre vágyók körébe. Fehér homok, türkízkék tenger, ragyogó napsütés és pálmafák várják az érdeklődőket, akik autót ne használhatnak.

A szállodák a tengerparton sorakoznak. Strandolás, buvárkodás után az itteni városka, Caye Caulker Village egy könnyű sétával elérhető.

fehér homokos tengerpart pálmafával

Gent – Belgium

Gent, a flamand város a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb települése volt. Jelenleg kikötője, egyeteme és textilipara révén ismert. Kedvelt turisztikai célpont, Észak Firenzéjeként is emlegetik a gyönyörű, és műkincsekben bővelkedő belga várost.

Gent belvárosából már 1996-tól kezdődően kitiltották a gépkocsikat. Vannak olyan teljesen forgalommentes utcák is, ahol még a biciklizés sem megengedett, csak a gyalogosoké a közterület.

Persze, ezek az övezetek külön engedéllyel gép- és tehergépkocsival is megközelíthetőek, és vannak időszakok, alkalmak, események, amikor a tiltás alól a lakók, illetve a helyi vállalkozók felmentést kapnak. Így a közel 270 ezer lakosú Gentet ma már az egészséges városi környezet, a tiszta levegő, a csend és a nyugalom jellemzi.

Giethoorn – Hollandia

A holland Giethoorn települést egyszerűen csak Hollandia Velencéjeként emlegetik. Bár Hollandiában rengeteg várost, falut szelnek át a hangulatos csatornák, Giethoorn az egyetlen, ahol egyáltalán nincsenek utcák. El tudod képzelni? Se utak, se autók, mindenki elektromos hajtású hajókkal, kerékpárral vagy gyalogosan közlekedik.

Hallstatt – Ausztria

A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb kisvárosa, Hallstatt. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is.

A Hallstatti-tó partján elterülő barokk kisváros egyik érdekessége, hogy a tó és a hegy közé épült, így egyetlen főutcából áll, ami szorosan egymásra épült házak soraiból áll. Az autókat teljesen kitiltották a belvárosból.

Idra (Hydra) szigete – Görögország

Több olyan európai sziget ismert arról, hogy településein nincs lehetőség motoros járművek használatára. A görögországi Szaróni-szigetekhez tartozó Idra, más néven Hydra is ilyen. A helyiek és a turisták a szárazföldről komppal, illetve hajókkal juthatnak el ide. A szigeten pedig vízi taxikkal, gyalogosan és szamárháton lehet közlekedni. Emiatt maga az élet is lassabb és békésebb tempóban zajlik.

Hydra neve a szigeten található egykori forrásokra utal, ám ezek a 20. századi földmozgások hatására mára megszűntek.

Ídra fő települése az északi parton fekvő azonos elnevezésű, félhold alakú, festői szépségű kikötőváros, amelynek két végén erődök, illetve szélmalmok magasodnak.

Idra (Hydra) sziget Görögországban

Ljubljana – Szlovénia

Ljubljana, a szlovén főváros előzőleg autóktól nyüzsgő városközpontját mára gyalogosok és kerékpárosok vették birtokba. A városközpontból kizárták az autós és motoros közlekedést, az autóssávok helyére kerékpárossávokat építettek. Bevezették a Bubihoz hasonló szisztémában működő BICIKE(LJ) közösségi bringázási rendszert, az autósokat pedig ingyenes elektromos minibuszokkal kárpótolták. 

Ljubljana 2016-ben elnyerte a Európa Zöld Fővárosa címet.

Zermatt – Svájc

A látványos hegycsúcs, a Matterhorn szomszédságában megbújó alpesi város, Zermatt teljesen el van zárva a belsőégésű motorral hajtott járművek elől. A Mattertal-völgyben fekszik, 1620 méter tengerszint feletti magasságban, és gépkocsival nem is közelíthető meg. A tőle 5 kilométerre található Taschig lehet csak elmenni magánjárművekkel, innen viszont sűrűn indulnak a fogaskerekű vasút vonatai Zermattba.

A kisváros gyalogszerrel, kerékpárral, sőt még lovas kocsival is bejárható, de a helyi szállodák, mentők és a rendőrség tagjai kevés elektromos hajtású járművet is használhatnak.

A hegymászó- és síparadicsomként híressé vált település nevét is a környező tájról kapta, hiszen a Zermatt a Zur Matte (völgyben) kifejezésből alakult ki. A város fölé magasodó 4478 méter magas, jellegzetes, piramis formájú Matterhorn az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa.

Zermatt

Zermatt és St. Moritz között közlekedik a Glacier Express, Svájc leghíresebb vasútja. A csodálatos hegyvonulatok között kanyargó és zakatoló vonat gyorsnak épp nem mondható, ez a leglassabb expressz az egész világon. Épp ez a tulajdonsága teszi vonzóvá a fantasztikus látványra éhes turisták körében.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük