Páneurópai Piknik Emlékhely az osztrák–magyar határon

A mai fiataloknak a vasfüggöny szó már nem sokat mond. Szerencsére. Az én korosztályom sajnos ismerte… Emlékszik még rá…. Ahogy arra is, hogy csak 3 évente utazhattunk nyugatra és ekkor is csak korlátozott valutakeret alapján válthattunk költőpénzt. Hál istennek ez már a múlt. Szégyenteljes, de soha el nem felejthető történelem. 

Páneurópai Piknik Emlékhely

A Páneurópai Piknik Emlékhely az osztrák–magyar határon, Sopron közelében, a közigazgatásilag Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán emlékeztet a rendszerváltás előtti időkre. Az 1989. augusztus 19-i tartott békedemonstrációnak,Páneurópai Pikniknek állít emléket. A 29 évvel ezelőtti rendezvény fontos előzménye az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának, a Berlini fal leomlásának, Németország egyesülésének és az Európai Unió keleti kibővülésének.

A vasfüggöny Európát észak-dél irányban kettévágó kerítésrendszer volt. Magyarország és Ausztria közt 260 kilométer hosszúságú védvonal akadályozta meg, hogy Kelet-Európából „Nyugatra” lehessen szökni. A több lépcső védelem első eleme a vadfogó kerítés volt, ettől 2 méterre állt a jelzőkerítés. A jelzőkerítésbe áramot vezettek, riasztás esetén a határőrök azt is tudták, hogy melyik szakasznál kíséreltek meg határsértést, hova kell kivonulniuk.

Páneurópai Piknik Emlékhely

A védelem fontos építményei voltak az őrtornyok, innen a határőrök a magasból is figyelhették a környékbeli utakat, ösvényeket. A határ és a jelzőkerítés között húzódott a hírvezeték-sáv, a járőrút és a nyomsáv. A járőrúton gyalogosan és gépjárművel szolgálatot teljesítő határőrök ellenőrizték a nyomsávot. Az 5 méter széles felgereblyézett szakaszon látszódott, ha azon valaki keresztülhaladt. A határsértőnek innen még több száz métert kellett megtennie a határig. Ez azonban nem igen sikerülhetett. A még magyar szakaszon a géppisztolyos, őrkutyás határőrök többnyire elfoghatták azt, aki a védelmi rendszer többi részén sikeresen átjutott.

Páneurópai Piknik Emlékhely

A magyar-osztrák határ vasfüggönyének lebontását 1989. május 2-án kezdték meg. Ezt követően több száz, főleg a Balatonra érkező keletnémet állampolgár szökött át a zöld határon Ausztriába, majd onnan Nyugat-Németországba.

Sok Nyugatra vágyó keletnémet az NSZK budapesti, varsói és prágai nagykövetségein kért menedéket. A több ezres tömeg nem fért el a budapesti követségen, így táborokban helyezték el őket.

1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett úgynevezett páneurópai pikniket rendeztek a vasfüggöny lebontásának és a határok nélküli közös Európa eszméjének népszerűsítésére. 3 óra hosszára megnyitották a határt, ez idő alatt több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. A látványos tömegmenekülés újabb lökést adott a változásoknak, és vezetett a Berlini Fal leomlásához, majd Berlin és Németország újraegyesítéséhez.

1989. szeptember 11-én hivatalosan is megnyílt a magyar határ a nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok előtt.

Páneurópai Piknik Emlékhely

Páneurópai Piknik Emlékhely

Az emlékhely minden egyes pontja a fontos történelmi eseményre emlékeztet.

Páneurópai Piknik Emlékhely

Melocco Miklós: Páneurópai piknik emlékmű (Piuszpuszta)

Páneurópai Piknik Emlékhely

Páneurópai Piknik Emlékhely

Páneurópai Piknik Emlékhely

Páneurópai Piknik Emlékhely

A Sopronkőhidától 3,5 kilométerre eső Páneurópai Piknik Emlékhelyhez gyalogosan, személyautóval vagy menetrend szerinti busszal is juthatunk. Az Emlékpark ingyenesen látogatható.

Páneurópai Piknik Emlékhely

A határ pedig szabadon átléphető…

Nagyon köszönöm a fotókat Lakatár Marinak!

Páneurópai Piknik Emlékhely és ami mögötte van

Mari képekhez fűzött gondolatai is igen elgondolkodtatóak.

„Most is beleborzongok, ahogy a szobrokat nézem és eszembe jut, hogy kapaszkodtak egymásba az emberek, nyakukban a gyerekekkel, idősek egymást támogatva… Eszméletlen kifejező az a szoborcsoport, de igazán azt élőben lehet jól látni és mindig új kifejezéseket is felfedezek. A fényképező csak egy „keretben” mutat viszont a szoborcsoport egybe csodás. Én ott majdnem egy órát eltöltök mindig és összeszorul a szívem, hogy mára már mivé lettünk 😢 😢.

Mi, akiket ezért a tettünkért egész Európa SZERETETT, tisztelt, ma meg….

A kopjafákon rengeteg nemzeti színű szalag, zászlócskák, a koszorúkon szintén. Ez is azt igazolja, hogy rengeteg külföldi látogatja, s nyilván ezek közt van olyan akiknek az a megnyitás jelentette a szabadságot a világba….

Máskülönben minek is jönnének, hisz még itthon se reklámozzák ezt a csodás emlékhelyet, akkor honnan is tudnának róla külföldön?”


Tippek az utazáshoz Lakatár Maritól: 

„Aki erre látogat Fertőrákoson nagyon sok, megfizethető, jó, vendégszerető panzió van, felszerelve kerékpárokkal amit kölcsön lehet venni s egy körtúrát tenni velük körbe a Fertő tavon. Ezen a vidéken -különösen az ausztriai részen- nagyon jól kiépített kerékpár utak vannak pihenőkkel s gyönyörű látnivalókkal. Mindjárt itt az emlékpark mellett is megy el egy külön kerékpárút, ahol rendszeresen rendeznek kerékpáros találkozókat, versenyeket. Szóval, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer el kell erre a környékre menni és utána biztos vagyok benne, hogy vissza fog térni, mert a Fertő-tó és vidéke szerelem első látásra 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük