Storno-ház, Sopron ékessége

Sopron egyik legszebb épülete, a Fő tér egyik ékessége a palotaszerű barokk sarokház, a Storno-ház. Az épület a XV. században a Haberleiter család tulajdona volt, akik Mátyás királyt is vendégül látták, mikor Bécset ostromolta.

Storno-ház Sopron

Storno-ház

„A Storno család 1872-ben vásárolta meg az épületet, ahol vendégként Liszt Ferenc kétszer adott hangversenyt.

A zárt sorú, kétemeletes palotaszerű barokk lakóház, amely a Fő tér meghatározó része. A 17. században a Sárkány család tulajdonában állt.

Sárkány István özvegyét vette el Festetich Pál, így a 18. században már a Festetich család birtokolta a házat, mely ekkor (1720 körül) kapta jelenlegi alakját. Tőlük vásárolta meg 1872-ben Storno Ferenc. A Storno család műgyűjteménye e házban nyert elhelyezést.

Storno Ferenc Sopronba érkezése óta gyűjtött műtárgyakat, később fiai is folytatták a régiségek gyűjtését.

Storno-ház Sopron

Storno-ház Sopron

Storno-ház Sopron

Az épület második emeletén tekinthető meg a Storno gyűjtemény. A család Svájc Tessin tartományából származik. Id. Storno Ferenc Kismartonban született 1821-ben, majd visszaköltöztek a bajorországi Landshutba. Korán kitűnt rajztehetsége, de a család anyagi helyzete miatt nem tudta taníttatni, így ő is folytatta apja kéményseprő mesterségét.

Legényvándorlása során jutott el Sopronba 1845-ben. Azonnal munkát talált egy kéményseprő mesternél, és annak halála után feleségül vette az özvegyét, így övé lett a kéményseprő vállalkozás. Művészi érdeklődése és pártfogói révén, akik felismerték és méltányolták tehetségét, megismerkedett bécsi művészekkel és az 1850-es években hónapokat dolgozhatott Bécsben. Műemlékek felmérésével, lerajzolásával foglalkozott, és tárgyakat tervezett, többek között Habsburg Lipót főherceg számára is.

Az 1860-as évektől már itthon dolgozott, bekapcsolódott a műemlékeket feltáró munkába és restaurálásokba. Dolgozott a Felvidéken, Erdélyben, a Muraközben. Első igazi restaurátormunkája a soproni Szent Mihály templom volt, de ő restaurálta a pannonhalmi bencés apátság kriptáját (1868), majd a templomot (1880-75) is. Szintén a nevéhez fűződik a lőcsei Szent Jakab templom freskóinak felújítása.

Az 1870-es évektől már fiaival, a festő Ferenccel és az építész Kálmánnal dolgozott, akik családi hagyomány szerint kitanulták a kéményseprést, de ezután külföldi akadémiákon tanulták a művészi mesterséget.”

Storno-ház Sopron

Storno-ház Sopron

Storno-ház Sopron

Id. Storno Ferenc festőként és restaurátorként alkotott jelentőset. Munkája során számos, pusztulásra ítélt műemléket mentett meg: ezek váltak a híres gyűjteményének alapjává.

A Storno-házban működött hajdanán a Fekete Elefánt Gyógyszertár. Ennek anyagát a Fehér Angyal Patikamúzeumba helyezték át.

Lakott itt Liszt Ferenc is.

A házban ma a Soproni Múzeum központja van két állandó kiállítással (helytörténeti gyűjtemény, Storno-gyűjtemény).

Nagyon köszönjük a csodálatos bemutatást Csanádi Józsefnek!

További csodálatos fotók Storno-házról a Facebookon

https://www.facebook.com/groups/korutazaskedvelok/permalink/2297978150232736/

Látnivalók Sopron közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük