Červená Lhota kastély, ahol A névtelen várat forgatták

Csehország déli részének csodálatos városai és kastélyai közül az egyik legismertebb a Červená Lhota kastély, magyarul a Vörös kastély. A magányos sziklán álló romantikus kastély a színéről kapta mai nevét. A halastóval körülölelt és kőhídon megközelíthető Vörös kastély mese- és játékfilmekből is ismerős lehet. Itt forgatták többek között a Jókai Mór regényéből készül A névtelen vár című filmet.

Červená Lhota kastély, Vörös kastély Csehországban

Červená Lhota kastély rövid története

A Červená Lhota kastély egy 12, vagy 13. századi gótikus erőd átalakításával jött létre. Az erőd körül a Deštenský-patak csordogált. A patak eltorlaszolásával a 16. században alakították ki a kis halastavat, amivel igazi vízivárrá vált. A várat függőhídon lehetett megközelíteni, amit 1622-ben cseréltek le a ma is látható kőhídra.

A kastély számos átalakításon és építési stílusváltáson esett át. Az első tulajdonosok valószínűleg Podlavičkové nevű család volt.

A Kábů lovagcsalád 1530 körül vásárolta meg a kastély, valószínűleg az ő nevükhöz köthető Červená Lhota legjelentősebb átalakítása, melyek több évtizeden át tartottak. A gótikus erőd egy reneszánsz kastély formájában újult meg. Az eredetileg több különálló épületből álló vár egy kis udvar köré emelt négy szárnnyal nyerte el jelenlegi formáját.

Az 1600-es években Antonio Bruccio olasz katolikus nemes vásárrolta meg a kastély, aki a korábbi fahíd helyett kőhídat épített ide. Halála után a kastélyt 1641-ben a Cseh Királyság főkancellárja, Vilém Slavat vette meg. A család kezdeményezte a barokk rekonstrukciót, melynek során a belső tereket lényegében a mai formájukba alakították át.

Bár több tulajdonosa is volt, 1835-ig nem történt jelentős változás a kastélyban. Ekkor az osztrák Heinrich Eduard Schönburg-Hartenstein megvásárolta a kastélyt. Átalakításokkal elsősorban külső megjelenését változtatták meg.

1945-ben a kastélyt a Csehszlovák Állam elkobozta. A Vörös Hadsereg eddigre azonban már az értékes bútorok egy részé elvitte. A kastélyt 1949-ben megnyitották a nagyközönség előtt.

Červená Lhota kastély, Vörös kastély Csehországban

Vörös kastély legendái

A kastély a Vörös kastély nevet 17. században kapta, ekkor mázoltatták az eredetileg fehér falakt vörösre. Persze legenda is fűződik hozzá. Úgy tartják, hogy maga az Ördög jött el a vár úrhölgyéért, akinek vére vörösre szennyezte a fehér falakat. A vérvörös foltokat nem sikerült eltüntetni, ezért úgy döntöttek, hogy az egész várat vörösre festik.

A másik legenda szerint a kastély egyik régi tulajdonosának lánya fellázadt az egyházi neveltetése ellen és nem volt hajlandó elmenni a várkápolnába a családi imára. Dühében megragadta a szent keresztet, és kidobta az ablakon a vízbe. Erre a kastély megremegett, a kamrát pokoli bűz töltötte meg, megjelent egy ördög, aki magával vitte a lányt a pokolba. Előtte azonban a vérébe mártott karmával a kereszt jelét rajzolta a vár falára. Ezt sehogyan sem tudták eltávolítani és csak úgy lehetett letakarni, hogy az egész kastélyt lefestették vörös festékkel.

Červená Lhota kastély látogatása

A kastély vezetéssel, belépőjeggyel látogatható. A kiállítási tárgyak nagy része nem eredeti, hanem más kastélyokból hozták ide. 2003-ban a belső tereket a 20. század elejei Schönburg-Hartenstein alatti formára alakították át.

A belső terek megtekintése mellett a kastély csónakázást is kínál a vártavon. A teljes kastély bejárható a tó körüli szárazföldön, ahonnan különféle kilátásban gyönyörködhetünk.

Fizetős parkoló kb.300 méterre található a kastélytól.

A romantikus kastélyt imádják a filmesek. Több mese film mellett (Aranyhaj, A vándor hercegnő, Szépség és szörnyeteg, A borsóhercegnő) itt fogatták A névtelen vár című filmet Zsurzs Éva rendezésében. A film Jókai Mór azonos című regényéből készült, a romantikus történet a napóleoni időkben játszódik Magyarországon, a Fertő-tó környékén.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük