Elbűvölő virágzó fasor a Mátra lábánál

Hazánk rengeteg szépséget rejt. Rohanó mindennapjainkban gyakran észre sem vesszük ezeket. Az utóbbi évek okozta kényszerű lelassulás talán egy kicsit ráébreszt bennünket arra, hogy felfedezzük és értékeljük a lábunk előtt heverő szépségeket. A vérszilvafákból álló virágzó fasor a Mátra lábánál minden évszakban gyönyörű, de személy szerint nekem a tavaszi virágzás idején tetszik a legjobban.

Elbűvölő virágzó fasor a Mátra lábánál

Olvasónk, Hollóné Takács Erzsébet csodás fotóival bizonyítja, hogy hazánkban is érdemes nyitott szemmel járni és felfedezni a természet szépségeit.

„Gyöngyösről kifelé haladva Gyöngyöspata felé vezető úton menni kell kb. 5 km-t, majd jobbra kell fordulni a Gyöngyöstarján felé vezető bekötő útra. Itt kezdődik egy hosszú vérszilva fasor, egészen Gyöngyöstarjánig. Ilyenkor tavasszal érdemes megnézni, de már csak pár nap és elvirágzik.

Itt egy térkép is segítségül:

https://www.google.hu/maps/@47.7988003,19.8724554,3a,75y,342.2h,89.05t/data=!3m9!1e1!3m7!1spBQM19ri1Q6E1-dcVbT4fA!2e0!7i13312!8i6656!9m2!1b1!2i49

Ezek a képek ma készültek és a lányom, Holló Mariann fotói.”

A vérszilva elnevezés alatt a cseresznyeszilva vörös levelű változatait értjük. Különleges lombja miatt előszeretettel ültetik kertekbe, parkokba, vagy utcán, utakat szegélyező fasorként. Terebélyes, sűrű lombkoronát fejlesztő, 5-8 méteresre növő fa még lombfakadás előtt, áprilisban hozza ötszirmú, rózsás árnyalatú, enyhén illatos virágait. Virágzás után először bronzos, később sötétbíbor lombja fejlődik. Az ősszel megjelenő vörös színű, gömbölyded termések fogyaszthatóak, savanykás ízűek.

És ilyen az évszakok változása a Mátraalján

Évszakok változása a Mátra alján

Nagyon köszönöm Erzsébetnek és Mariannak a csodás fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük