Dél-Csehország kisvárosai bűbájosak

Bár Prága az egyik legkedveltebb európai város, Csehország egyéb felfedezni valókat is tartogat. Dél-Csehországban egymást érik a hangulatos kisvárosok, bármelyikbe betoppanva kellemes sétát tehetünk. Sokan Český Krumlovot tartják a legszebbnek, de szerintem érdemes végig járni őket és személyes benyomásaink alapján eldönteni a sorrendet. Egy biztos, Dél-Csehország kisvárosai minden évszakban elbűvölőek és megérnek egy látogatást.

Dél-Csehország kisvárosai - Cesky Krumlov

Juhász Éva olvasónk egy rövid levél kíséretében küldte el április végén készített fotóit. „A múlt hétvégén Csehországban, Cesky Krumlov környékén voltunk néhány napot. A képeken bemutatom milyen a dél-csehországi tavasz Trebon, Telc és Holasovice környékén.”

Dél-Csehország kisvárosai

Dél-Csehország kisvárosai szépségüket a fekvésüknek és történelmi múltjuknak köszönhetik. Nem véletlen, hogy közülük több is felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A mostani bejegyzést amolyan összefoglalónak szánom, mert a városok többségéről már egy külön bejegyzést is készítettem már. A város nevére kattintva eléred az adott városról szóló részletes bejegyzést, ahol több fotót is megnézhetsz a gyönyörű várások látnivalóiról, nevezetességeiről.

Cesky Krumlov

Egész Csehország legszebb kisvárosának tartják. A kanyargó Moldva partján magasodó vár és régi épületei az UNESCO Világörökségének része. Az egész világon egyedülálló, működő barokk színháza mintaként szolgált a gödöllői kastély egykori színháztermének helyreállításakor.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov

Dél-Csehország kisvárosai - Cesky Krumlov

Holasovice skanzenfalu

A falu kivételes példája a 18.-19. századi cseh népi építészetnek, a „dél-cseh népi barokk” stílusnak. 1998 óta szerepel a világörökségi listán.

Holasovice skanzenfalu

Dél-Csehország kisvárosai - Holasovice skanzenfalu

Hluboka kastély (Hluboka nad Vltavou) kastély

Ceské Budejovice-től mindössze 10 km-re fekszik Hluboká nad Vltavou település, ahol egy különleges szépségű Tudor-stílusú kastély található.

Dél-Csehország kisvárosai - Hluboka

Hluboka

Trebon főtere

A Telchez hasonló bájos település a 15. század második felében élte virágkorát, 1918-ig Ausztriához tartozott.

Telc

A 13. században épült település történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség része. Az eredetileg gótikus stílusban épült, gyönyörű színekben pompázó, egyedi házak turisták százezreit vonzzák évente. A tér a Mikszáth regényéből készült Fekete város című sorozat egyes jeleneteinek helyszínéül is szolgált.

Dél-Csehország kisvárosai - Telc

Telc

Telc

České Budejovice

A sör és a kultúra híres-neves városát II. Ottokár cseh király alapította, amikor 1251-ben úgy döntött, hogy új királyi székhelyet hoz itt létre. Az egykori szabad királyi városi rangját és gazdagságát ma is felfedezhetjük a pompás épületeken.

Ceske Budejovice

Nagyon köszönöm Évának a csodálatos sétát!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük