Stein am Rhein, festett ékszerdoboz a Rajna partján

Stein am Rhein, Svájc Schaffhausen kantonjában a Rajna mellett található csodálatos kis város. Középkori festett házai között sétálva igazi időutazónak érezhetjük magunkat. Külön hangulatot ad a városnak a Rajna folyó, ami épp itt lép ki a Boden-tóból. Nézzük, melyek Stein am Rhein látnivalói.

Stein am Rhein

Stein am Rhein látnivalói

Stein am Rhein (jelentése: „kő a Rajnán„) legfőbb látnivalói a középkori eredetű festett házak, melyeket kereskedő családok laktak. Kedvező fekvése miatt már az i.e. 5. században lakott volt, földművesek és halászok népesítették be. Időszámításunk kezdetén a rómaiak elfoglalták a területet és kb. 300-ban a folyó bal partján egy várat emeltek.

A rómaiak visszavonulása után alemannok települtek ide, akik 6. században felépítették a Szent János templomot, amelyet a várfalakon belüli fekvése miatt „vártemplomnak” is neveztek.

Stein am Rhein

Fontos mérföldkő volt a település életében amikor II. Henrik német-római császár 1007 körül Hohentwielből ide helyezte át a Szent György bencés rendi kolostort birtokaival és jogaival. Az egyszerű halászfalu fontos kereskedelmi településsé alakult, 11-14. században Stein am Rhein virágzó kereskedővárossá fejlődött.

1484-ben Stein am Rhein gazdasági és politikai okok miatt Zürich fennhatósága alá került. A reformáció következtében megszüntették a bencés rendi kolostort, amelynek birtokait ettől kezdve Zürich kezelte.

A városba vezető kapu kintről védelmi funkciókat szolgált.

Ugyan az a torony belülről azonban teljesen beleolvad a lakóházak közé.

A Zürichi Államszövetség összeomlása után, 1798-ban Schaffhausenhez csatolták. A kereskedelmi útvonalak megváltozása magával hozta a város hanyatlását.

Az 1950-es évek óta az idegenforgalom a helyiek legfőbb bevételi forrása.

A település fölé magasodik a Hohenklingen várból nagyon jó a kilátás a középkori hangulatú város szűk utcáira.  

Stein am Rhein

Stein am Rhein videón

Látnivalók Stein am Rhein közelében

A Rajna-vízesés, Európa egyik legelbűvölőbb természeti csodája Svájc északi, Németországgal határos részén található. A Rheinfall Schaffhausen közelében meredek sziklafalak közt hatalmas robajjal zúdul le 15-19 méter magasságból.

Laufen vára Európa legbővízűbb vízesése, a Rajna-vízesés mellett található. A látogatók kétség kívül a fantasztikus természeti jelenséghez érkeznek, sőt sokakat annyira lenyűgöz a dübörgő, hömpölygő víz látványa, hogy a várat észre sem veszik. Olvasónk, Csanádi József most bemutatja a várat is.

Az Alpok északi lábánál található Boden-tó mindössze 45 hektáros szigete, Mainau virágsziget (Insel Mainau) Németország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. Az egész sziget egy botanikus kert, a kulturális központot és kastélyt több százezernyi illatozó virág veszi körül. Az orchidea- és lepkeház különleges szépségeket rejt, a gyerekeket pedig játszótér várja. Videón is megmutatom Mainau csodáit.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük