Hluboka kastély: Tudor elegancia a Moldva partján

A Moldva folyó fölötti meredek hegyfokon, a gyönyörűen gondozott angol park közepén fekvő Hluboka kastély (Hluboka nad Vltavou kastély) Csehország egyik büszkesége. A gótikus eredetű kastély mai kinézetét látva méltán gondolhatjuk, hogy Angliában járunk. Az eredetileg királyi tulajdonban lévő épületet 1839 és 1871 között az angol Tudor- és Erzsébet-kori építészet ihlette romantikus kastéllyá alakították át.

Windsor kastély mintájára épült Hluboka kastély

Hluboka kastély (Hluboka nad Vltavou kastély) története

Dél-Csehország központjától, Ceské Budejovice-től mindössze 10 km-re fekszik Hluboká nad Vltavou település, ahol a festői szépségű Tudor-stílusú kastély található. Hluboká egyike Dél-Csehország legelbűvölőbb kisvárosainak.

A kastély elődjét a cseh királyok őrvárként alapították a 13. század közepén. A gyakran átalakított kastély számos átalakítás után 1661-ben a Schwarzenberg család kezébe került. A kastély és az azt övező angol park jelenlegi formája II. János Adolf Schwarzenberg hercegnek köszönhető. A herceg gazdag és befolyásos családja képviseletében részt vett Viktória királynő 1838-as megkoronázásán is.

Angliai utazásai inspirálták, hogy családi székhelyüket, a hlubokái kastélyt Tudor-stílusban építtesse át. Az átépítés 1840 és 1871 között zajlott, mintául a gyönyörű parkjairól is híres Windsor királyi kastélya szolgált.

Feleségével, Eleonórával együtt kiemelt figyelmet fordítottak atz 58 hektáros kastélypark teraszos kialakítására is.

Hluboka kastély látogatása

 A kastély 140 gazdagon berendezett szobával és 11 toronnyal büszkélkedik. A kastélyt több tematikus tárlavezetéssel tekinthetjük meg. Megismerhetjük a Schwarzenberg család fafaragásokkal díszített dísztermeit és magánlakosztályait, így Eleonóra hercegnő lakosztályát is. A termeket 16-18. századi európai mesterek festményei, gyönyörű csillárok és ólomüveg ablakok, értékes bútorok díszítik.

Bepillanthatunk a lenyűgöző könyvtárba és megcsodálhatjuk a gazdag fegyvergyűjteményt. A kastély alagsorában található a hatalmas kastélykonyha, melynek felszerelését az angol kastélyok konyhái ihlették. A meleg és hidegkonyha, valamint a cukrászda mellett láthatjuk a 20. század elejéről szármaszó ételliftet és személyliftet is.

Hluboka

Egy másik útvonal Hluboka utolsó tulajdonosai, Adolf herceg és felesége, Hilda életébe enged betekintést.

A kastélyt övező 85 hektáros, gyönyörűen gondozott angolkert évszázados fáik árnyékában kellemes sétákat tehetünk.

Szép időben a vár tornyába is felmászhatunk, és 102 méter magasságból élvezhetjük a környező tájra nyíló csodálatos kilátást.

A kastély esküvők és egyéb rendezvények közkedvelt helyévé vált az évek során.

Képek forrása: Pixabay

Hluboka közelében járva érdemes további gyöngyszemeket is felkeresni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük