Bibury, Anglia legfestőibb települése

Bibury, a vidéki Anglia legtöbbet fotózott kis települése, a 14.-17. században élte fénykorát. Az ideérkező úgy érzi, mintha egy film díszletei közé csöppent volna. A kőházak, kőfalak és kőhídak komorságát nagyon jól ellensúlyozza és kiegészíti a buja növényzet.

Bibury

Bibury, a romantikus középkori falu

Bibury, a festői település London központjából 122 kilométerre fekszik, az elbűvölő dimbes-dombos tájon, Cotswoldsban. 1966-ban a területet kiemelkedő természeti szépségű régióvá nyilvánították. A legjellegzetesebb Cotswolds falvak: Burford, Chipping Norton, Castle Combe, Bibury, Cirencester, Moreton-in-Marsh, Bourton-on-the-Water és Stow-on-the-Wold.

A 1086-ban alapított Bibury-t autón kívül busszal és vonattal is megközelíthetjük. Lankás, dimbes-dombos, békés tájon haladva jutunk el a „középkorba”. A kis települést a folyón átívelő hidak és csodás növényzet teszik igazán romantikussá.

Bibury

Bilbury legfőbb nevezetessége, az Arlington Row, ahol 14. századi házak sorakoznak. Eleinte szerzetesek éltek itt és szövéssel foglalkoztak. A szövés és a gyapjúkereskedelem fellendülésével folytatták a település is bővült, az utolsó házak a 17. században épültek.

Bibury híres házai

Ha ismerősnek tűnik az idilli település, az nem a véletlen műve, a bájos házak több filmben is visszaköszöntek már, többek közt a Bridget Jones naplója című filmben is feltűntek.

Bibury

Sokan a világ legszebb falujának tartják. A fotókat elnézve lehet benne valami.

Bibury
Bibury

Anglia legrégebbi házai nem valamiféle díszletek, a mai napig lakják ezeket, sőt némelyiket bérbe is lehet venni pár éjszakára. Tehát Bibury is egy élő múzeum falu, akár csak a mi Hollókőnk vagy a szlovák Csicsmány.

Bibury
Bibury

A falucskán nem lehet úgy végig menni, hogy ne kattintgassunk állandóan. Az 1902-ben alapított Bibury Pisztráng Farm – ami a legöregebb a régióban – szintén kedvelt a látogatók körében.

A falu kihagyhatatlan nevezetessége a Szent Mária templom (Church of St Mary). Északi oldalának festett üvegablaka még az 1992-es karácsonyi bélyegsorozatra is felkerült.

Bibury
Bibury

Bibury egyike annak a hat helynek az Egyesült Királyságban, amelyek a brüsszeli Mini-Europe-ban makett formájában is megjelennek.

Bibury
Bibury
Bibury

Bibury és egész Cotswolds házai a környező vidéken bányászott aranysárga Cotswolds-kőből épültek.

Bibury
Bibury
Bibury
Bibury
Bibury
Bibury
Bibury
Bibury
Bibury

Nagyon köszönöm a gyönyörű fotókat Szelle Editnek!

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük