Csicsmány, a fehér mintákkal pingált múzeumfalu

A felvidéki apró falucska Čičmany (magyarul Csicsmány) érdekes és egyedülálló festett házakkal dicsekedhet. Az itt élő emberek mindig is fontosnak tartották az ősi építészeti hagyományok ápolását, 1977 óta azonban ezt még tudatosabban teszik. A csicsmányi élő múzeumfaluban nemcsak a feketére festett, fehér mintázatú házakat csodálhatjuk meg, a helyi népviselettel és hagyományokkal is megismerkedhetünk. Aházak festése mind egyedi, két egyformát nem találunk.

Csicsmány

Csicsmány rövid történelme

A hagyomány szerint a török elől ide menekült bolgárok alapították 1410-ben, de írásos forrásokban már 1272-ben „Cziczman” néven említik. Valószínűleg a 14. század elején települt be teljesen. 1411-ben „Chychman”, 1598-ban „Chichman” alakban említik. A falu eredetileg nem a mai helyén, hanem a Kiscsicsmányi településrészen levő Javorinka nevű dombon épült. Lakói mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, kézművességgel foglalkoztak. A falu birtokai sohasem összpontosultak egy kézben, az évszázadok során sűrűn váltották egymást a birtokosok Turóczy Miklóstól a Rakovszky családon és a Serényiekig. 1598-ban malma és 43 háza volt.

1720-ban 42 adózó háztartása volt, ebből 26 zselléreké. 1784-ben 126 házában 230 családban 1275 lakos élt. 1828-ban 127 háza volt 1507 lakossal.

A 20. század elején a Teleki és Berchtold családok voltak a főbb birtokosok. Ekkor sokan vándoroltak ki a községből főként Amerikába.

A trianoni békeszerződésig Trencsén vármegye Zsolnai járásához tartozott. Lakói mezőgazdasággal, állattartással, idénymunkákkal, papucskészítéssel, házalással foglalkoztak.

Az 1921. évi nagy tűzvész után a falu eredeti állapotában állami segítséggel épült újjá. A második világháború alatt határában élénk partizántevékenység folyt. Támogatásukért a németek 1944. december 4-én megszállták a falut, 33 házat teljesen felégettek, 148 ház pedig súlyosan megrongálódott. 1945. április 6-án 65 férfit vittek a milbergi koncentrációs táborba. A háború után alapították papucskészítő üzemét, mely főként exportra állította elő termékeit. – olvasható a wikipédiában.

Csicsmány

Csicsmány díszes házai

Szlovákia Zsolnai járásában, a Strázsói hegyek / Strážovské vrchy / medencéjében fekszik a festői szépségű Csicsmány. A község alsó alsó részén 110 épület található, ebből 37 a nemzeti kulturális örökség részét képezi. A falunak kb. 1500 őslakosa volt, manapság azonban már csak 250-en élnek itt.

Csicsmány

Csicsmány

Az egyszerű fehér mintákkal díszített házak mindegyike más, mégis egységes képet alkotnak. Hasonlóan a mi Hollókőnkhöz, ez egy élő skanzen. A házak egy részében laknak is és büszkén őrzik a népi hagyományokat. Az egyedi mintákkal nem csak a házfalakon találkozhatunk, azok terítőkön, képeken, és népviseleteken is visszaköszönnek.

Csicsmány

Csicsmány

Csicsmány

A kultúra megőrzése érdekében 1977-ben a falut természetvédelmi területté nyilvánították.

Csicsmány

Csicsmány

A skanzenhez egy barokk-klasszicista kastély és Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére épült barokk templom is tartozik.

A falucska a Felvidék fontos látnivalója. A felvidék történelmi eredetű tájnév, amelynek a történelem során többféle jelentése is volt. Ma többnyire Szlovákia területének szinonimájaként használjuk. Utalva egyrészt a szlovákiai magyarokra („felvidéki magyarok”), másrészt az 1918 (Trianon) előtti magyar történelmi helyzetre, amikor a mai Szlovákia területe a Magyar Királyság szerves részét képezte.

Csicsmány

 Köszönöm a csodás fotókat Egresi Jánosnak!

Csicsmány további látnivalói

  • Barokk temploma a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére épült 1798-ban, de hogy sokkal régebbi eredetű, arról 1588-ban öntött harangja tanúskodik. Orgonája 1738-ban készült.
  • Kápolnája a 18. században épült.
  • Egy 18. századi barokk-klasszicista kastély is áll a községben.
  • A temetőbem művészien faragott fakereszteket láthatunk.

További látnivalók Szlovákiában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük