Csicsmány, a fehér mintákkal pingált múzeumfalu

A felvidéki apró falucska Čičmany (magyarul Csicsmány) érdekes és egyedülálló festett házakkal dicsekedhet. Az itt élő emberek mindig is fontosnak tartották az ősi építészeti hagyományok ápolását, 1977 óta azonban ezt még tudatosabban teszik.

Csicsmány

Csicsmány díszes házai

Szlovákia Zsolnai járásában, a Strázsói hegyek / Strážovské vrchy / medencéjében fekszik a festői szépségű Csicsmány. A község alsó alsó részén 110 épület található, ebből 37 a nemzeti kulturális örökség részét képezi. A falunak kb. 1500 őslakosa volt, manapság azonban már csak 250-en élnek itt.

Csicsmány

Csicsmány

Csicsmány

Az egyszerű fehér mintákkal díszített házak mindegyike más, még is egységes képet alkotnak. Hasonlóan a mi Hollókőnkhöz, ez egy élő skanzen. A házak egy részében laknak is és büszkén őrzik a népi hagyományokat. Az egyedi mintákkal nem csak a házfalakon találkozhatunk, azok terítőkön, képeken, és népviseleteken is visszaköszönnek.

Csicsmány

Csicsmány

Csicsmány

A kultúra megőrzése érdekében 1977-ben a falut természetvédelmi területté nyilvánították.

Csicsmány

Csicsmány

A skanzenhez egy barokk-klasszicista kastély és Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére épült barokk templom is tartozik.

A falucska a Felvidék fontos látnivalója. A felvidék történelmi eredetű tájnév, amelynek a történelem során többféle jelentése is volt. Ma többnyire Szlovákia területének szinonimájaként használjuk. Utalva egyrészt a szlovákiai magyarokra („felvidéki magyarok”), másrészt az 1918 (Trianon) előtti magyar történelmi helyzetre, amikor a mai Szlovákia területe a Magyar Királyság szerves részét képezte.

Csicsmány

 Köszönöm a csodás fotókat Egresi Jánosnak!

További látnivalók Szlovákiában

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük