Durdle Door: őslények tengerpartja Dél-Angliában

A brit sziget déli részét szegélyező 155 km-es homokos partot Anglia legszebb tengerparti szakaszának tartják. Legkedveltebb és leghíresebb látnivalója a Lulworth falucska közelében található Durdle Door, az 180 millió éves leleteket rejtő mészkő-képződmény. 

 Durdle door

Durdle Door

Nagy-Britannia kedvelt természeti öröksége a Jurassic Coast, Dorset és kelet-Devon tengerpartja. A Dorset-i Lulworth öböltől nem messze találjuk a tengerpart legtöbbször fotózott látványosságát, a különleges sziklaképződményt, a Durdle Doort. Az érdekes alakzatú, első ránézésre akár őslényre is emlékeztető mészkőképződményt a víz és szél alakította ki. Neve is erre utal: a durdle régi angolszász szó jelentése furat, vájat.

A terület geológia és őslénytani ritkaságokat rejt. Nagy számban találtak itt gerinces, gerinctelen és növényi ősleleteket is, közük dinoszaurusz-lábnyomokat, repülő és tengeri hüllőket. A mai itt élő növényzetet, a csodás vadvirágok is megérnek egy kis szemlélődést.

Évente több mint egy millió turista keresi fel az UNESCO Világörségi listára 2001-ben felkerült partszakaszt, remélve, hogy megfejti a dinoszauruszok titkát vagy legalább rábukkan lábnyomukra. Ez utóbbit nem garantálhatom, de a látvány mindenért kárpótol.

Durdle door
Durdle door

Durdle Door nem csak a turisták és a fotósok körében kedvelt. Több nagy sikerű filmhez is szolgáltatta a hátteret a természet alkotta csodálatos szikla ív.

Durdle door
Durdle door
Durdle door
Durdle door
Durdle door

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Szelle Editnek!

További olvasnivalók Nagy-Britanniából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük