Balmoral-kastély, II. Erzsébet kedvenc nyári rezidenciája

A Balmoral-kastély vagy Balmorali kastély az egyik legszebb és legismertebb skót kastély. II. Erzsébet kedvenc nyári rezidenciája Skóciában, a Dee folyó mentén, a 260 négyzetkilométeres Royal Deeside területen áll. A kastély a királyi család tulajdona, gyakran látogatják is, de egyes részeit vezetéssel április és július között a nagyközönség is megtekintheti. 2022. szeptember 8-án itt, kedvenc kastélyában hajtotta örök álomra fejét II. Erzsébet, aki több mint 70 évig uralkodott.

Balmoral kastély

Balmoral-kastély története és látnivalói

A balmorali udvarházat eredetileg Sir William Drummond építette 1390-ben. Az évszázadok során több átépítésen esett át és területe is fokozatosan gyarapodott. A királyi család számára a birtokot Viktória királynő és házastársa Albert 1852-ben vásárolta meg. A most látható épületeket részben Albert herceg tervezte, az építkezés 1856-ra fejeződött be. Jelenleg is működő gazdaság van itt: szántóföldekkel, erdőgazdasággal, állattenyésztéssel.

Balmoral kastély

Balmoral kastély

Balmoral kastély

A kastély kertjeit 1931-ben nyitották meg az érdeklődők előtt, manapság pedig április és július között, a királynő éves látogatásának kezdetéig folyamatosan látogathatók. A kastély belső terei közül egyedül a legnagyobb, a bálterem tekinthető meg, de fotózni itt nem szabad. A báltermet állandó kiállítássá alakítottak át, ahol a kastély többi helyiségének képei láthatók.

Balmoral kastély

Balmoral kastély

Balmoral kastély

A Balmoral kastély kőből készült, fő építési anyaga gránit, amit a birtokon bányásztak. Bár kastélynak nevezik, megjelenésében és funkcionálisan a viktoriánus korabeli, neogótikus ihletettségű, ún. skót bárói stílusú vidéki udvarházak megoldásait követi.

A hétemeletes tornyot a középkori, védelmi célú toronyházak ihlették, a saroktornyok a 16. századi francia kastélyépítészeti formákat idézik.

Balmoral kastély

A királyi család nagyjából 50 állandó és 50–100 részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztat a kastély és az állatok körül.

Balmoral kastély

Balmoral kastély

A területen templomot, kiállítási épületeket és üvegházat is találunk.

Balmoral kastély

Balmoral kastély

Balmoral kastély

A kiállító teremben a hagyományos skót viselet, a férfiak által viselt kilt – amit mi gyakran tévesen skót szoknyának hívunk – , mellett a királyi család régi fotóit is megtekinthetjük.

Balmoral kastély

Balmoral kastély

A kastély jelentőségét mutatja, 1987 óta a balmorali kastély képe szerepel a Royal Bank of Scotland által kibocsátott 100 fontos bankjegy hátoldalán.

A skóciai kastélyban hatalmas pompával és ágyudörgésekkel ünneplik évente a királynő, II. Erzsébet születsénapját.

A balmorali kastélyban született Battenbergi Viktória Eugénia spanyol királyné, Viktória unokája.

1896-ban Viktória itt látta vendégül II. Miklós orosz cárt és feleségét Alekszandra Fjodorovnát.

Balmoral-kastély látogatása

Tekintettel arra, hogy a kastélyt jelenleg is használja a királyi család, az épület és kertjének látogatása korlátozott. Általában április 1-től július végéig látogatható, ha nem tartózkodik ott a királyi család. Érdemes a hivatalos oldalon előzetesen tájékozódni a lehetőségekről.

Az alábbi képre kattintva többet is megtudhatsz a Balmorali kastély kertjéről.

Balmorali kastély kertje

További látnivalók Skóciában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük