Iona, az elmélyülés és a béke szigete Skóciában

Iona, a kis skót sziget már a középkorban is különleges hely volt. Most akár azt is mondhatjuk, hogy itt már a madár sem jár. Aki eljut ide a „világ végére” az biztos itt hagyja a szíve egy kis darabját. Az itt tapasztalt nyugalom, csend és a természet szépsége engem is teljesen elbűvölt. Valami természet feletti erő jelenlétét éreztem. Valami olyat, amit még sehol máshol. Azóta sem…

Iona

Iona sziget Skóciában

Iona a Belső-Hebridák 79 szigetének egyike. A 5,5 kilométer hosszú és 2 kilométer széles szigetet csupán 175-en lakják, valóságos kis ékszerdoboz. Már az oda vezető út is lenyűgöző. Festői szépségű kolostora 60 skót, ír és norvég király temetkezési helyéül szolgált, többek közt itt nyugszik a Shakespeare drámából ismert Macbet is.

Története 563-ban kezdődött, amikor Szent Kolumba, miután elűzték ír hazájából, 12 társával kolostort alapított itt. Kolumba vagy ahogy a neve az írben hangzik: Col(u)m (,,a galamb”) előkelő családból származott, Írország északnyugati sarkának vidékéről. Mivel őt tekintik Írország és Skócia csaknem száz temploma alapítójának, nevéhez az írben később hozzácsatolták a ,,Cille” (,,a templomokról nevezett”) melléknevet.

A lakatlan szigeten fatemplomot, közös helyiséget és minden szerzetes számára kunyhót emeltek. Innen indultak el, hogy keresztény hitre térítsék a pogány Skóciát és Észak-angliát. Iona híre hamar elterjedt egész Európában és zarándokhellyé és királyok temetkezőhelyévé vált. A félreeső vidéket a középkorban a lakott világ északnyugati határának tekintették. 806-ban viking támadók elpusztították Iona kincseit. Bencés nővérek a XIII. században kolostort alapítottak a szigeten, ami a reformációig virágzott. A jelenlegi bencés apátság is ekkor épült.

Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona
Iona

További látnivalók Skóciában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük