Skót szoknya (kilt) és skót népviselet

Ha a skót népviseletről beszélünk, akkor egyből mindenkinek a híres kilt, a férfiak által viselt skót szoknya ugrik be. Sőt az is eszünkbe jut, hogy alatta nem viselnek alsóneműt a férfiak.

skót szoknya (kilt) és skót népviselet

kilt szó jelentése „övezd és tekerd fel”. Leggyakrabban gyapjúszövetből készül, a 16. században vált ismert ruhadarabbá. Bár a 13. században játszódó Rettenthetetlen filmben a főszereplő, Mel Gibson is kiltet viselt, valójában ebben az időben még nem hordták a férfiak.

A katonák praktikussági okból viselték. Viselője szabadon tudott benne mozogni, a terepszínű változatai pedig segítettek a kopár tájakon a rejtőzködésben, anyaga igen gyorsan száradt, és egyfajta takaróként is szolgált a hideg ellen. Amikor mocsaras vidékeken, tavakon kellett átkelniük, a szoknyát egyszerűen a nyakukba tudták kapni, így az nem lett vizes. A fehérnemű viselése csak nehezítés lett volna, ezért azt el is hagyták.

Régen a mindennapos viselet része volt, manapság azonban már csak ünnepélyes alkalmakkor öltik magukra.

Amikor Skóciában jártam, a helyi idegenvezetőink is rendre skót szoknyában kalauzoltak bennünket. Sőt a fiatalabb még meg is mutatta, hogy tényleg nem viselnek alatta fehérneműt.

Skót szoknya (kilt) és a skót népviselet

Ki más tudna autentikusabban beszélni a skót népviseletről, mint Iain Lindsay brit nagykövet, aki már szinte presztízskérdést csinál abból, hogy jól beszéljen magyarul?

https://www.facebook.com/ukinhungary/videos/1467754753253804/

 

További skóciai látnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük