Újabb magyar kézművesség az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján

Az UNESCO 2023. december elejei ülésén újabb 55 kulturális gyakorlatot vet fel a Szellemi Kulturális Örökség listájára. A 2003 óta létező kategória a hagyományos művészet, a tánc, az ételek, a kézművesség és az átmeneti rítusok védelme érdekében jött létre. „A kézműves üveg készítés tudása, mesterségbeli technikája és képességei” című örökségelem hat ország, köztük Magyarország közös nevezése alapján került fel a szellemi kulturális örökség listára.

üvegművesség

UNESCO szellemi kulturális örökség

Az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az 1972-es világörökség egyezmény kiterjesztéseként 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséért létrejött egyezményt. A nemzetközi jogi dokumentum a csatlakozott részes államok számára meghatározza a végrehajtással kapcsolatos lépéseket, feladatokat.

Szellemi kulturális örökség lehet:

 • szóbeli hagyomány, és kifejezési forma, tradicionális előadó művészet;
 • társadalmi szokás és rítus, ünnepi esemény;
 • a természettel és a világegyetemmel kapcsolatos ismeretek, valamint
 • a hagyományos kézművestermékek előállításához szükséges tudás és készség.

A megalakulása óta eltelt 20 évben az UNESCO több mint 140 védelmi projektet finanszírozott világszerte, összesen mintegy 12 millió dollár értékben.

Magyarország 2006-ban fogadta el az egyezményt, és az idén elfogadottal immár 7 szellemi kulturális örökségnek örvendhetünk.

UNESCO szellemi kulturális örökségként nyilvántartott magyarországi tételek:

 • Mohácsi busójárás (2009)
 • Táncházmozgalom (2011)
 • Matyó népművészet (2012)
 • A népzenei örökség megőrzése Kodály-módszerrel (2016)
 • Solymászat (2017; Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Katar, Kazahsztán, Koreai Köztársaság, Magyarország, Marokkó, Mongólia, Németország, Olaszország, Pakisztán, Portugália, Spanyolország, Szaúd-Arábia, Szíria közös öröksége)
 • Kékfestés (2018; Ausztria, Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia közös öröksége)
 • Üvegművesség (2023, Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország, Spanyolország)

A 2023-ben elfogadott 55 új kiegészítéssel az UNESCO élő örökségeinek listáján immár 730 kulturális gyakorlat szerepel 145 országban.

Üvegművesség, az új magyar szellemi kulturális örökség

A kézműves üvegkészítés tudását Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország és Spanyolország közösen terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

A hagyományos üvegművesség (az üvegfújás, színezés, csiszolás, festés, az ólomüveg készítés) kifejezi a tehetséget és a kreativitást, amelyet generációról generációra hagyományoztak évszázadokon át.

A magyarországi üvegművesség a német és a velencei típusú üvegfúvásban gyökerezik, amely a melegen, formába fúvott üveggyártáson alapul. Az üvegtárgy végleges formáját számos munkafolyamat során nyeri el, speciális szaktudást igényel például a csiszolása, ólmozása, a festése is.

A 19–20. század fordulóján, többek között az Arts and Crafts mozgalom és a szecesszió hatására nagy figyelem irányult az üvegre az építészet, illetve az iparművészet területén. Üveggyárainknak olyan saját specialitásai voltak, mint az ajkai überfangos üveg, a karcagi fátyolüveg, a parádi lüszterfestés, amelyekre saját szériákat alapoztak.

Magyarországon egyetemeken, középiskolákban és tanodákban folyik üvegműves képzés. Több egyesület számos programja védi és terjeszti az üveges örökséget.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük