Balmorali kastély kertje

2022 szeptemberében az is megismerte a Balmoral kastély nevét, aki eddig nem is tudott létezéséről. Az egész világot bejárta a szomorú hír, hogy a brit királyi család kedvenc kastélyában szenderült örök álomra II. Erzsébet királynő. A Skóciában található Balmorali kastély kertje és a 20 000 hektáros birtok változatos domborzatú, a Dee folyó völgyétől egészen a hegyekig húzódik, változatos növény- és állatfajoknak ad otthont. Jelenleg is működő gazdaság van itt: szántóföldekkel, erdőgazdasággal, állattenyésztéssel.

Balmoral kastély

Balmorali kastély kertje

A Balmoral kastély Skócia Aberdeenshire megyéjében, a Dee folyó mentén található. A Royal Deeside néven ismert területen álló birtokot Viktória királynő és házastársa, Albert herceg vásárolta az 1800-as évek közepén. Balmoral azóta is a brit királyi család magántulajdona és nem része az állami tulajdonú brit koronabirtoknak.

A balmorali kastély az évek során sok változáson esett át, fokozatosan gyarapodott és mindmáig ez a királyi család kedvenc nyári rezidenciája.

A balmorali birtok a Cairngorms Nemzeti Parkban fekszik, területe 20 000 hektár. Domborzata változatos, a Dee folyó völgyétől egészen a hegyekig húzódik. Hét 3000 lábnál (910 m) magasabb csúcs található a határain belül, közülük az 1155 méteres Lochnagar a legmagasabb.

Balmoral kastély

Lochnagar és Ballochbuie körzetét 1998-ban különleges védelmi területté nyilvánították a vadon élő madarak védelmével kapcsolatos Európai Uniós irányelv alapján. Ballochbuie mindemellett „ősi kaledóniai erdők egyik legnagyobb fennmaradt egybefüggő területe” címen is védettséget élvez.

A hatalmas balmorali birtokhoz jelenleg is működő gazdaság, nyírfajdos lápok, erdőgazdaság, megművelt szántóföldek, szarvascsordák, felföldi marhák és pónik tartoznak.

Balmoral kastély

Viktória királynő és Albert herceg is sok időt töltött a kastélyban. Albert vadászattal múlatta az időt, főleg szarvasok és őzek kerültek puskája elé. Viktória hosszú, akár négy óráig is elhúzódó sétákat tett a környéken.

Az 1850-es években sok növényt, többek között egzotikus fenyőfákat telepítettek a kastély köré. A herceg felügyelte a virágoskertek tervezését, a fő útnak egy újonnan épített hídra terelését, új gazdasági épületekre vonatkozó elképzelések kialakítását.

1861-ben tejüzemet hoztak létre. Albert halála után Viktória a birtokon belül többek közt egy obeliszket és egy szobrot is állíttatott férje emlékének.

A kastély kertben üvegházakat is találunk csodálatos növényekkel.

Balmoral kastély

1931-ben először nyitották meg a kastély kertjeit az érdeklődők előtt. Április és július között, a királynő éves látogatásának kezdetéig napjainkban is látogatható.

Az istállók királyi kocsik és autók gyűjteménye található. Itt többek közt egy magyar hintót is láthatunk.

Egy teázó és ajándéküzlet is működik a kertben.

Balmoral kastély

A birtokon működik egy házasítatlan malátawhiskyt előállító lepárlóüzem, itt állítják elő a Royal Lochnagar Single Malt márkanevű italt.

A gondozott kastélykertet tavaszi hagymások színesítik.

Balmoral kastély

A birtok fontos része a kis templom is, ahol a királyi család is imádkozni szokott itt tartózkodása idején.

Balmoral kastély

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük