Baja kihagyhatatlan látnivalói

Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa a Duna és a Sugovica holtág partján elterülő Baja. A város évszázadok óta a magyar, a német, a szerb és horvát nemzetiségek közös otthona. A híres bajai halászlé megkóstolása előtt vagy után érdemes felfedezni a város nevezetességeit. Mert Baja látnivalói, megújult belvárosa minden évszakban és korosztálynak kellemes kikapcsolódást kínálnak.

Baja Sugovica part

Baja fekvése

Baja városa Magyarország déli részén, a Duna bal partján fekszik. Bács-Kiskun megye második legnagyobb települése jelentős kikötőváros és közlekedési csomópont.

A Duna és a Sugovica holtág partján épült város életében meghatározó szerepet játszik a víz. A közeli Gemenc, az Alsó- Duna ártér ligeterdőkkel borított területei, védett növény- és állatvilága révén hazánk legszebb természeti tájai közé tartozik.

A városból  kirándulások tehetők sétahajóval, erdei kisvonattal, kerékpárral vagy csónakkal is a környékre.

A 2022 márciusában megyei jogú város címet nyert település gazdasági, kulturális és oktatási központ.

Baja kihagyhatatlan látnivalói

Szentháromság tér és a Grassalkovich-palota

A Sugovicára néző, reneszánsz, olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota. A régi kastélyt Patanichich Gábor kalocsai érsek építtette, aki 1733-1745-ig volt Bács megye főispánja.

Baja

Szentháromság szobor

A Szentháromság tér közepén álló Szentháromság szobor Baja egyik legrégibb, XVIII. századi, késő barokk stílusú műemléke. A várost sújtó nagy pestisjárvány emlékére az 1750-es években állították.

Baja

Duna Wellness Hotel

A Duna Wellness Hotelt Deutsch Ignácz építtette 1860-70 között, részben szecessziós stílusban. A szobák egy részének ablakából, az étteremből és a teraszról csodálatos kilátás nyílik a hatalmas, négyzet alakú térre, amelyet Magyarország Szent Márk tereként emlegetnek, a klasszicista, reneszánsz, valamint romantikus stílusban készült épületei, illetve a szürke gránitkockákkal burkolt kövezete miatt.

Baja

Türr István Múzeum

A Türr István Múzeum Észak-Bácska, az egykori Bács-Bodrog vármegye északi részének tájmúzeuma.

Baja

 

Gyümölcsoltó Boldogasszony Görögkeleti templom

Gyümölcsoltó Boldogasszony Görögkeleti Plébániatemplomot 1973-ban felújították, de liturgiát nem tartottak itt, így átmenetileg koncertteremként hasznosították. 2005-től újra a görögkatolikusok szakrális funkciót ellátó temploma.

Baja

Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom

A Városháza mögött áll a ferencesek (barátok) temploma, a Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom, mely 1728-1756. között barokk stílusban épült, s 1780-ban átalakították. Mai arculatát 1928-29-ben kapta.

Baja

Baján a legrégebbi ismert barokk alkotás a templom külső, déli falfülkéjében Máter Dolorosa 1740-ben készült szoboralakja.

Baja

Szent Péter és Szent Pál Plébániatemplom

A Szent Péter és Szent Pál Plébániatemplomot, más néven Belvárosi templomot 1765-ben építették barokk stílusban. A Tóth Kálmán tér nyugati oldalán álló katolikus templomot Grassalkovich Antal, a város földesura építtette 1765-ben barokk stílusban, majd 1783-ban átalakították.

Baja

Tóth Kálmán tér

A Tóth Kálmán tér egy felújítást követően bővült egy csodálatos szökőkúttal és kedvelt találkozóhely lett.

Baja

Tóth Kálmán szobra

A belváros szívében áll a bajai születésű költő és író, Tóth Kálmán (1831-1881) egész alakos bronz szobra, Bezerédy Gyula 1894-es alkotása.

Baja

 

Nagy István Képtár

A hajdani Vojnich-kúriában, az 1830 körül épült klasszicista stílusú műemléképületben kaptak méltó helyet az 1937-ben létrehozott Nagy István Képtár legszebb darabjai. A XX. századi modern magyar képzőművészet reprezentánsait felvonultató gyűjteményben külön egységet alkotnak az erdélyi születésű, Baján élt festőművész, Nagy István (1873-1937) alkotásai.
 
 
Baja
 

Árpád-kút

Az Árpád-kút a magyar Honfoglalás ezerszázadik, egyben Baja várossá nyilvánításának háromszázadik évfordulójára épült. A piac mellett emelték ezt a díszes kutat.
 
 
Baja
 

Déri-kert

A Déri Frigyes által megálmodott, és adakozásából 1914-ben létrehozott Déri-kertben áll az I. világháború hőseinek 23 méter magas emlékműve.

 
Baja
 
 
A bajai származású, szülővárosába dúsgazdagon hazatérő selyemgyáros, műgyűjtő nevét viseli ez a szép sétakert.
 
 
Baja
 
 

Mészáros Lázár szobra

A város jeles szülöttének, az első felelős magyar kormány hadügy-miniszterének, Mészáros Lázár honvédezredesnek lebontott szülőházának egykori kertjének helyén állított bronzszobra.
 
 
Baja
 
 

Szent Miklós Görögkeleti Plébániatemplom

A Szent Miklós Görögkeleti Plébániatemplom mai késő barokk formája az 1779-ben történt átalakítás nyomait őrzi. Ikonoztáza és berendezése is késő barokk, a 18. század végéből valók. Ikonoztáz festményeit Arszenije Teodorovics 1792-ben készítette.
 
 
Baja
 

Zsinagóga – Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ

Az 1845-ben késő klasszicista stílusban épült volt Zsinagóga műemlék épületében, valamint a mellette lévő egykori zsidó óvoda-iskolában kapott helyet az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ.
Az eredeti állapotra a ’80-as évek eleji felújításkor kiemelt figyelmet fordítottak, így a belső tér-és a kettős galériarendszer is megmaradt régi formájában. A Zsinagóga beépített rituális tárgyait, például az előcsarnok kézmosóját, a díszes perselyt, a mizrah-emelvényt mellvédrácsozatával együtt, valamint a tóraszekrényt is gondosan helyreállították. A frigyszekrényben néhány eredeti kegytárgyat is őriznek, pl. tóra-tekercseket, hanuka-gyertyatartót, imakönyveket.
 
 
Baja
 
 

Mészáros Lázár sírja

Kálvária temető és kápolna mellett találjuk a neves, bajai születésű hadvezér, az első magyar hadügyminiszter, Mészáros Lázár sírját valamint az 1840-es tűzvész áldozatainak emlékművét. Itt nyugszik a bajai származású festőművész, Nagy István.
 
 
Baja
 

Türr István emlékmű

Az 1825-ben született Türr István 16 éves korától az osztrák megszállás alatt lévő Lombardiában szolgált, és – a magyar szabadságharc hatására – az olasz forradalom mellé állt. Emlékét hatalmas emlékmű őrzi.
 
 Baja
 

Jelky András szobra

A város egyik kedves jelképe a bajai születésű – szabólegényből lett világutazó – Jelky Andrásnak állít emléket.
 
 
Baja
 

Bagolyvár

A Szentháromság tér alatt, a Sugovica-magasparton áll az 1930-as évektől Bagolyvárként közismert bauhaus épület, mely egykor Miskolczy Ferenc (1899-1994) festőművész, múzeumalapító, lokálpatrióta bajai honpolgár otthonaként szolgált. A kiállítóhely az 1920-1990 közötti időszak bajai várostörténeti, művészettörténeti korszakainak helyi sajátosságait, a bácskai polgárváros kultúrateremtő, kultúrapártoló hétköznapjait, példaként előttünk álló személyiségeit mutatja be.

Sugovica part

A horgászok paradicsoma kellemes romantikus séták és családi kikapcsolódások helyszíne.

Baja Sugovica part

Nagyon köszönöm a tartalmas beszámolót Pajorné Kiss Editnek!

Bajával kapcsolatban egy dolgot feltétlenül meg kell még említeni, ami nem más, mint a hamisítatlan bajai halászlé gyufatésztával.

100% Baja videó – Baja

Találtam egy videót is, amiben Dolhai Attila színművész konferálásával fedezhetjük fel Baja megújult belvárosát, pihenésre, sportolásra, kirándulásra alkalmas kínálatát.

 

Látnivalók Baja közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük