Baja kihagyhatatlan látnivalói

Bács-Kiskun vármegye második legnagyobb városa a Duna és a Sugovica holtág partján elterülő Baja. A város évszázadok óta a magyar, a német, a szerb és horvát nemzetiségek közös otthona. A híres bajai halászlé megkóstolása előtt vagy után érdemes felfedezni a város nevezetességeit. Mert Baja látnivalói, megújult belvárosa minden évszakban és korosztálynak kellemes kikapcsolódást kínálnak.

Baja Sugovica part

Baja fekvése

Baja városa Magyarország déli részén, a Duna bal partján fekszik. Bács-Kiskun megye második legnagyobb települése jelentős kikötőváros és közlekedési csomópont.

A Duna és a Sugovica holtág partján épült város életében meghatározó szerepet játszik a víz. A közeli Gemenc, az Alsó- Duna ártér ligeterdőkkel borított területei, védett növény- és állatvilága révén hazánk legszebb természeti tájai közé tartozik.

A városból  kirándulások tehetők sétahajóval, erdei kisvonattal, kerékpárral vagy csónakkal is a környékre.

A 2022 márciusában megyei jogú város címet nyert település gazdasági, kulturális és oktatási központ.

Baja kihagyhatatlan látnivalói

Szentháromság tér és a Grassalkovich-palota

A Sugovicára néző, reneszánsz, olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota. A régi kastélyt Patanichich Gábor kalocsai érsek építtette, aki 1733-1745-ig volt Bács megye főispánja.

Baja

Szentháromság szobor

A Szentháromság tér közepén álló Szentháromság szobor Baja egyik legrégibb, XVIII. századi, késő barokk stílusú műemléke. A várost sújtó nagy pestisjárvány emlékére az 1750-es években állították.

Baja

Duna Wellness Hotel

A Duna Wellness Hotelt Deutsch Ignácz építtette 1860-70 között, részben szecessziós stílusban. A szobák egy részének ablakából, az étteremből és a teraszról csodálatos kilátás nyílik a hatalmas, négyzet alakú térre, amelyet Magyarország Szent Márk tereként emlegetnek, a klasszicista, reneszánsz, valamint romantikus stílusban készült épületei, illetve a szürke gránitkockákkal burkolt kövezete miatt.

Baja

Türr István Múzeum

A Türr István Múzeum Észak-Bácska, az egykori Bács-Bodrog vármegye északi részének tájmúzeuma.

Baja

Gyümölcsoltó Boldogasszony Görögkeleti templom

Gyümölcsoltó Boldogasszony Görögkeleti Plébániatemplomot 1973-ban felújították, de liturgiát nem tartottak itt, így átmenetileg koncertteremként hasznosították. 2005-től újra a görögkatolikusok szakrális funkciót ellátó temploma.

Baja

Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom

A Városháza mögött áll a ferencesek (barátok) temploma, a Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom, mely 1728-1756. között barokk stílusban épült, s 1780-ban átalakították. Mai arculatát 1928-29-ben kapta.

Baja

Baján a legrégebbi ismert barokk alkotás a templom külső, déli falfülkéjében Máter Dolorosa 1740-ben készült szoboralakja.

Baja

Szent Péter és Szent Pál Plébániatemplom

A Szent Péter és Szent Pál Plébániatemplomot, más néven Belvárosi templomot 1765-ben építették barokk stílusban. A Tóth Kálmán tér nyugati oldalán álló katolikus templomot Grassalkovich Antal, a város földesura építtette 1765-ben barokk stílusban, majd 1783-ban átalakították.

Baja

Tóth Kálmán tér

A Tóth Kálmán tér egy felújítást követően bővült egy csodálatos szökőkúttal és kedvelt találkozóhely lett.

Baja

Tóth Kálmán szobra

A belváros szívében áll a bajai születésű költő és író, Tóth Kálmán (1831-1881) egész alakos bronz szobra, Bezerédy Gyula 1894-es alkotása.

Baja

 

Nagy István Képtár

A hajdani Vojnich-kúriában, az 1830 körül épült klasszicista stílusú műemléképületben kaptak méltó helyet az 1937-ben létrehozott Nagy István Képtár legszebb darabjai. A XX. századi modern magyar képzőművészet reprezentánsait felvonultató gyűjteményben külön egységet alkotnak az erdélyi születésű, Baján élt festőművész, Nagy István (1873-1937) alkotásai.
 
 
Baja
 

Árpád-kút

Az Árpád-kút a magyar Honfoglalás ezerszázadik, egyben Baja várossá nyilvánításának háromszázadik évfordulójára épült. A piac mellett emelték ezt a díszes kutat.
 
 
Baja
 

Déri-kert

A Déri Frigyes által megálmodott, és adakozásából 1914-ben létrehozott Déri-kertben áll az I. világháború hőseinek 23 méter magas emlékműve.

 
Baja
 
 
A bajai származású, szülővárosába dúsgazdagon hazatérő selyemgyáros, műgyűjtő nevét viseli ez a szép sétakert.
 
 
Baja
 
 

Mészáros Lázár szobra

A város jeles szülöttének, az első felelős magyar kormány hadügy-miniszterének, Mészáros Lázár honvédezredesnek lebontott szülőházának egykori kertjének helyén állított bronzszobra.
 
 
Baja
 
 

Szent Miklós Görögkeleti Plébániatemplom

A Szent Miklós Görögkeleti Plébániatemplom mai késő barokk formája az 1779-ben történt átalakítás nyomait őrzi. Ikonoztáza és berendezése is késő barokk, a 18. század végéből valók. Ikonoztáz festményeit Arszenije Teodorovics 1792-ben készítette.
 
 
Baja
 

Zsinagóga – Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ

Az 1845-ben késő klasszicista stílusban épült volt Zsinagóga műemlék épületében, valamint a mellette lévő egykori zsidó óvoda-iskolában kapott helyet az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ.
Az eredeti állapotra a ’80-as évek eleji felújításkor kiemelt figyelmet fordítottak, így a belső tér-és a kettős galériarendszer is megmaradt régi formájában. A Zsinagóga beépített rituális tárgyait, például az előcsarnok kézmosóját, a díszes perselyt, a mizrah-emelvényt mellvédrácsozatával együtt, valamint a tóraszekrényt is gondosan helyreállították. A frigyszekrényben néhány eredeti kegytárgyat is őriznek, pl. tóra-tekercseket, hanuka-gyertyatartót, imakönyveket.
 
 
Baja
 
 

Mészáros Lázár sírja

Kálvária temető és kápolna mellett találjuk a neves, bajai születésű hadvezér, az első magyar hadügyminiszter, Mészáros Lázár sírját valamint az 1840-es tűzvész áldozatainak emlékművét. Itt nyugszik a bajai származású festőművész, Nagy István.
 
 
Baja
 

Türr István emlékmű

Az 1825-ben született Türr István 16 éves korától az osztrák megszállás alatt lévő Lombardiában szolgált, és – a magyar szabadságharc hatására – az olasz forradalom mellé állt. Emlékét hatalmas emlékmű őrzi.
 
 Baja
 

Jelky András szobra

A város egyik kedves jelképe a bajai születésű – szabólegényből lett világutazó – Jelky Andrásnak állít emléket.
 
 
Baja
 

Bagolyvár

A Szentháromság tér alatt, a Sugovica-magasparton áll az 1930-as évektől Bagolyvárként közismert bauhaus épület, mely egykor Miskolczy Ferenc (1899-1994) festőművész, múzeumalapító, lokálpatrióta bajai honpolgár otthonaként szolgált. A kiállítóhely az 1920-1990 közötti időszak bajai várostörténeti, művészettörténeti korszakainak helyi sajátosságait, a bácskai polgárváros kultúrateremtő, kultúrapártoló hétköznapjait, példaként előttünk álló személyiségeit mutatja be.

Éber-emlékház

Az Éber-emlékház a Türr István Múzeum önálló muzeális kiállítóhelye a Jókai utca 19-ben. A csodálatos kis ékszerdoboz egy művészcsalád három tagjának művészetét és életét tárja elénk. Nem utolsó sorban gyönyörű kerttel rendelkezik, ahol rendszeresek az irodalmi és zenei rendezvények. Ezekről a múzeum Facebook oldalán tájékozódhatsz.

Éber-emlékház udvara Baja

A múzeum egyik különlegessége, hogy 1985-ös megnyitása óta mindig leszármazott családtag kalauzolta a látogatókat, korábban Kollárné Éber Orsika, most 5 éve Éber Anna.

Sugovica part

A horgászok paradicsoma kellemes romantikus séták és családi kikapcsolódások helyszíne.

Baja Sugovica part

Nagyon köszönöm a tartalmas beszámolót Pajorné Kiss Editnek!

Bajával kapcsolatban egy dolgot feltétlenül meg kell még említeni, ami nem más, mint a hamisítatlan bajai halászlé gyufatésztával.

Látnivalók Baja közelében

A Habsburgok egykori vadászkastélya, a Karapancsai Kastély és Major Mohács közelében, a Duna baloldalám. Budzsaki kastély vagy Bellyei Uradalom néven is ismert volt főúri birtok az Alsó-Duna völgy vadregényes területén, szinte már a határszélen, a magyar-horvát-szerb határvonalak összefutásánál található. Talán épp ezért kevésbé ismert. A két kastélyból, valamint majorsági épületekből álló műemlékegyüttesben szállásfoglalásra is lehetőségünk van.

Bács-Kiskun megyében, Bajától délre, a Hercegszántó felé vezető 51-es út mentén található a kalocsai főegyházmegye egyik legfontosabb búcsújáró helye Máriakönnye vagy ahogy szlávul hívják, Vodica.

A Bajától délre, a szerb határ felé fekvő Hercegszántó település nevét nem sokan ismerik, pedig itt található a világ második legnagyobb Szűz Mária szobra. Olvass tovább és ismerd meg Vodica-Máriakert kegyhely és a hatalmas szobor történetét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük