Vodica-Máriakert kegyhely és a hatalmas Szűz Mária szobor

A Bajától délre, a szerb határ felé fekvő Hercegszántó település nevét nem sokan ismerik, pedig itt található a világ legmagasabb rozsdamentes acélból készült Szűz Mária szobra. Építése idején, 2008-ban a világ második legmagasabb Mária szobra volt. Olvass tovább és ismerd meg Vodica-Máriakert kegyhely és a hatalmas szobor történetét.

Hercegszántói Vodica-Máriakert kegyhely

A világ legmagasabb Mária szobra a chilei Santiagoban található, ennek magassága közel 14 méter. A Bajától délre fekvő Hercegszántó szobra ezzel szemben 10 méter.

Vodica-Máriakert kegyhely története és legendája

Baja és Hercegszántó között, az 51-es út mentén fekszik a kalocsai főegyházmegye egyik legfontosabb búcsújáró helye Máriakönnye, vagy ahogy a szerbek nevezik Vodica kegyhely. Innen adódik, hogy a Hercegszántó külterületén álló kegyhely is a Vodica nevet viseli.

Szűz Mária tiszteletének ékes bizonytéka, hogy a település katolikus és a szerb ortodox templomát is Szűz Máriának szentelték.

Mint minden kegyhelyhez, természetesen a Vodica-Máriakerthez is fűződik egy legenda. Egy parasztember egy kútban meglátta Szűz Mária képét a kis Jézussal. Kicsit később egy asszony és egy kislány képe derengett fel a hullámok között. Úgy vélte, hogy Szent Anna lehetett, a kislánykorú Szűz Máriával. A jelenés emlékére fűzfát ültetett. Később egy földműves ökrei munka közben letérdeltek és fejet hajtott, a fűzfán pedig nagy fényesség kíséretében megjelent Szűz Mária a kis Jézussal. A jelenések kivizsgálása után a kalocsai érsek 1838-ban felszentelte és zarándokhellyé nyilvánította.

A kegyhely kápolnájának felújítását a környékbeliek támogatásával 2004-ben fejezték be.

A világ második legnagyobb Mária szobra

Az ezüstérmes szobrot a település egykori szülötte, az 1956-ban az Amerikai Egyesült Államokba menekült Vöő Sándor emeltette 73 éves korában.

A több mint tíz méter magas, rozsdamentes acélból készült szobor alkotója Rigó István pécsi szobrászművész, aki több Baranya megyei műalkotással is büszkélkedhet. Az alkotás egy Chicagóban található 9 méteres Mária szobor mintájára készült. Annak hű mása, de a mérete nagyobb, 10 méter 53 centiméter.

Hercegszántói Vodica-Máriakert kegyhely

A szobrot Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti püspök szentelte fel 2008. október 13-án.

A kápolnában május 13 és október 13 között minden hónap 13. napján, Szűz Mária fatimai megjelenésének napján szentmisét tartanak .

Vodica-Máriakert kegyhely látogatása

A szobor Hercegszántó külterületén található, az 51-es úton Baja felől érkezve, az útkereszteződésnél tábla jelzi, hogy balra kell fordulni.

A Máriakert az év bármely időszakában és időpontjában szabadon látogatható. Belépő jegyet nem kell fizetni.

Amikor 5-6 éve ott jártam, nem vezetett szilárd burkolatú út a szoborhoz. Ráadásul nagy esőzés után voltunk és igen nagy gödrök voltak a föld úton, amelyen mezőgazdasági nagy gépek is jártak. Azóta már változott a helyzet, sikerült megépíteni az aszfaltozott utat.

A kegyhely búcsúját szeptember elején, a Mária napok környékén tartják.

Látnivalók a Vodica-Máriakert közelében

Bács-Kiskun vármegye második legnagyobb városa a Duna és a Sugovica holtág partján elterülő Baja. A város évszázadok óta a magyar, a német, a szerb és horvát nemzetiségek közös otthona. A híres bajai halászlé megkóstolása előtt vagy után érdemes felfedezni a város nevezetességeit. Mert Baja látnivalói, megújult belvárosa minden évszakban és korosztálynak kellemes kikapcsolódást kínálnak.

A Habsburgok egykori vadászkastélya, a Karapancsai Kastély és Major Mohács közelében, a Duna baloldalám. Budzsaki kastély vagy Bellyei Uradalom néven is ismert volt főúri birtok az Alsó-Duna völgy vadregényes területén, szinte már a határszélen, a magyar-horvát-szerb határvonalak összefutásánál található. Talán épp ezért kevésbé ismert. A két kastélyból, valamint majorsági épületekből álló műemlékegyüttesben szállásfoglalásra is lehetőségünk van.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Hegedűs Sándor szerint:

    Rozsdamentes acélból.ez a világon legnagyobb Mária szobor. Fából.kőbő.egyéb anygokból.van nagyobb is. Pl. A Marseillesy(márszelyi.)Dóm.tornya.amely egy 14 méter magas.bronz Mária szobor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük