Vodica-Máriakert kegyhely: a világ második legnagyobb Mária szobra

A Bajától délre, a szerb határ felé fekvő Hercegszántó település nevét nem sokan ismerik, pedig itt található a világ második legnagyobb Szűz Mária szobra. Olvass tovább és ismerd meg Vodica-Máriakert kegyhely és a hatalmas szobor történetét.

Hercegszántói Vodica-Máriakert kegyhely

A világ legmagasabb Mária szobra a chilei Santiagoban található, ennek magassága közel 14 méter. A Bajától délre fekvő Hercegszántó szobra ezzel szemben 10 méter.

Vodica-Máriakert kegyhely története és legendája

Baja és Hercegszántó között, az 51-es út mentén fekszik Máriakönnye, vagy ahogy a szerbek nevezik Vodica kegyhely. Innen adódik, hogy a Hercegszántó külterületén álló kegyhely is a Vodica nevet viseli.

Szűz Mária tiszteletének ékes bizonytéka, hogy a település katolikus és a szerb ortodox templomát is Szűz Máriának szentelték.

Mint minden kegyhelyhez, természetesen a Vodica-Máriakerthez is fűződik egy legenda. Egy parasztember egy kútban meglátta Szűz Mária képét a kis Jézussal. Kicsit később egy asszony és egy kislány képe derengett fel a hullámok között. Úgy vélte, hogy Szent Anna lehetett, a kislánykorú Szűz Máriával. A jelenés emlékére fűzfát ültetett. Később egy földműves ökrei munka közben letérdeltek és fejet hajtott, a fűzfán pedig nagy fényesség kíséretében megjelent Szűz Mária a kis Jézussal. A jelenések kivizsgálása után a kalocsai érsek 1838-ban felszentelte és zarándokhellyé nyilvánította.

A kegyhely kápolnájának felújítását a környékbeliek támogatásával 2004-ben fejezték be.

A világ második legnagyobb Mária szobra

Az ezüstérmes szobrot a település egykori szülötte, az 1956-ban az Amerikai Egyesült Államokba menekült Vöő Sándor emeltette 73 éves korában.

A több mint tíz méter magas, rozsdamentes acélból készült szobor alkotója Rigó István pécsi szobrászművész, aki több Baranya megyei műalkotással is büszkélkedhet. Az alkotás egy Chicagóban található 9 méteres Mária szobor mintájára készült. annak hű mása, de a mérete nagyobb, 10 méter 53 centiméter.

Hercegszántói Vodica-Máriakert kegyhely

A szobrot Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti püspök szentelte fel 2008. október 13-án.

A kápolnában május 13 és október 13 között minden hónap 13. napján, Szűz Mária fatimai megjelenésének napján szentmisét tartanak .

Általános információk

A szobor Hercegszántó külterületén található, az 51-es úton Baja felől érkezve, az útkereszteződésnél tábla jelzi, hogy balra kell fordulni.

A Máriakert az év bármely időszakában és időpontjában szabadon látogatható. Belépő jegyet nem kell fizetni.

Amikor 5-6 éve ott jártam, nem vezetett szilárd burkolatú út a szoborhoz. Ráadásul nagy esőzés után voltunk és igen nagy gödrök voltak a föld úton, amelyen mezőgazdasági nagy gépek is jártak. Azóta már változott a helyzet, sikerült megépíteni az aszfaltozott utat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük