Karapancsai Kastély és Major: Habsburg vadászkastély a déli határnál

A Habsburgok egykori vadászkastélya, a Karapancsai Kastély és Major Mohács közelében, az Alsó-Duna völgy vadregényes területén, szinte már a határszélen, a magyar-horvát-szerb határvonalak összefutásánál található. Talán épp ezért kevésbé ismert. Ideje felfedezni!

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai Kastély

Budzsaki kastélyként vagy Bellyei Uradalomként is ismert birodalom a Gemenci Erdő és Vadgazdaság Zrt. tulajdonában van. Ma a karapancsai komplexum két kastélyból, rendezvényteremből, majorsági épületekből és lovasturisztikai központból áll. Hatalmas átalakításon esett át, 2015 tavaszán fejeződtek be a közel két évig tartó felújítási munkálatok. Az Európai Uniós támogatással nemcsak a kastélyok újultak meg, hanem a korabeli tervrajzok és fotók alapján megtörtént a történelmi jelentőségű neobarokk kastélykert eredeti állapotot megközelítő helyreállítása is.

A kastélypark értékes, védett faállományának és madárfaunájának bemutatására kerttörténeti tanösvény létesült. Elvégezték az idős, beteg fák fadoktori kezelését és pótlását, valamint számos madár- és denevér-odút helyeztek ki.

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai Kastély története

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő hatalmas birtokot a török hódoltság alól felszabadító harcok hadvezére, Savoyai Jenő herceg kapta meg hősiességéért. Az a Savoyai Jenő, aki a bécsi Belvedere palotát, Ausztria legnagyobb vidéki kastélyát, a Schloss Hofot és ráckevei kastélyt is építette.

Később a Bellyei Uradalom visszaszállt a császárra. Több Habsburg tulajdonos közül Albert volt az, aki mintagazdasággá szervezte a birtokot, és világszínvonalra emelte a helyi vadgazdálkodást. Tehette ezt mindazért, mert Karapancsát ahogy most is, a Duna árterének erdei vették körül, ami a vadállatok különleges búvóhelyéül szolgált.

Albrecht 1895-ben bekövetkezett halála után a birtokot öröklő Habsburg Frigyes és felesége, Izabella főhercegasszony fejedelmi vadászatokon vendégelte meg a korszak koronás főit.

A 19. században épített kastély kicsinek bizonyult és egyre nehezebben tudott megfelelni a vissza-visszajáró II. Vilmos német császárnak és kíséretének. Éppen ezért a főhercegi házaspár építtetett egy új vadászkastélyt, a Nagykastélyt, mely minden esztétikai és kényelmi szempontnak eleget tett. 1910-ben elkészült kastély parkjához a kertterveket a császári udvar főkertésze, Anton Umlauft, a schönbrunni park tervezője készítette.

Karapancsai Kastély és Major

A kastélyban vendégeskedett többek közt I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár, Ferenc Ferdinánd trónörökös és gróf Széchenyi Zsigmond is. Alfred Brehm 1878-as ornitológiai gyűjtőútja során elragadtatással emlékezett meg a területről. Útitársát, Rudolf főherceget lenyűgözte a látvány és útirajzában „paradicsomi állapotokról” írt.

Izabella fotográfus szenvedélyének köszönhetően sok kordokumentum marad ránk. A főhercegi vadászatokon túl megörökítette a mindennapi élet részleteit, a korabeli élő népviseletet és népszokásokat is.

Karapancsa

Karapancsai Kastély és Major

Ha úgy rémlik, hogy Izabella nevével találkoztál már itt a blogon, az nem a véletlen műve. Erdőfűről, a kis településről,  ahol megállt az élet szóló cikkemben is említést tettem róla. A Duna jobb partján álló, Izabellaföldnek is hívott birtok a Habsburgok tulajdona volt az 1860-as évektől 1945-ig. Eredeti nevét, az Erdőfűt természeti környezetéről kapta, míg az Izabellaföld név Habsburg Frigyes főherceg feleségének tiszteletéről ragadt rá.

Karapancsai Kastély és Major

A Vadászkastélyban az eredeti enteriőrt is rekonstruálták, ma szállásként és teljes körű szolgáltatást nyújtó turistaközpontként működik.

A Kiskastélyban kialakított erdészet- és vadászattörténeti bemutatóhely nyolc termében a főhercegi birtok kialakulása, a főhercegi család bemutatása, a területen végzett erdészeti, halászati, mezőgazdálkodási tevékenységek, a terület nemzetiségeinek bemutatása, a vadgazdálkodás és vadászati emlékek kiállításai kaptak helyet.

Igazi kuriózumként, Izabella főhercegasszony több kinagyított korabeli fotográfiája segítségével, újból átélheti az érdeklődő múzeumlátogató a „boldog békeidők” karapancsai valóságát.

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai Kastély és Major

Megközelíthetősége

A kastély a Duna bal partján fekszik. Mohácsról a komppal átkelve, a Nagybaracskára vezető útról közelíthető meg. A komptól pár kilométerre Homorúd-Hercegszántó felé jobbra kell letérni. Áthaladva Homorúdon 8,5 km után érünk a Budzsaki leágazóhoz. Amikor két éve ott jártam, innen közelítettem meg. Akkor kitáblázva nem igazán volt, a helyismeret segített odatalálni.

Baja felől, az 51-es útról érkezve Hercegszántónál Homorúd felé letérve kell elhagyni a települést. Hercegszántó után 2 km-rel Budzsaknál kell balra fordulni.

Tekintve, hogy a kastély közel esik a határhoz a közelben találkozhatunk rendvédelmi járőrökkel, akik akár meg is állíthatnak bennünket. Félni azonban nem kell, a kastély biztonságosan megközelíthető.

Az odaút során érintjük a csodálatos természeti értékű Karapancsai-főcsatornát.

Az őszi vadászidényben gyakran előfordul, hogy csak a park látogatható. Sajnos én is így jártam.

További fotók Karapancsáról:

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a további fotókat!

Közzétette: Közel és távol utazás – 2018. október 1., hétfő

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 + tizenkilenc =