Karapancsai Kastély és Major: Habsburg vadászkastély a déli határnál

A Habsburgok egykori vadászkastélya, a Karapancsai Kastély és Major Mohács közelében, a Duna baloldalám. Budzsaki kastély vagy Bellyei Uradalom néven is ismert volt főúri birtok az Alsó-Duna völgy vadregényes területén, szinte már a határszélen, a magyar-horvát-szerb határvonalak összefutásánál található. Talán épp ezért kevésbé ismert. A két kastélyból, valamint majorsági épületekből álló műemlékegyüttesben szállásfoglalásra is lehetőségünk van.

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai Kastély felújítása

A karapancsai vadászkastély, a Budzsaki kastélyként vagy Bellyei Uradalomként is ismert birodalom a Gemenci Erdő és Vadgazdaság Zrt. tulajdonában van. Ma a karapancsai komplexum két kastélyból, rendezvényteremből, majorsági épületekből és lovasturisztikai központból áll. Hatalmas átalakításon esett át, 2015 tavaszán fejeződtek be a közel két évig tartó felújítási munkálatok. Az Európai Uniós támogatással nemcsak a kastélyok újultak meg, hanem a korabeli tervrajzok és fotók alapján megtörtént a történelmi jelentőségű neobarokk kastélykert eredeti állapotot megközelítő helyreállítása is.

A karapancsai kastélypark értékes, védett faállományának és madárfaunájának bemutatására kerttörténeti tanösvény létesült. Elvégezték az idős, beteg fák fadoktori kezelését és pótlását, valamint számos madár- és denevér-odút helyeztek ki.

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai Vadászkastély története

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő hatalmas birtokot a török hódoltság alól felszabadító harcok hadvezére, Savoyai Jenő herceg kapta meg hősiességéért. Az a Savoyai Jenő, aki a bécsi Belvedere palotát, Ausztria legnagyobb vidéki kastélyát, a Schloss Hofot és ráckevei kastélyt is építette.

Később a Bellyei Uradalom visszaszállt a császárra. Több Habsburg tulajdonos közül Albert volt az, aki mintagazdasággá szervezte a birtokot, és világszínvonalra emelte a helyi vadgazdálkodást. Tehette ezt mindazért, mert Karapancsát ahogy most is, a Duna árterének erdei vették körül, ami a vadállatok különleges búvóhelyéül szolgált.

Albrecht 1895-ben bekövetkezett halála után a birtokot öröklő Habsburg Frigyes és felesége, Izabella főhercegasszony fejedelmi vadászatokon vendégelte meg a korszak koronás főit.

A 19. században épített kastély kicsinek bizonyult és egyre nehezebben tudott megfelelni a vissza-visszajáró II. Vilmos német császárnak és kíséretének. Éppen ezért a főhercegi házaspár építtetett egy új vadászkastélyt, a Nagykastélyt, mely minden esztétikai és kényelmi szempontnak eleget tett. 1910-ben elkészült kastély parkjához a kertterveket a császári udvar főkertésze, Anton Umlauft, a schönbrunni park tervezője készítette.

Karapancsai Kastély és Major

A kastélyban vendégeskedett többek közt I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár, Ferenc Ferdinánd trónörökös és gróf Széchenyi Zsigmond is. Alfred Brehm 1878-as ornitológiai gyűjtőútja során elragadtatással emlékezett meg a területről. Útitársát, Rudolf főherceget lenyűgözte a látvány és útirajzában „paradicsomi állapotokról” írt.

Izabella fotográfus szenvedélyének köszönhetően sok kordokumentum marad ránk. A főhercegi vadászatokon túl megörökítette a mindennapi élet részleteit, a korabeli élő népviseletet és népszokásokat is.

Karapancsa

Karapancsai Kastély és Major

Ha úgy rémlik, hogy Izabella nevével találkoztál már itt a blogon, az nem a véletlen műve. Erdőfűről, a kis településről,  ahol megállt az élet szóló cikkemben is említést tettem róla. A Duna jobb partján álló, Izabellaföldnek is hívott birtok a Habsburgok tulajdona volt az 1860-as évektől 1945-ig. Eredeti nevét, az Erdőfűt természeti környezetéről kapta, míg az Izabellaföld név Habsburg Frigyes főherceg feleségének tiszteletéről ragadt rá.

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsa kastély és major kiállításai

Az ódon hangulatú Vadászkastélyban az eredeti enteriőrt is rekonstruálták, ma szállásként és teljes körű szolgáltatást nyújtó turistaközpontként működik.

A Kiskastélyban kialakított erdészet- és vadászattörténeti bemutatóhely nyolc termében a főhercegi birtok kialakulása, a főhercegi család bemutatása, a területen végzett erdészeti, halászati, mezőgazdálkodási tevékenységek, a terület nemzetiségeinek bemutatása, a vadgazdálkodás és vadászati emlékek kiállításai kaptak helyet.

Igazi kuriózumként, Izabella főhercegasszony több kinagyított korabeli fotográfiája segítségével, újból átélheti az érdeklődő múzeumlátogató a „boldog békeidők” karapancsai valóságát.

Az elmúlt években nemcsak a kastélyok újultak meg, hanem a korabeli tervrajzok és fotók alapján megtörtént a történelmi jelentőségű neobarokk kastélykert eredeti állapotot megközelítő helyreállítása is.

A Kerttörténeti Tanösvény végigvezet a két kastélyépület körül, a gyümölgyfa fajtabemutatón, a vadászati terítékhelyen, a vadgesztenye állén, az egykori majorsági területen, valamint a nagykastély körüli réten. A tanösvény bejárásával 9 ismeretterjesztő tábla és 44 kitáblázott fa mellett megyünk el,  miközben megismerjük a karapancsai kastélypark történetét, értékes idős fáit és a neobarokk díszkertet.

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai Kastély és Major

Karapancsai kastély megközelíthetősége

A kastély a Duna bal partján fekszik. Mohácsról a komppal átkelve, a Nagybaracskára vezető útról közelíthető meg. A komptól pár kilométerre Homorúd-Hercegszántó felé jobbra kell letérni. Áthaladva Homorúdon 8,5 km után érünk a Budzsaki leágazóhoz. Amikor két éve ott jártam, innen közelítettem meg. Akkor kitáblázva nem igazán volt, a helyismeret segített odatalálni.

Baja felől, az 51-es útról érkezve Hercegszántónál Homorúd felé letérve kell elhagyni a települést. Hercegszántó után 2 km-rel Budzsaknál kell balra fordulni.

Tekintve, hogy a kastély közel esik a határhoz a közelben találkozhatunk rendvédelmi járőrökkel, akik akár meg is állíthatnak bennünket. Félni azonban nem kell, a kastély biztonságosan megközelíthető.

Az odaút során érintjük a csodálatos természeti értékű Karapancsai-főcsatornát.

Az őszi vadászidényben gyakran előfordul, hogy csak a park látogatható. Sajnos én is így jártam.

Szállás lehetőség a Karapancsai kastélyban

A karapancsai kastélyban 4 db kétágyas apartman, 6 db kétágyas és 1 db egyágyas fürdőszobás szoba áll a nem vadászati céllal érkező szállóvendégek rendelkezésére március 15 és augusztus 15 között. A fenti időszakon kívül a szálláshelyeken csak vadászati céllal érkező vendégeket fogadnak.

A Karapancsai kastély szolgáltatásairól, nyitvatartásáról a tulajdonos Gemenci Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. oldalán tudhatsz meg többet.

További fotók Karapancsáról és a kastélyról

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a további fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1028790213948638&type=1&l=11720415b9

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük