Programajánló az államalapítás ünnepére

Bár 2022-ben az államalapítás ünnepe szombatra esik, és a hosszú hétvégéről le kell mondanunk, a programkínálatra nem lehet egy rossz szavunk sem. Már augusztus 18-án megkezdődnek a négynapos Szent István Napok programjai országszerte. A leglátványosabb központi rendezvények idén is Budapesten lesznek, itt több mint 20 helyszínen ünnepelhetünk. Talán neked is jól jön egy Programajánló az államalapítás ünnepére.

Debreceni virágkarnevál kocsija

Augusztus 20-a I. István király szentté avatásának évfordulója, az államalapító Szent István király és az új kenyér köszöntése. Hagyományosan rengeteg rendezvényt tartanak ezen a napon szerte az országban. Legismertebbek ezek közül a Mesterségek Ünnepe, a Magyar ízek utcája, a légiparádé, a tűzijáték és a Szent Jobb körmenet Budapesten. A vidéki rendezvények közül egyértelműen a debreceni Virágkarnevál, a hortobágyi Hídi Vásár a leglátogatottabb és a legismertebb.

Programajánló az államalapítás ünnepére

A Szent István-nap programja immár applikáció formájában is elérhető. A műsorokkal kapcsolatos részletes információk szentistvannap.hu oldalon érhetők el.

Az általam összeállított programajánló az államalapítás ünnepére egy kicsit más lesz. Nem a központi oldalon található rendezvényekből válogattam, sokkal inkább a változatosságra törekedtem.

Ingyenes programok

Kezdem rögtön egy minden évre igaz ajánlattal. Augusztus 20-án sokat lehet spórolni a múzeumi belépőkön.

A kultúra is egyre drágább. Ingyenes múzeumok, akarom mondani ingyenes múzeumlátogatások igen is léteznek. Egy kis előrelátással sok pénzt spórolhatunk a múzeumi belépődíjakból. A mai múzeumi árak mellett különösen a családoknak érdemes tisztában lenne a kedvezményes és ingyenes múzeumi belépési lehetőségekkel. 

Augusztus 20-án ingyen megtekinthető a Szent Korona és a 2021-ben megnyílt Szent István terem is.

2021. augusztus 20.-tól új látványosság várja a látogatókat a Budavári Palotában. Az eredeti formájában helyreállított Szent István-terem közel 120 évvel első átadása után ismét megcsodálható. Előzetes regisztrációval most ingyen megtekinthető.

A virágkarneváli forgatag is megnézhető ingyen is.

A Debreceni Virágkarnevál Debrecenben a legnagyobb, egész Magyarországon pedig az egyik legnépszerűbb fesztivál. 1966 óta szinte minden évben megrendezésre kerül az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének tiszteletére. A nemzetközi hírű esemény csúcspontja az augusztus 20-i karneváli felvonulás, ahol a látványos virágkompozíciókat magyar és külföldi művészeti együttesek, majorette csoportok, zászlóforgatók, fúvószenekarok előadása kíséri. A Debreceni Virágkarnevál története tartogat néhány érdekességet.

A folyamatosan megújuló budai várnegyedben kellemes sétákat tehetünk. A Mesterségek Ünnepére ugyan belépődíj ellenében juthatunk be, de például a Mátyás templom előtt ingyen megcsodálhatjuk Szent István lovasszobrát.

Államalapító királyunkról készült legismertebb alkotás, Szent István lovasszobra hazánk egyik legnépszerűbb műemlékénél, a budapesti Halászbástyánál található. 1987 óta része Magyarország UNESCO világörökségi helyszíneinek, a Budai Várnegyed részeként.

Szintén belépődíj fizetése nélkül nézhetjük meg a Parlamentben a Szent Koronát vagy előtte a Szent Jobbot szállító Aranyvonat másolatát.

Korhű formában újult meg 2020-ban az impozáns Aranyvonat, az ereklyeszállító kocsi, amely Szent István halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban. A Szent Jobbot szállító Aranyvonat elkészülte után három évig járta az országot, azonban a második világháború alatt megsemmisült. Az öt év alatt elkészült kocsi a Kossuth téren tekinthető meg, utána pedig visszakerül a Vasúttörténeti Parkba.

Szadadidős programok

A Dunakanyart is érdemes felfedezni.

Sosem volt olyan egyszerű és olcsó felfedezni a Dunakanyart, mint napjainkban. A legnépszerűbb kiránduló helyeket kedvezményes hajójeggyel bejárhatjuk. A Dunakanyarban közlekedő körjáratokról tetszés szerinti helyen le- és felszállhatunk.

Zebegény, a természetvédelmi területekkel körülvett, festői szépségű falu a Duna partján, a Dunakanyarban fekszik. A csupán 1200 állandó lakosú település lakóinak száma nyáron megduplázódik. Látnivalói, természeti értékei és kulturális programjai sok látogatót vonzanak. Számos túraútvonal indul a falu központjából. A dunakanyari hajójárattal is megközelíthetjük.

Programajánló esős idő esetére

Az előrejelzés szerint az augusztus 20-i hétvégére megérkezik a rég várt eső. Ez ugyan nem kedvez a szabadtéri programoknak, de az ingyenes állami múzeumok mellett van néhány izgalmas hely Budapesten, amit érdemes meglátogatni. Ezek ugyan belépődíjasak, de feledhetetlen élményt nyújtanak az egész családnak.

Van egy hely Budapesten, ahol a minden felnőtt bátran gyerekké válhat. Egy hely, ahol az egész család jól szórakozhat. Egy hely, ahova még a kamasz gyerekeket is el lehet cibálni, mert nem érzik cikinek, hogy a szülőkkel vagy a nagyival tartanak. Egy szuper hely, ahol nencsak szabad, de szinte kötelező a fényképezőgép vagy a mobiltelefon kamerájának használata. Ez a 3D Gallery, egy interaktív vizuális galéria, ahol próbára teheted kreativitásodat és garantáltan jól érzed magad.

Budapest szívében újabb önfeledt kikapcsolódási lehetőség várja a családokat. A Retro Élményközpont három szinten kvízek, videók és játékok segítségével mutatja be a 70-es, 80-as évek használati tárgyait, emlékeit. Az interaktív időutazáson a múltból felbukkanó 1500 tárgy segítségével átélhetjük, hogy milyen volt az élet akkoriban. A retro bisztroban többek közt zenegép, zsírosdeszka és jaffa repít vissza a múltba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük