Augusztusig látható a Leonardo da Vinci kiállítás Budapesten

Nagyszabású interaktív kiállítással köszönti Budapest Leonardo da Vincit halálának 500. évfordulója alkalmából. A Central Passage földszintjén nyílt kiállítás átfogó képet nyújt a reneszánsz mester munkásságáról. A Leonardo da Vinci kiállítás alkalmat ad arra, hogy művészként és feltalálóként egyaránt megcsodáljuk zsenijét. 

Leonardo da Vinci kiállítás Budapesten

Leonardo zsenijét régóta csodálom. Több híres művét megcsodálhattam már szerte a világban. A Louvre-ban járva nem hagyhattam ki a Mona Lisát, Milánóba célirányosan az Utolsó vacsora miatt mentem vissza. A Loire-menti kastélyokban építészeti remekeiben gyönyörködhettem, illetve Amboise-ban a sírhelye előtt is fejet hajthattam.

2007-ben elutaztam Debrecenben Az igazi da Vinci című kiállítást megtekinteni a MODEM-ben, amely a reneszánszkori polihisztor gondolkodásmódját mutatta be. A kiállítás igazi szenzációja a Francesca Sforzának ajánlott hatalmas lófigura, a Kolosszus megalkotása volt. Az eredeti szobor soha nem készült el a megálmodott formában. 1515-ben rajzolta meg Leonardo, de az eredetileg tervezett bronzszobor helyett csak egy agyagváltozatig jutott. Kifejezetten a debreceni kiállításra építették meg firenzei és genovai mesterek üveggyapotból a hét és fél méteres lószobrot, amelyet a kiállítás ideje alatt a Modem előtt tekinthettek meg az érdeklődők.

2009-ben az egyébként Krakkóban látható Hölgy hermelinnel című festményt a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig – Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállításán láthattam.

Leonardo da Vinci kiállítás Budapesten

Tavaly a több éves felújítás után Leonardo és a budapesti lovas című kamarakiállítással nyitott a Szépművészeti Múzeum.

Amikor meghallottam a budapesti kiállítás hírét, rögtön eldöntöttem, hogy megnézem majd. Aztán a szerencse úgy hozta, hogy nyertem két belépőjegyet rá. A Magyar Telekom, mint a kiállítás egyik szponzora 500 páros belépőjegyet osztott ki a Magenta 1 előfizetők között. „Ősmagentásként” azonnal jelentkeztem és pár nap múlva jött is az értesítés a nyereményről és küldték a két ajándékjegyet is. Azért is volt jó hír számomra, mert pár éve ugyanígy a magentásoknak hirdetett játékon egy Valentin-napi koncertre nyertem jegyeket, ahol két nagy kedvencem, Rúzsa Magdi és Magna Cum Laude varázsolt el zenéjével. Köszönöm Telekom!

Leonardo da Vinci kiállítás Budapesten

Világkörüli turnéja és több százezer látogatója után március 16-án érkezett Budapestre a 15. századi zseni interaktív kiállítása. Az 1000 m2-es kiállítás nem csak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardot, hanem egy saját idejét több száz évvel megelőző, ezerarcú tudósként.

Leonardo da Vinci kiállítás Budapesten

Egyszerre csodálható meg 23 festményének reprodukciója, valamint közel 60 műszaki találmányának interaktív és kipróbálható makettje. Számítógépes szimulációk segítenek megérteni a találmányok működését. VR szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetünk. Sőt próbára tehetjük ügyességünket is. Pár perc alatt megfesthetjük a Mona Lisát, amihez Leonardonak 12 év kellett.

A gyermekek számára családi feladatlapot kínálnak ingyenesen, hogy igazi családi élmény legyen a látogatás és játékosan ismerjék meg a középkori zsenit és munkásságát.

A kiállításon jól követhető az útvonal, miközben a mester életútját is megismerhetjük.

Leonardo da Vinci kiállítás Budapesten

Érdemes hétköznap menni a kiállításra, mert a teljes árú jegy 500 Ft-tal olcsóbb, mint hétvégén. Mi egy átlagos szerdai napon, napközben voltunk és alig találkoztunk más látogatóval. Mindent alaposan meg tudtunk nézni és ki tudtunk próbálni, közel másfél órát töltöttünk ott.

Kiállításon fényképezni is lehet.

Leonardo da Vinci kiállítás Budapesten

További információ a kiállítás hivatalos oldalán.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük