Hundertwasser művei: extravagancia magasfokon

A varázslatos, ugyanakkor egyértelműen felismerhető műveiről ismert Friedensreich Hundertwasser a 20. század egyik legkülönösebb képzőművésze, az osztrák organikus építészet megteremtője. Gyakran különleges, egyenes vonalakat nélkülöző épületeivel azonosítják, pedig sokkal több volt mint építész. Bécsben Hundertwasser művei a világ bármely pontján csodálatot váltanak ki.

Hundertwasser művei

Hundertwasser életútja és művei

Hundertwasser épp olyan meghatározó az osztrák építészetben, mint Katalóniában Antoni Gaudi vagy hazánkban Makovecz Imre. Mindhárman az organikus építészet megteremtői voltak hazájukban. A leghíresebb épülete a bécsi Hundertwasser-ház, ahol az építész maga is lakott és jelenleg is lakóházként működik. Ugyancsak Bécsben található a Hundertwasser Múzeumnak otthont adó Kunst Haus Wien épülete.

Kunst Haus Abensberg

Kunst Haus Abensbergben

Friedensreich Hundertwasser osztrák festő és grafikus, épülettervező 1928. december 15-én született Bécsben. Friedrich Stowasser (a sto szlávul százat jelent) néven született, ebből „németesítette” a Hundertwassert. A bécsi Képzőművészeti Akadémián kezdte tanulmányait, de hamar otthagyta és autodidakta módon fejlesztette magát merítve az utazási élményeiből. Marokkó és Tunézia művészete különösen hatással volt rá.

Az 1950-es években már igazi világpolgár volt, különösen foglalkoztatta a környezetvédelem és környezettudatosság. Első kiállítása Bécsben nyílt meg 1952-ben. 1972 és 1983 között öt földrészen láthatták vándorkiállítását. Spirális formákat és harsány színeket alkalmazott, kerülte az egyenes vonalakat, amelyeket „az ördög eszközének” nevezett.

Életműve főleg festményekből, alkalmazott művészeti alkotásokból áll. Festményeken túl ruhákat és postai bélyegeket, később pedig épületeket is tervezett.

Az építészettel viszonylag későn, 1980 után kezdett foglalkozni, és ezek is inkább redesignolások voltak. Az épületek között lakóházat, templomot, pályaudvart – ez utóbbit napelemekkel -, tornyot, szeméttelepi épületet, óvodát és nyilvános WC-t is találunk.

Hundertwasser művei

Hundertwasser óvoda

1981-ben a bécsi Képzőművészeti Akadémia professzora lett, és megkapta a nagy Osztrák Állami Díjat. Utolsó épületének, a magdeburgi Hundertwasser-háznak a felavatását már nem érhette meg. 2000. február 19-én Új-Zélandról hazafelé tartva a Csendes-óceánon, a Queen Mary II. hajón érte a halál.

Leghíresebb alkotása a bécsi Hundertwasser-ház, amit szintén csak újradizájnolt, illetve a közelében lévő múzeum, amelyben egy állandó kiállítás a festő műveit mutatja.

 

Az 1983 és 1985 között épült házban 52 lakás, 4 iroda, 16 magán- , 3 közös terasz található, ezeket mintegy 250 fa és bokor színesíti. A művész így vallott a házról: „Néhányan azt állítják, a házak falakból állnak, szerintem meg ablakokból.

Hundertwasser és Magyarország

Hazánkban nem találunk Hundertwasser művet. 1994-ben felvetődött ugyan, hogy ő díszítené a Fővárosi Levéltár új épületét, de ez anyagi és szerzői jogi viták miatt végül nem valósult meg.

1994-ben Kreatív építészet – az alkotás példázata címmel építészeti terveiből rendeztek kiállítást a Budapesti Történeti Múzeumban. 2007-ben Egy varázslatos különc címmel, több mint száz alkotással az életművét bemutató kiállítást csodálhattunk meg a Szépművészeti Múzeumban. 2016-ban pedig Hundertwasser és a japán Haszegava Soicsi grafikai munkáiból rendeztek kiállítást a budapesti Gerbeaud-házban Kelet és Nyugat címmel.

Hundertwasser Bécsben egyetlen épületet sem tervezett, csak – mint művész – újradizájnolta őket, ennek ellenére neve szinte összefonódott az osztrák fővároséval. Nézzük milyen épületekkel gazdagította a várost!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük