Leonardo kiállítással nyit a megújult Szépművészeti Múzeum

Több mint három éves felújítás után 2018. október 31-én 12:00-kor nyitja meg kapuit a megújult Szépművészeti Múzeum. Az újranyitáskor egy különleges időszaki kamarakiállítás is várja a látogatókat Leonardo és a budapesti lovas címmel.

Szépművészeti Múzeum

A múzeum két szakaszban nyílik meg: ez év október 31-én a mélyföldszinti terek és a Román Csarnok nyílik meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz majd látogatható.

A múzeum a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményével való újraegyesítésnek köszönhetően, több mint négy évtizedes távollét után a magyarországi művészet hazatér a Szépművészetibe. 2019 közepétől itt tekinthető majd meg az egyetemes és a magyarországi művészet története a 18. század végéig. Mindezekkel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének kiállítása – ideiglenesen, az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig – felköltözik a Magyar Nemzeti Galériába. Ott így az elmúlt több mint két évszázad magyar és egyetemes művészetének remekművei lesznek láthatók.

A megújult Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása

2018-ban új koncepció alapján létrehozott állandó kiállításokkal várjuk újra látogatóinkat: Egyiptom és az ókor művészete mellett a 18. század végéig együtt mutatjuk be az egyetemes és a magyar művészet történetét a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar gyűjteményével való újraegyesítésnek köszönhetően.

Október 31-étől a következő állandó kiállítások lesznek láthatók:
mélyföldszint – Ókori Egyiptom, Klasszikus ókor
földszint – Reneszánsz Csarnok, Román Csarnok
1. emelet – Európai művészet 1250–1600
2. emelet – Európai szobrászat 1350–1800
3. emelet – Magyarországi művészet 1600–1800 (az MNG Barokk gyűjteménye új kiállítótérben)

A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményéből a Magyar Nemzeti Galériában látható válogatás 2018. december 7-től.

Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas – időszaki kiállítás

2018. október 31. – 2019. január 6.

A Leonardo és a budapesti lovas című kamarakiállítás lesz a felújított Szépművészeti Múzeum első időszaki tárlata.
A csaknem 20 művet bemutató tárlathoz Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója adta az apropót. Leonardo da Vinci budapesti Lovasát a reneszánsz mester és kortársai itthon először látható remekműveinek társaságában mutatja be a múzeum a felújított és újra látogatható Michelangelo-teremben a földszinten.

Forrás

További hasonló olvasnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük