Amboise-kastély, ahol Leonardo örök nyugalomra talált

Párizstól egy órányira, a Loire völgyének szívében található az Amboise kastély. A világörökség részévé nyilvánított bájos történelmi helyszínen talált végső nyugalomra az olasz származású polihisztor Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci Amboise

Amboise-kastély a Loire mentén

A Loire folyó két partján, az UNESCO világörökségi oltalom alatt lévő csodálatos tájon terül el a festői kastélyáról is ismert Amboise városa, amely nevét az Amboise családról kapta. Első okleveles említése 504-re tehető. Várát a normannok 843-ban leromboltak, újjáépítése után a Magyarországon is uralkodott Anjouk székhelye lett.

1431-ben került királyi kézre. Előző tulajdonosát, Louis d’Amboise-t elítélték a király elleni összeesküvésben való közreműködésért. VII. Károly kegyelmet adott neki, és csak Amboise-t vette el tőle.

Az erődöt VIII. Károly (1483-1498) a Loire-völgy egyik legszebb reneszánsz kastélyává építtette át. Két olasz építészt, Domenico da Cortonát és Fra Giocondót hívott meg, akik a francia történelemben először reneszánsz elemekkel díszítették a kastélyt. A kertet is olasz módra alakították ki, ami aztán majdnem az összes francia kertépítő alkalmazni kezdett.

A XVI. században a francia királyok kedvelt tartózkodási helye volt.

A reneszánsz idején számos irodalmi és művészeti személyiség látogatta a kastélyt. Mind közül leghíresebb Leonardo da Vinci, aki épp 500 éve hunyt el. I. Ferenc meghívására 1516-ban érkezett Amboise-ba és három évig alkotott itt. A király a Clos Lucé-ba költöztette, ahonnan egy alagúton ment át mindig a kastélyba.

A polihisztor művészt kívánságára a királyi kastélyban helyezték örök nyugalomra.

Leonardo da Vinci Amboise

Az Amboise kastély gótikus és reneszánsz bútorokkal berendezett szobáit járva betekinthetünk királyi udvar életébe, szokásaiba. A legfelső emeleten egy 19. századi kollekció I. Lajos-Fülöp és családja életébe nyújt rálátást.

A kastély a 17. században, Gaston d’Orléans tulajdonlása alatt kezdett el hanyatlani. Halála után visszakerült a királyhoz, aki börtönné alakíttatta.

Leonardo da Vinci Amboise

A Clos Lucé ma múzeumként működik, melyben a Mona Lisa festmény egy másolata is megtalálható. Kertjében 20 kipróbálható modellt állítottak ki a Leonardo találmányai közül, köztük egy hajót, mellyel körbe lehet menni a tavon.

További olvasnivaló Franciaországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük