Karácsony a nagyvilágban – ünnepi válogatás

Karácsony a nagyvilágban címmel egy ünnepi válogatást készítettem a Közel és távol blogon megjelent karácsonyi témájú tartalmakból. Fogadd szeretettel a hazai és külföldi karácsonyi érdekességeket, hagyományokat bemutató írásomat!

Boldog karácsonyt!

Karácsony a nagyvilágban – ünnepi válogatás

Békés, boldog, szeretetben gazdag karácsonyt kívánok!  

De mondhatom más nyelveken is!

Kíváncsi voltam, hogy a mi boldog karácsony köszöntésünk hasonlít-e valamelyik másik nyelven elhangzó jókívánságra. Túl sok hasonlóságot nem találtam. Nem csak a magyar nyelvvel. Érdekes módon nem sok hasonlóságot látok az egyes nyelvek összehasonlításával sem. Kiejthetőségüket figyelembe véve azt hiszem én maradok a Boldog Karácsonynál! Azért Te nyugodtan kísérletezz, ha gondolod. Így hangzik a Boldog karácsonyt idegen nyelveken!

Nem én lennék, ha a jókívánságom mellé nem hoztam volna némi olvasnivalót.

Először is nézzünk szét a mi kis hazánkban.

Eta néni mesebirodalma fogalommá vált az utóbbi években. A többszörös nagymama évek óta több ezer égősorral díszíti fel és világítja ki dabasi házát. A karácsonyi mesevilágba bárki ingyenesen betekinthet, karácsony kivételével délután 4 órától este 8 óráig ugyanis mindenki előtt tárva van a Csodaház kapuja. 

A betlehemezés, betlehemes játék vagy betlehemjárás a legelterjedtebb, a karácsonyhoz kötődő magyar népszokás. A házról házra járva előadott népi pásztorjáték a kis Jézus születésének körülményeit eleveníti fel. 

A Vörsi Betlehem történetének több mint évében fogalommá vált. Az apró Somogy megyei falu határainkon túl is hírnevet szerzett magának az évente felépített csodálatos betlehemével. Az ötven négyzeteres, Európában legnagyobb beltéri betlehemet évente 40 ezren keresik fel, sokan a határainkon túlról is. 

A minden évben más-más meseszereplő világát megidéző miskolci adventi villamos az idén is aranyszínbe öltözött. A mézeskalács házikóban ezúttal Szépség és a szörnyeteg díszletei varázsolják el a boldog utazó közönséget.

Nem igen találkoztam még olyannal, aki ne szerette volna a mézeskalácsot. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy honnan ered, melyik recept az igazi. Sőt egyesek az azonnal puhulóra, míg mások, a kemény, ropogósra esküsznek. De honnan is ered ez a finomság, mi a mézeskalács története?

Hagyományosan, minden évben elkészül a Mézeskalács falu kiállítás a Baranya megyei Geresdlakon. A minifaluban a 800 lelkes település minden látnivalója megjelenik. Ahogy az eddigi években is, előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Induljunk le külföldre!

A karácsonyi készülődésnek Ausztriában is nagy hagyomány van. Adventi ünnepségsorozatot és vásárt szinte minden osztrák városban rendeznek. Az egyik legszebb vásárnak a magas hegyek ölelésében megbúvó meseváros, a kegytemplomáról híres Mariazell ad otthont.

Norvégia második legnagyobb városában, Bergenben az idén is megépült a világ legnagyobb mézeskalács-városa, a Pepperkakebyen. A miniatűr “édes város” Bergen valamennyi szépségét felvonultatja az UNESCO világörökség részét képező középkori Hanza-házaktól kezdve a kikötőben veszteglő hajókig. A COVID19 miatt jelenleg ugyan nem látogatható, de a szervezők azt remélik, hogy ez karácsonyig még változhat.

A pennsylvaniai Longwood Gardens az Amerikai Egyesült Államok legjelentősebb kertészeti bemutatókertje. A csodálatos őshonos és egzotikus növényeket bemutató kert egész évben nyitva áll a látogatók előtt. Karácsony előtt minden évben ünnepi díszben öltöztetve káprázatja el a növényimádókat. Nézd meg fotókon és videón, milyen ámulatba ejtő a Longwood Gardens idei karácsonyi mesevilága!

A karácsony szerte a világon bővelkedik tradíciókban és rituálékban. Joggal várnánk, hogy a közeli országokban ugyanúgy ünnepelnek, mint hazánkban. Azért nem ennyire egyértelmű a helyzet, még nem is feltétlen ugyanazon a napon várjuk a Jézuskát. Nézzük, milyenek a karácsonyi szokások szomszédainknál!

A judeai Betlehem városa, Jézus szülőhelye máig sokak által látogatott helyszín. Különösen a karácsonyi időszakban kerül az érdeklődés központjába. A karácsonyi éjféli misén a világ minden tájáról összegyűlt emberek tízezrei imádkoznak együtt. Videóban mutatom be, milyen a szent város napjainkban.

A születés temploma Betlehemben kivülről inkább egy erődhöz hasonlít, mint egy templomhoz. A templomot a negyedik században emelték afölé a barlang fölé, ahol a Biblia szerint Jézus született. 

Az advent Madeirán sok mindennek mondható, csak szokványosnak nem. Rövid ujjú ruhában sétálgatva válogatni a karácsonyi ajándékok között igazán különleges élmény.

December 3-án szombaton felállították a világ leghíresebb terének karácsonyfáját a betlehemi jászlát Rómában, a Szent Péter téren. A hatalmas karácsonyfa és betlehem a Vatikán közepén, az obeliszk mellett majd egy hónapon át, január 8-ig várja a zarándokat és turistákat. A Szent Péter tér oszlopcsarnokában betlehem kiállítást is nyílt, amelyen szokás szerint magyar kézműves betlehemek is láthatók lesznek. A kiállításnak szomorú aktualistása is van, az ukrajnai háború határozza meg idén a Vatikán betlehemi kiállítását.

London, Európa harmadik legnépesebb városa minden évszakban rengeteg látnivalót, szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Télen, és főleg az adventi időszakban sincs ez másképp. London karácsonyi fényei olyan lenyűgözőek, hogy azokat egyszer látni kell.

Juhász Gyula Karácsony felé című verse mindig is közel állt a szívemhez. Eddig még sosem hallottam megzenésítve. A Vígszínház művészei most rendkívüli videót készítettek belőle. A zenekar az üres nézőtér előtt játszott, a színészek pedig otthonról, online énekelték fel a dalt. Szívfacsaró, ugyanakkor felemelő a végeredmény.

A Hallelujah című számot nagyon kevesen tudják olyan hatásosan és szívhez szólóan  elénekelni, mint Andrea Bocelli. Az olasz származású tenor most emelte a tétet, csengő hangú lányával együtt énekli el Leonard Cohen csodálatos dalát. Nézd meg videón, hogy énekelte Andrea és Virginia Bocelli – Hallelujah című számot.

A neves dán meseíró, Hans Christian Andersen sok szívhez szóló, elgondolkodtató történetet írt. Talán A két gyertya című mesét is Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia fordította, akinek a fordításában jelentek meg először magyarul Andersen meséi nyomtatásban 1856-ban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük