Atomium: a tudomány egyik szimbóluma

A belga főváros, Brüsszel egyik jelképe az Atomium, ami a tudomány egyik szimbóluma is. A második világháború utáni első világkiállítást 1958. április 17-én  nyitották meg Brüsszelben, erre építették az Atomiumotm ami a vas tércentrált köbös fémrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. Eredetileg ideiglenes építménynek szánták, de az Expo alatt akkora népszerűségre tett szert, hogy a város vezetése a megtartása mellett döntött. 

Atomium

Atomium létrejötte

Akárcsak az Eiffel-torony, az Atomium is ideiglenes építményként készült egy világkiállításra és a nagy sikerre való tekintettel marad meg évtizedek után is.

Az első világkiállítást Viktória angol királynő férje, Albert herceg javaslatára nyitották meg Londonban a Hyde Parkban 1851-ben. A sikeres kezdést követően szinte minden évben rendeztek különböző helyszínekkel világkiállításokat.

A második világháború befejezése után jó néhány évet várni kellett az újabb kiállításra. A második világháború utáni első világkiállítást 1958. április 17-én Brüsszelben, Belgium fővárosában nyitották meg. Erre építették az Atomiumot, ami az Expo alatt akkora népszerűségre tett szert, hogy a város vezetése a megtartása mellett döntött.

A világkiállításon hazánk is részt vett és több díjat is nyertünk, többek közt Bán István textilművész a busók dunai átkelését ábrázoló hatalmas gobelinje, ami a mohácsi városháza dísztermét díszíti.

Atomium

Mi az az Atomium?

Az Atomium nem más, mint a tudomány egyik szimbóluma. A látványos építmény építését 1956 márciusában André Waterkeyn tervei alapján kezdték. Eredetileg csak a kiállítás fél éves időtartamára szánták. A kilenc gömbből álló acél építmény a vas tércentrált köbös fémrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban.

A 18 méter átmérőjű gömbökből álló szerkezet teljes magassága 102 méter, tömege 2400 tonna. A gömböket csövek kötik össze, a három alsó gömböt egyenként egy 35 méter magas állvány támasztja alá. Három gömbnek nincsen függőleges alátámasztása, ezek biztonsági okokból zárva vannak a látogatók előtt.

Atomium

Atomium látogatása és liftje

Az Atomium belépőjeggyel látogatható, amit akár előre, az interneten is megvásárolhatunk. A turistákat a középső csőben közlekedő lift egyenesen a legfelső gömbbe szállítja. Innen csodás körpanoráma nyílik a városra és környékére. Látható például a Heysel park csodálatos zöldje és a Mini-Europe makettpark is.

Atomium

Atomium

Visszafelé a lift csak a középső gömbig viszi utasait, ahonnan mozgólépcsők segítségével lehet a többi gömbbe továbbjutni, ahol különböző kiállításokat tekinthetünk meg.

Atomium

Néhány számadat az Atomiumról:

  • összmagassága: 102 méter,
  • gömbök átmérője: 18 méter,
  • csövek átmérője: 3,3 méter,
  • csövek hossza: 23-26 méter,
  • súlya az építéskor: 2.400.000 kg,
  • súlya a rekonstrukció után: 2.500.000 kg

További látnivalók Brüsszelben

Szívszorongató volt 2016. március 21-én a brüsszeli terrortámadásról készült tudósításokat nézni. Felfoghatatlan, hogy tud egy mindig nyüzsgő, ugyanakkor békés város egyik pillanatról a másikra rémálom helyszínévé válni. Tudom, a helyieknek és az odalátogatóknak még sokáig eszébe jut majd a szörnyűség, de remélem, soha nem kell megélniük hasonlót és a félelmet örökre száműzhetik szótárukból. És hiszem, hogy Brüsszel mindig pont olyam lesz, ahogy én szeretem.

Brüsszel, én így szeretlek

Az Európai Uniónak több országban is vannak irodaépületei, üléstermei, de legtöbbet és legnagyobb kiterjedésben a belga fővárosba találunk. Az Európa negyed Brüsszelben ráadásul folyamatosan bővül, szépül. Brüsszel ad otthont az Európai Bizottságnak, az Európai Tanácsnak, valamint részlegesen az Európai Parlamentnek.

Joggal tartják Európa egyik legszebb főterének a brüsszeli Grand-Palace-t. A gótikus építészetű tér a belga főváros egyik legfontosabb turisztikai látnivalója, az óváros középpontja. Az 1998 óta az UNESCO világörökségi listán nyilvántartott főtér a két évente megrendezett Flower Carpet (virágszőnyeg) esemény idején a legelbűvölőbb. Nézd meg milyen a virágszőnyeg Brüsszelben 2018-ban!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük