Atomium: a tudomány egyik szimbóluma

Úgy alakult, hogy majdnem épp a 60. születésnapján látogattam meg Brüsszel egyik jelképét az Atomiumot. Csupán egy nappal előbb érkeztem. Nem halottam, hogy lett volna bármi ünnepség is április 17-én, de az biztos, hogy egy nappal előbb is fényesen és büszkén ragyogott.

Atomium

Akárcsak az Eiffel-torony, az Atomium is ideiglenes építményként készült egy világkiállításra és a nagy sikerre való tekintettel marad meg évtizedek után is.

Az első világkiállítást Viktória angol királynő férje, Albert herceg javaslatára nyitották meg Londonban a Hyde Parkban 1851-ben. A sikeres kezdést követően szinte minden évben rendeztek különböző helyszínekkel világkiállításokat.

A második világháború befejezése után jó néhány évet várni kellett az újabb kiállításra. A második világháború utáni első világkiállítást 1958. április 17-én Brüsszelben, Belgium fővárosában nyitották meg. Erre építették az Atomiumot, ami az Expo alatt akkora népszerűségre tett szert, hogy a város vezetése a megtartása mellett döntött.

A világkiállításon hazánk is részt vett és több díjat is nyertünk, többek közt Bán István textilművész a busók dunai átkelését ábrázoló hatalmas gobelinje, ami a mohácsi városháza dísztermét díszíti.

Atomium

Mi az az Atomium?

Az Atomium nem más, mint a tudomány egyik szimbóluma. A látványos építmény építését 1956 márciusában André Waterkeyn tervei alapján kezdték. Eredetileg csak a kiállítás fél éves időtartamára szánták. A kilenc gömbből álló acél építmény a vas tércentrált köbös fémrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban.

A 18 méter átmérőjű gömbökből álló szerkezet teljes magassága 102 méter, tömege 2400 tonna. A gömböket csövek kötik össze, a három alsó gömböt egyenként egy 35 méter magas állvány támasztja alá. Három gömbnek nincsen függőleges alátámasztása, ezek biztonsági okokból zárva vannak a látogatók előtt.

Atomium

Az Atomium belépőjeggyel látogatható, amit akár előre, az interneten is megvásárolhatunk. A turistákat a középső csőben közlekedő lift egyenesen a legfelső gömbbe szállítja. Innen csodás körpanoráma nyílik a városra és környékére. Látható például a Heysel park csodálatos zöldje és a Mini-Europe makettpark is.

Atomium

Atomium

Visszafelé a lift csak a középső gömbig viszi utasait, ahonnan mozgólépcsők segítségével lehet a többi gömbbe továbbjutni, ahol különböző kiállításokat tekinthetünk meg.

Atomium

Néhány számadat az Atomiumról:

  • összmagassága: 102 méter,
  • gömbök átmérője: 18 méter,
  • csövek átmérője: 3,3 méter,
  • csövek hossza: 23-26 méter,
  • súlya az építéskor: 2.400.000 kg,
  • súlya a rekonstrukció után: 2.500.000 kg

További látnivalók Brüsszelben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük