Zayed sejk-mecset – Abu-Dhabi fehér csodája

A rekordokat döntögető, vakítóan fehér Zayed sejk-mecset az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Adu-Dhabiban áll. 2017-ben 3,4 millióan keresték fel és a Tripadvisor a világ 2. legnépszerűbb attrakciójának választotta. Ezzel olyan kultikus helyeket előzött meg, mint a római Szent Péter Bazilika, az indiai Taj Mahal vagy a kambodzsai Angkor Wat.

Zayed sejk-mecset - Abu-Dhabi fehér csodája

Zayed sejk-mecset – Abu-Dhabi fehér nagymecsetje

A lélegzet elállítóan szép mecset. Fantasztikus, és feledhetetlen élmény volt! – írta Sóspataki Magdolna a fotói mellé.

Zayed sejk-mecset - Abu-Dhabi fehér csodája

Abu-Dhabi (magyarosan Abu-Dzabi) az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, a Dubai után az ország második legnépesebb városa.

A Zayed-sejk mecset (angolul Sheikh Zayed Grand Mosque), nevét megálmodójáról, Zayed bin Szultán Ál Nahján emír-elnökről kapta.

A majdnem 12 évig tartó építkezési munkálatok 1996-ban kezdődtek. 2007-ben az iszlám ramadán hónapban nyílt meg a világ jelenleg 3. legnagyobb mecseteként. 22.412 négyzetméternyi területe négy futballpálya méretével egyezik meg, összesen 40.000 hívőt tud befogadni egy időben. A fő imacsarnokban egyszerre 9000 hívő fér el.

Az épület a muszlim építészeti stílusokat és a világ kultúráit ötvözi. Az építészek között volt brit, olasz és emirátusi szakember is, míg a design inspirációját török, marokkói, pakisztáni, egyiptomi és egyéb iszlám országok tradíciói adták. Az építési költségek elérték a 545 milliót.

A mecsetet 54 darab, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti. Négy sarkában álló minaretek 115 méter magasak.

A mecset 3 Guinness Rekordot is magáénak tudhat:

  • a világ legnagyobb, 5700 m² területű szőnyege, 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból készült, teljes súlya így 47 tonna, 15 kisebb darabból áll, amelyeket ott helyben, kézzel varrtak össze,

  • a világ legnagyobb, 10 méter átmérőjű csillárja, összesen hét, Swarovski-kristályokkal díszített csillár található benne,

  • a világ legnagyobb kupolája.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Sóspataki Magdolnának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük