Via ferrata (vasalt utak) Magyarországon térképpel

Amint vége a strandidőnek, felértékelődnek a szabadban végzett mozgások, a túrázás, a hegymászás vagy a legújabb kedvenc a via ferrata. A via ferrata – amit vasalt utaknak hívunk magyarul – a hegyi túrázásnak és hegymászásnak az a módja, amikor a mászó nem kötéllel biztosítja magát, hanem előre és fixen felszerelt elemeken halad.

Via ferrata - Megyer-hegyi tengerszem

Mi az a via ferrata?

Az olasz „via ferrata” (németül: klettersteig) kifejezés magyar megfelelőle „vasból készült út”, amit röviden csak vasalt útnak hívunk.

A vasalt út olyan előre kiépített szikla vagy hegyi útvonal, ahol a túrázó haladását fixen felszerelt drótkábelek, vaslétrák, kötélhidak és egyéb lépést segítő elemek segítik. A mászó biztonságáról különböző biztosító- és biztonsági felszerelésekkel gondoskodnak.

Bár hazánkban az első via ferratát csak a 2010-es évek elején építették ki, Ausztriában több mint 170 éve létesült az első. Az osztrák Alpokban, a közel 3000 méter magas Dachstein hegyen 1843-ban építették ki az első vasalt utat, hogy segítsék a hegymászóknak elérni a nehezen megközelíthető csúcsot.

Az I. világháború idején Dolomitokban sok helyen építettek ilyen útvonalakat, hogy a meredek hegyi útszakaszokon megkönnyítsék a hegyi alakulatok számára az utánpótlás továbbítását.

Az 1970-es években kezdetk egyre népszerűbbé válni a vasalt utak. Jelenleg több mint 1000 található Európában.

Vasalt utak Magyarországon

Magyarországon az első via ferrata pályát 2014-ben adták át a Bakonyban, a Cseszneki vár közelében, a Kőmosó-szurdokban.

Via ferraták Magyarországon

Mára már 4 helyszínen, 15 különböző útvonal közül választahtunk, ahol összesen 3.000 méter drótkötélpályán hódolhatunk az extrém sportnak. Különböző nehézségű pályák léteznek. Ezek használata ingyenes, de fizetős túrák tervezése megengedett. 

Magyaroszági vasalt út helyszínek

Felismerve a vasalt utakban rejlő turisztikai potenciált, a következő években újabb mászó utak létesülhetnek 100 százalékos állami támogatással. 

Várhatóan ezek az útak létesülnek legközelebb:

  • Bükk, Felsőtárkány, Kőköz: 2 darab B-C nehézségű, 400 m hosszú útvonal
  • Bódvarákó-Esztramos-hegy: 5 darab B-C-D nehézségű, összesen 600 m hosszú útvonal
  • Bakony, Cuha-völgy: 3 darab B-C-D nehézségű, 820 m hosszú útvonal
  • Mór, Csókahegyi-kőfejtő: 2 darab B-C-D nehézségű, 200 m hosszú útvonal

Via ferrata (vasalt utak) Cseszneken – videó

Magyar via ferrata utak térképen

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük