Dachstein függőhíd, jégpalota és lépcső a semmibe

A Salzkammerguti tóvidék és Stájerország között található közel 3000 méter magas Dachstein több kitűnő lehetőséget is kínál az örök hó birodalmának meghódítására. Ezek közül most a Dachstein függőhíd, a gleccser belsejében lévő jégpalota és a semmibe vezető lépcső felfedezésére hívlak.

Dachstein függőhíd

Dachstein csodái

Az Alpok magas csúcsainak felfedzésére már ajánlottam Németország tetejét, a Zugspitzét és egy gleccsertúrát Svájcban. Most azt mondon, közelebb, Ausztriában is találsz lélegzetelállító helyeket. A méltán népszerű 7000 éves Hallstatt is Dachstein ölelésében fekszik. Ha arra jársz érdemes felvonók egyikével magasabbra is felmerészkedni, ahonnan bámulatos látvány terül elénk.

A Dachstein – a legmagasabb pontjával, a 2.995 méteres Hohen Dachsteinnel – a Keleti Alpok és egyben Ausztria egyik legmarkánsabb hegysége. 1997 óta UNESCO világörökség részét képezi.

A gleccserbe vájt, csupa misztikum Jégpalota mellett különösen a több száz méteres mélység felett átívelő, csak bátraknak és erős idegzetűeknek ajánlott függőhíd és rövid, de annál idegölőbb lépcső nyújt kihagyhatatlan látványt és egyedüli élményt.

Ezeket a látnivalókat a hegy déli oldalán találjuk, Ramsau am Dachstein üdülőfaluból érhetjük el a felvonót.

Skywalker kilátó

A kilátót közvetlenül a felvonó mellett találjuk. Az üvegfalú kilátóról gyönyörű panoráma tárul elénk déli irányba.

Dachstein függőhíd (Hängebrücke)

2013-ban átadott függőhíd (Hängebrücke) a Dachstein déli fala mentén húzódik és 2700 méter tengerszint feletti magasságban kínál párját ritkító élményt. A mészkősziklákon függő, acélból épített 100 méter hosszú híd egy 400-500 méteres szakadék felett ível át.

A hidat 30 000 elemből rakták össze és összesen 63 tonna acélt használtak fel hozzá. Terhelhetősége meghaladja a 750 kg hó/m2 -t és a 250 km/h széllökésekkel szemben is állja a sarat.

A híd egy kicsit kileng, egy kicsit mozog alattunk, de a káprázatos kilátás mindenért kárpótol. Tiszta időben a környező hegyeken túl ellátunk a Szlovéniában található Triglav hegységig és a Salzburg tartományban fekvő „Kőtengerig” (Steinernes Meer).

A függőhídra külön is lehet jegyet váltani, de a Jégpalotába szóló jeggyel ingyen átmehetünk a hídon.

Dachstein függőhíd

Jégpalota (Eispalast)

A Jégpalotában (Eispalast) a gleccserek titokzatos világával ismerkedhetünk meg. A gleccser belsejében tett körúton számos japán jégművészek által jégbe faragott formát lehet szemügyre venni, mint pl. „Trónterem az Akropolisz főbejáratával” vagy a „Kristálypalota”. Különböző megvilágítások gondoskodnak arról a misztikum növeléséről, és hogy még teljesebb legyen az illutózió.

Egyes műalkotások a 700 kg-os súlyt is elérik. Több különleges jégfigura is köszönti a látogatókat, például a Jégkorszak című film sztárjai is. A szobrok a németországi Lübeckből, a 2006-os „Jégvilág” kiállítás helyszínéről származnak.

A jégpalotában nem árt az óvatosság. Ugyan mindenhol van korlát, de nagyon csúszós a talaj.

A jégpalota belépőjegyével a függőhíd a semmibe vezető lépcső szabadon használható.

Semmibe vezető lépcső (Treppe ins Nichts)

Ha átmentünk a függőhídon, jöhet az újabb bátorságpróba. A lépcső a semmibe (Treppe ins Nichts) elnevezés cseppet sem túlzó. Idegborzoló mutatvány lemenni a 12 százalékos lejtésű, 14 lécsőfokon, hogy elérjük a csöppnyi üvegplatformot.

Dachstein lépcső a semmibe

Persze az alattunk és előttünk elterülő látvány mindenért kárpótol.

Csak legyen időnk kivárni, hogy sorra kerülünk a sok selfiző, fényképező és videózó turista között!

Dachstein semmibe vezető lépcső

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss P. Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük