Acsaújlaki kastély, a Magyar Versailles

Az Acsaújlaki kastély Pest megye északi részén található. A Magyar Versailles-ként is emlegetett egykori Prónay-Patay kastély az ötvenes évek államosítását követően az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyílt meg 1986-ban. Ma már csak egyben bérelhető ki esküvők és egyéb rendezvények részére. Kertje és belső termei az év minden napján nyitva állnak a látogatók előtt.

Acsaújlaki kastély

Acsaújlaki kastély

Az acsaújlaki kastélyt 1907-1910 között építtette a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay Tibor vármegyei főispán számára a Sápivölgyi majorban. Innen ered a Prónay-Patay kastély elnevezés.

Acsaújlaki kastély

A kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza a vastag falakkal és a téglaboltozatos födémekkel. A saroktornyos megoldása a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra emlékeztet. A kastély főépületből és oldalszárnyból áll, a főépületben földszint és két emelet, valamint padlás helyiség található, míg az oldalszárnyban földszint és padlástér van.

Acsaújlaki kastély

Acsaújlaki kastély

Az épület teljes egésze alápincézett, helyet adva a borospincének.

Acsaújlaki kastély

Acsaújlaki kastély

Az Acsaújlaki Kastély a mai napig magántulajdonban van. Idegenvezetővel a nagy része bejárható az év minden napján, beleértve az ünnepnapokat is. A látogatás során megcsodálhatjuk a kastély kertjét, a wellness medencével, a borospincét, a gyönyörű hallt, vadászkürt alakú csillárokkal és falikarokkal, süttői márvány burkolatú kandallóval.

Acsaújlaki kasély

Köszönöm a fotókat Csanádi Józsefnek!

További fotók az Acsaújlaki kastélyról

https://www.facebook.com/groups/korutazaskedvelok/permalink/2364692630227954/

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük