Megyer-hegyi tengerszem Sárospatak közelében

A Megyer-hegyi tengerszem Magyarország egyik legszebb természeti csodája. A középkori malomkőbánya területén a tó víze és a víztükröt körül ölelő, 70 méterre magasodó sziklafalak harmonikus egységet alkotnak a természettel.

Megyer-hegyi tengerszem

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem Sárospatak városa fölött elhelyezkedő 324 méter magas, vulkáni eredetű Megyer-hegy területén található. A kemény kőzetet a 15. századtól malomkőgyártásra fejtették. Az itt bányászott „pataki malomkövek” külföldön is keresettek voltak. A bányászmunkások kisebb fülkéket vájtak maguknak a bánya falába, és itt is laktak. A bányát a termelés folyamatos csökkenése miatt 1907-ben zárták be.

A malomkőbánya fejtési gödrében a csapadékvíz felgyülemlésével alakult ki az a tó, melyet később tengerszemnek neveztek. Mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti, a bányagödör mindössze 4000 köbméter.

Sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeivel egyedülálló jelentőségű, védett terület. 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították, melynek teljes neve: Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület.

A tengerszem megközelítése és látogatása

Gyalogos turistaösvényeken, piros túraúton Károlyfalváról és Sárospatak központjából is megközelíthető. A Sárospatakot elkerülő 37-es főútról nyíló köves úton tudunk a tengerszem közelébe férkőzni. A műúttól 200 méterre a Nagy-Bot-kő gejzírkúpnál találjuk a parkolót. Innen csak a Tengerszem feliratú jelzőtáblákat kell követni az előbb széles, majd keskeny, néhol kissé meredek ösvényen. A tanösvény jelzései teljesen körbe vezetnek a tó körül meredeken felkapaszkodva a sziklafalak tetejére.

Megyer-hegyi tengerszem

A tanösvényen megismerhetjük a természeti jelenség kialakulását, a malomkőbánya történetét és a terület élővilágát. A bányaőr barlangja, a sziklába vájt egykori kovácsműhely, a kibányászott malomkövek és az elszállításukra kivágott “kanyon” szintén érdeklődésre tarthatnak számot.

A Tengerszem és a Malomkő tanösvény egész évben szabadon látogatható.

Via ferrata és sziklamászás

2020-ban a via ferrata sport kedvelőinek is érdemes ellátogatni ide, mert a Megyer-hegyi Tengerszem függőleges sziklafalain épült meg az ország negyedik via ferrata pályája. A via ferrata kifejezés (az olasz kifejezés szószerinti magyar jelentése: vasalt út, mászóösvény) olyan hegyi utat jelöl, ahol fixen beszerelt fém kábelek, létrák, hidak és fém lépések segítik az előrehaladást. Jellemző ezekre a hegyi útvonalakra, hogy a kiépített részek nélkül csak képzett sziklamászók számára járhatók.

A környező sziklafalakon 37 hagyományos mászófal is kialakításra került. Várhatóan június közepétől elindulhat az összesen 650 méter hosszú, több nehézségi fokozatú pályán a sziklamászás.

További információkat a tengengerszeminfo.hu hivatalos weboldalon találsz.

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Ajánlom figyelmedbe a magyarországi via ferraták (vasalt utak) térképét is.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.2K
  • 12
  •  
  •  
  • 1.2K
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük