Vendégségben a finn Mikulásnál Rovaniemiben

Rovaniemi, az északi sarkkörön fekvő finn város a mikulás otthona. Jó pár éve már, hogy július közepén ellátogattam hozzá. Igazán feledhetetlen látogatás volt, a napsütés és a hó hiánya semmit sem vont le a varázslat értékéből. 

Rovaniemiben

Nincs abban semmi meglepő, ha december elején az ember találkozik egy mikulással. Még felnőttként is azonnal jó kedvre derülünk, ha meglátjuk a piros ruhás, a fehér szakálla alatt mindig mosolygó öregurat. Minden házban szívesen látott vendég. Még azt se tekintsd nagy csodának, ha decemberben Magyarországon összefutsz a finn mikulással, a legendás Joulupukkival.

Jó pár éve már a finn mikulás minden évben megérkezik hozzánk – ugyan nem rénszarvas szánon, hanem repülőgéppel -, hogy a magyar gyerekeket is megörvendeztesse ajándékaival. Jó tíz éve különös izgalommal várom az érkezését. Izgatottan lesem a tudósításokat, hogy kiderüljön a mi Mikulásunk jött-e el. Félre ne érts nem akarom kisajátítani a bájos öreg urat. Csupán arról van szó, hogy mióta pár órát vendégeskedtem a finnországi házában kicsit még misztikusabb lett számomra. Azt hiszem ez már így is marad. Nem gondoltam volna, hogy ekkora hatással lesz rám a Mikulással való találkozás. Felnőtt fejjel. Ráadásul július közepén!

Egy kéthetes, a Proko Travel által szervezett skandináv körutazás egyik programja volt Joulupukki otthonának meglátogatása Lappföldön. Nem túl sokat vártam tőle. Talán ez volt a szerencse. Lehet, hogy épp ezért is bűvölt el annyira a nyár közepi karácsonyi hangulat. Talán épp ez az oka, hogy mindig szívesen gondolok vissza az ott töltött röpke időre és várom a Joulupukkiról szóló híreket.

Hol van Lappföld és kik a számik?

Lappföld egy nagyobb földrajzi egység Európa északi részén. Négy ország osztozik rajta, Finnországon, Svédországon és Norvégián kívül Oroszországhoz tartozik egy kisebb része. Őslakói a lappok, finnül a számik. A kb. 100.000 fős népcsoport finnugor nyelvcsaládba tartozó nyelvét és kultúráját a kihalás veszélyezteti.

A számik számára a természet és a szülőföld jelent mindent, nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy ezt és függetlenségüket megőrizzék, fennmaradjanak. Nem csak a megélhetési lehetőséget látják a földben, spirituálisan is kötődnek hozzá. Nomád körülmények közt, szerényen, de annál boldogabban élnek. Hegyekhez, forrásokhoz, tavakhoz imádkoznak és áldozatokat mutatnak be nekik. Legfőbb táplálékuk a rénszarvashús, amit rengeteg formában hasznosítanak. Szárítással, füstöléssel tartósítják, szalámit is készítenek belőle.

Rovaniemi

Rovaniemi: Joulupukki, azaz a mikulás otthona

A finn Lappföld fővárosa, az északi sarkkörön fekvő Rovaniemi. A 60 ezres lélekszámú város melletti fenyőerdő közepén található Joulupukki hivatalos otthona. A fehér éjszakák idején, júliusban le sem megy a nap, a téli hónapokban pedig csupán néhány órán át van világos. Ajka és Veszprém testvérvárosában az egyetemen Mikulás szakon is tanulhatnak a fiatalok. A helyi focicsapatot pedig mi másnak hívnák, mint FC Santa Claus.

Rovaniemiben

A város legnagyobb vonzereje a Mikulás, finnül Joulupukki északi sarkkör által kettészelt kis rezidenciája. Joulupukki minden nap otthon van és a csinos kis rönkházában fogadja a látogatókat. A Mikulás háza természetesen nem magában áll: ajándékboltok, éttermek épültek köré. A mini városka rendkívül hangulatos, ízléses, nyoma sincs a giccsnek. A harmonikusan kialakított díszletek között július végén sem volt nehéz karácsonyi hangulatba kerülni. Ehhez persze hozzásegített a mindössze 12 fokos hőmérséklet is.

Rovaniemiben

Joulupukki látogatásunkkor is a kis birodalmában ücsörgött a kandalló mellett. Lefotózni nem lehetett. Kb. 20 euróért viszont be lehetett jutni karácsonyfás szobácskájába, ahol ügyes kis manói profi közös fotót készítettek. Kicsit drágának találtam a szolgáltatást és hosszúnak a sort a bejutáshoz, de így utólag azt mondom, hogy kár lett volna kihagyni ezt az élményt. Valahogy abban a pár percben újra gyerek lettem és azóta is gyermeki lelkesedéssel gondolok vissza a Mikulással való találkozásra.

Joulupukki nagyon barátságosan fogadott bennünket, kezét nyújtva bemutatkozott, majd hellyel kínált. Az izgalmunk gyorsan elmúlt az angol nyelven folytatott kis cseverészés közben. Megtudakolta honnan érkeztünk, majd elmesélte, hogy többször járt már hazánkban. Nagyon tetszik neki Budapest, Debrecen és Veszprém is. Ez alatt az ügyes kezű manók már el is készítették a fényképet. Joulopukki megköszönte, hogy ellátogattunk hozzá és megígérte, hogy ismét eljön Magyarországra. Pár perc múlva a manók már kezünkbe is nyomták a szépen becsomagolt, A4-es méretű kiváló minőségű fényképet .

Rovaniemiben

Természetesen megnéztem a világ leghíresebb postahivatalát is. Minden levél, amelyet a Mikulásnak címeznek ideérkezik. Lehetőség van arra is, hogy innen küldjünk levelet vagy képeslapot a világ bármely részére. A küldeményt akár karácsony előtti kézbesítéssel is feladhatjuk. Leteszteltem és jelentem ez is jól működött. A júliusban feladott képeslapok hónapokkal később decemberben pontosan megérkeztek a címzetteknek!

Szívből remélem, hogy a rövid beszámolómmal sikerült kicsit bemutatni ezt az elbűvölő világot és megértetni, mit jelentett számomra a Jouluppuki birodalmában töltött pár óra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük