Mariazell, ahol már 300 éve sütnek mézeskalácsot

A karácsonyi készülődésnek Ausztriában is nagy hagyomány van. Adventi ünnepségsorozatot és vásárt szinte minden osztrák városban rendeznek. Az egyik legszebb vásárnak a magas hegyek ölelésében megbúvó meseváros, a kegytemplomáról híres Mariazell ad otthont.

Mariazell

Mariazell

A máriazelli adventi vásár ünnepi hangulatát tovább fokozza a gyakori hóesés és a több centis hólepel.

Mariazell

Mariazell

Mariazellt az adventi időszakon túl is érdemes meglátogatni. Legismertebb épülete a három tornyú, a romantika és a barokk jegyeit ötvöző bazilika. Páratlan egyházi gyűjteménye és múzeuma magyar vonatkozási emlékeket is rejt. A templomot Nagy Lajos építtette, Mindszenty József bíboros itt volt eltemetve, mielőtt a hamvait a rendszerváltás után Esztergomba hozták.

Mariazell

Mariazell

Mintszenty József egykori sírjának helyét emléktábla jelzi, mindig sok magyar koszorú díszíti.

Fotó: Kiss P. Dóra

A városban fontos a hagyományok őrzése, ápolása. Több kis üzembe is betekinthetünk, ahol régi mesterségek követői hagyományos módon készítik el termékeiket. Az Alzberger likőr üzemben a 33 gyógynövényből készülő gyomorkeserű készítését követhetjük nyomon.

Mariazell

A híres búcsújáró helyen a mézeskalács készítésének több mint 300 éves hagyománya van. A messzi földről érkezett zarándokok szívesen vásárolták a mézeskalácsot, mert nem romlandó, sokáig friss marad és hamar megemeli a vércukor szintet. A különböző formájú és ízesítésű mézeskalácsokat a mai napig szívesen vásárolják ajándéknak is.

Honnan ered a mézeskalács

Honnan ered a mézeskalács

Bármely évszakban érdemes akár több napot is eltölteni a hangulatos városban. A város fölött emelkedő 1267 magas hegyre, a Bürgeralpe-ra gyalog vagy kabinos felvonóval is eljuthatunk, ahol télen kitűnő síterepek várnak.

Kisvasúton Sainkt Pöltenbe is eljuthatunk. A 85 km-es útvonal áthalad az osztrák Grand Canyonnak hívott Ötscher hegységen.

Mariazellhez közel egy ház udvarán van a „mini bazilika” nagyon élethű.

Fotó: Kiss P. Dóra

A meg nem jelölt nyári képek saját fotók, a téliek pedig a Mariazeller Advent Facebook oldalról származnak.

További fotók Máriazellből

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a további fotókat!

Közzétette: Közel és távol utazás – 2018. december 4., kedd

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük