Mariazell, ahol már 300 éve sütnek mézeskalácsot

A magas hegyek ölelésében megbúvó meseváros, Mariazell híres zarándokhely. Kegytemplomában emléktábla emlékeztet arra, hogy egykor itt volt Mindszenty József bíboros nyughelye. A városban nagy hagyománya van a kézműveskedésnek. A híres mézeskalácsot már több mint 300 éve sütik, ennek készítésébe egész évben betekinthetünk. Mariazell 1267 m magas hegyére gyalogosan vagy kabinos felvonóval is fel juthatunk, a téli sportok kedvelői számára is remek lehetőségeket kínál. Adventi vásárát a legnépszerűbbek között tartják számon. Máriazell látnivalói és a kikapcsolódási lehetőségek széles tárháza több napos ott-tartózkodásra csábít.

Mariazell

Mariazell rövid története

Mariazell Stájerország és Alsó-Ausztria határán fekszik az Északi-Mészkő-Alpokban, a Bürgeralpe (1270 m) lábánál. Itt található Közép-Európa egyik legismertebb Mária-kegyhelye.

Az i. e. 16. században a rómaiak sóútja is ezen a vidéken haladt át. A város alapításának napjaként egy IV. Adorján pápától származó oklevél alapján 1157. december 21-ét tartják számon. A Cell név legelőször II. Frigyes osztrák herceg 1243-as oklevelében bukkan fel, amelyben St. Lambrecht apátjának szabad rendelkezést biztosított a Cell környéki só- és ércbevételek fölött. 1344-ben kapta meg a település a vásárjogot, amelynek alapján a polgárok kereskedhettek és vásárokat tarthattak. A mostani főtér és a három főbb utca is ebben az időben alakult ki a ma is látható formájában.

Mariazell

A 14. század folyamán a templomot gótikus stílusban többször is átépítették. A török időkben a templom többször megrongálódott, 1644-ben kezdődtek meg a templom barokk stílusú átépítésének munkálatai, amelyek 1780-ig tartottak.

1805-ben a franciák támadásakor Mariazell környékén is harcok folytak. 1809-ben az egyházi kincseket Temesvárra menekítették a franciák elől.

Az 1827-es nagy tűzvészben a templom is nagy károkat szenvedett, ám 1828 és 1832 között nagy áldozatok árán újjáépítették. Fennállás 700 éves évfordulóján I. Ferenc József császár hitvesével, Erzsébettel is ellátogatott.

1908-ban a templomot bazilika rangjára emelték. 1928-ban az elsők között épült meg a Bürgeralpe kabinos drótkötélpályája.

1966-ban Mariazell a kremsmünsteri apátság fennhatósága alá került, az ezt követő években jelentős felújítási munkálatok kezdődtek az egyházi épületeken. 1983-ban a városba látogatott II. János Pál pápa, ekkor az egész városban nagyszabású felújítási munkálatokat végeztek.

1991-ben Magyarországra, Esztergomba szállították Mindszenty József bíboros hamvait.

1992-ben Mariazell visszakerült az alapító St. Lambrecht apátságának fennhatósága alá.

Mariazell fennállásának 850. évfordulója alkalmából 2007. szeptember 8-án ide zarándokolt XVI. Benedek pápa.

Zarándokok már a 12. századtól érkeztek Mariazellbe, de a létszámuk az 1330-as évektől nőtt meg. Napjainkban évente kb. egymillió búcsújáró keresi fel a várost.

Mariazell legendái

A kegytemplom felépítéséről és a város kialakulásáról több legenda is fennmaradt.

Úgy tartják, hogy 1157. december 21-én este érkezett meg a környékre egy Magnus nevű bencés szerzetes St. Lambrechtből lelkipásztornak. Ide vezető útja azonban nem volt egyszerű: az utat egy helyen hatalmas szikla zárta el, amelytől nem tudott tovább menni. A szerzetes ekkor a magával hozott, fából faragott Szűz Mária-szoborhoz imádkozva kért segítséget. Imája meghallgatásra talált, a szikla kettéhasadt, így Magnus folytathatta az útját. Megérkezésekor a szobrot egy farönkre tette és kis fakápolnát épített köré („Maria in der Zelle”), amely hamarosan a vidék hitéletének központjává vált.

Egy másik legenda szerint Henrik, Morvaország őrgrófja és felesége is olyan súlyos köszvényben szenvedett, hogy már az ágyból sem tudtak felkelni. Egy éjjel álmukban Szent Vencel azt mondta nekik, hogy bízzanak a Szűzanyában és győgyulásuk után zarándokoljanak el hozzá Mariazellbe, ahol hálájuk jeléül emeljenek templomot. Így is tettek, elrendelték a templom megépítését, majd visszatértek hazájukba.

A harmadik legenda az 1342 és 1382 között uralkodott I. Lajos magyar király nevéhez fűződik. I. Lajos 20 000 fős sereg ellen a törökök 200 000 fős sereggel vonultak. A kilátástalan helyzetben lévő Lajos az oltárán tartott Szűzanya kép előtt a magyarok védőasszonyához fordult imájával.

Ezután álmában megjelent a Boldogasszony, aki támogatásáról biztosította, és azt kérte, hogy győzelem esetén Zellbe menjen és építsen templomot, és helyezze oda a Mária-képet. Amikor felébredt, a mellén találta azt a Mária-képet, amely mindig a kis oltáron állt. Ezt égi jelnek tekintve vonult a harcba, ahol hatalmas győzelmet aratott a törökök felett. Hálából Mariazellben templomot építtetett, és odaajándékozta az arannyal és drágakövekkel díszített képet és sok más értékes, címerével ellátott kincset.

Mariazell látnivalói

Bazilika

Mariazell legismertebb épülete a három tornyú, a romantika és a barokk jegyeit ötvöző bazilika. Páratlan egyházi gyűjteménye és múzeuma magyar vonatkozási emlékeket is rejt. A templomot Nagy Lajos építtette, Mindszenty József bíboros itt volt eltemetve, mielőtt a hamvait a rendszerváltás után Esztergomba hozták.

Oltárát Fischer von Erlach készítette. A bazilika két legfontosabb kincse a Máriát és a kis Jézust ábrázoló kegyszobor és az I. Lajos által adományozott Szűz Mária-kép. A kegyszobor 48 cm magas, fából készült és Máriát ábrázolja, aki a jobb karjában tartja a kis Jézust. Mária a baljával a gyermeknek egy körtét nyújt, a gyermek pedig a jobbjával egy almát az édesanyjának. A szobrot díszes ruhába öltöztetik az év három legfontosabb ünnepnapján: Nagypénteken, Mária születésének napján (szeptember 8.) és a város alapításának napján (december 21.).

Mariazell

Mintszenty József egykori sírjának helyét emléktábla jelzi, mindig sok magyar koszorú díszíti.

Fotó: Kiss P. Dóra

Alzberger likőrüzem

A városban fontos a hagyományok őrzése, ápolása. Több kis üzembe is betekinthetünk, ahol régi mesterségek követői hagyományos módon készítik el termékeiket. Az Alzberger likőrüzemben a 33 gyógynövényből készülő gyomorkeserű készítését követhetjük nyomon.

Mariazell

Mézeskalácsüzemek

A híres búcsújáró helyen a mézeskalács készítésének több mint 300 éves hagyománya van. A messzi földről érkezett zarándokok szívesen vásárolták a mézeskalácsot, mert nem romlandó, sokáig friss marad és hamar megemeli a vércukor szintet.

Honnan ered a mézeskalács

A különböző formájú és ízesítésű mézeskalácsokat a mai napig szívesen vásárolják ajándéknak is.

Honnan ered a mézeskalács

Magnus sziklája (Ursprungsfelsen)

A legenda szerint ez a szikla zárta el a szerzetes útját, ám imái hatására kettéhasadt, ide vezetik vissza a város eredetét. A sziklához kijelölt turistaúton juthatunk el.

Bürgeralpe

Bármely évszakban érdemes akár több napot is eltölteni a hangulatos városban. A város fölött emelkedő 1267 magas hegyre, a Bürgeralpe-ra gyalog vagy kabinos felvonóval is eljuthatunk, ahol télen kitűnő síterepek várnak. A szép kilátás mellett a hegyen számos sípálya, egy kilátó, egy élménypark és több hangulatos alpesi kunyhó várja a látogatókat. Nyáron a Bergvelle keretein belül minden pénteken koncerttel összekötött lézershow szórakoztatja az ide látógatókat.

Bányászmúzeum Gußwerkben

Az egykori k.u.k. vasöntöde épületében látható a vidék bányászatának történetét bemutató kiállítás.

Patika

A múltban érezhetjük magunkat a mariazelli patikában. Szervezetten lehet végig nézni a gyógyszertárat, megleshetjük, hogyan készülnek a természetes alapanyagokból, gyógynövényekből a gyógyító termékek.

Múzeumvillamos (Museumstramway):

Mariazell vasútállomásán látható a világ legrégibb gőzvillamosa. A korhűen helyreállított kocsik a 19. század hangulatát idézik. Nyári hétvégeken az Erlaufseehez utazhatnak a turisták a  korhű gőzmozdony vontatta vonatokon.

Holzknechtland élménypark

A Bürgeralpén található élménypark a favágók életét mutatja be. Kisvonat, állatsimogató várja a kicsiket.

Gemeindealpe

A mariazelli vidék legmagasabb pontja a Gemeindealpe . Az 1626 méter magas hegyre ülőliftekkel lehet feljutni, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező hegyvidékre. Télen közkedvelt síterep. A hegyről gokarttal és terepbiciklivel is le lehet gurulni.

Salza folyó

A 88 km hosszú folyó jól ismert a vadvízi túrázók körében.

Szent kút (Heiliger Brunnen)

A kút vizének gyógyító erőt tulajdonítanak, így a zarándokok is gyakran visznek belőle haza.

Mechanikus betlehem

A Kálváriahegyen egy magánházban látható egyedülálló bethlehem 12 újtestamentumi jelenetet ábrázol összesen 130 mozgó figurával.

Erlaufsee

A kristálytiszta vízű tó, mely nyáron strandolásra és búvárkodásra is alkalmas.

Hubertussee

Gyönyörű kirándulásra alkalmas tó a Walster völgyében.

Kisvasúton Sainkt Pöltenbe is eljuthatunk. A 85 km-es útvonal áthalad az osztrák Grand Canyonnak hívott Ötscher hegységen.

Mariazellhez közel egy ház udvarán van a „mini bazilika” nagyon élethű.

Fotó: Kiss P. Dóra

Mariazell adventi vására

A máriazelli adventi vásár ünnepi hangulatát tovább fokozza a gyakori hóesés és a több centis hólepel.

Mariazell

A meg nem jelölt nyári képek saját fotók, a téliek pedig a Mariazeller Advent Facebook oldalról származnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük