Mesés fotókon az izlandi északi fény

Északi fény, azaz Aurora Borealis sokak bakancslistáján szerepel. A csodálatos égi jelenség, a sarki fény a déli féltekén is megjelenik, de  az északin elérhetőbb közelségben van számunkra. Nem írtam még bakancslistát, de szívesen elnézegetném élőben. Kürtös Réka olvasóm viszont már kipipálhatta. 35 év után teljesült gyermekkori álma és Izlandon lencsevégre kaphatta a misztikus csodát.

északi fény

Mi az a sarki fény és északi fény?

A sarki fény a föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. A szerencsések késő ősztől kora tavaszig  az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre csodálhatják meg. Az északi féltekén északi fénynek (Aurora borealis), délen déli fénynek (Aurora australis) hívják. Aurora nem más, mint a római hajnal istennő, Boreas pedig az északi szél görög neve, Galilei nevezte el így 1619-ben.

Az utóbbi években párszor előfordult, hogy a Kékestetőről is látható volt az északi fény, de nem ilyen intenzíven és kevésbé látványosan.

északi fény

Ennyi bevezető után jöjjenek Kürtös Réka szavai, aki nemcsak eljutott Izlandra, de az égiek kegyének köszönhetően megcsodálhatta és lefotózhatta az égi tüneményt.

„Körülbelül öt vagy hat éves lehettem, amikor az Apám először mesélt nekem az Északi Fényről, latin nevén Aurora Borealisról. Örömmel hallgattam,  de először nem volt sokkal különösebb, mint bármelyik másik története a tudományok világáról, csak hallgattam örömmel mint minden mást. Aztán egyszer a Delta című műsorban volt róla szó, ott láttam először, s azzal egy csapásra több lett, mint az egyik Apám történeteiből. Valami olyan igazi dologgá vált amit látni akartam a saját szememmel. Apám azonnal biztosított két dologról. Egy: Magyarországon szinte soha nem lehet látni, mert nem vagyunk hozzá eléggé északra. Kettő: nagyon messze kellene utazni hogy láthassam, és akkoriban egy repülőjegy akár 2-3 havi fizetésbe is belekerült. Így a valódi remény hiányában ahányszor hulló csillagot láttam mindig azt kívántam, hogy egyszer láthassam élőben….

… Aztán idén Izlandra utaztunk a párommal, és a 35 éves várakozás jege megtört. Egyik éjjel kint voltam a sötétben tökéletes csillagos ég mellett, és nagyjából  két órától reggel hét óráig Aurora egy percre sem szakította meg égi táncát. Csak álltam ott kint, néztem,  néztem, és a boldogság könnyei az arcomra fagytak a hidegben. Fotók alant. Profi szemmel nem annyira jó képek, de sajnos amikor nagyon gyorsan mozognak a fények akkor nehéz érdekes alakzatokat elkapni, viszont elsőre szerintem elfogadhatóak lettek, és ami a legfontosabb láttam élőben. 🙂  A következő ilyen beszámolómat Norvégiából szeretném majd megosztani veletek 😉”

északi fény

északi fény

északi fény

északi fény

északi fény

északi fény

északi fény

északi fény

északi fény

További fotókért és Réka teljes beszámolójáért látogasd meg a blogját, ahol akár az angol nyelvet is gyakorolhatod:

The Northern Lights

Nagyon köszönöm a fotókat Rékának és izgatottan várom a norvég fotókat is!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük