Kykkos kolostor, Ciprus leggazdagabb és legszebb kolostora

A Ciprus szívében emelkedő Troodos-hegység templomai a valamikori Bizánci Birodalom egyik legnagyobb templom- és kolostorcsoportját alkotják. Az UNESCO Világörökségi listára felkerült 10 épület, köztük az egyik legismertebb, a Kykkos kolostor, rendkívül gazdag falfestményekben és pontos képet ad Ciprus bizánci kori és későbbi festészetéről. 

Kykkos kolostor

Kykkos kolostor

A Kykkos kolostor csodálatos természeti környezetben,1318 méteres magasságban fekszik a Troödos-hegység északnyugati oldalán.

Ciprus szigetét 965-ben csatolták Bizánci Birodalomhoz. A kykkói Szűz Szent kolostorát I. Komnenos Aleksziosz bizánci császár alapította a 11. század végén. Úgy tartják, hogy Isaiah, a csodatévő ciprusi remete itt gyógyította meg az uralkodó lányát egy gyógyíthatatlan betegségből. Jutalmul a Theotokos (Szűz Mária) ikonját kérte, melyet Konstantinápolyban, a császári palotában őriztek. Hálája jeléül a császár az ikont Ciprusra küldte és jelentős anyagi támogatást adott, hogy felépítsék belőle a szent ereklyének otthont adó kolostort.

A remete kérésére Manuel Vutomites, a ciprusi császár képviselője három falut is alapított a kolostor mellett. Mivel az adományt később császári oklevél is megerősítette, úgy tartják, hogy a kolostor megalapítását császári rendelet írta elő.

Az eredeti kolostort többször felégették, így abból nincsenek maradványok.

A Panagia tiszteletére emelt kolostorban láthatő Agios Loukas evangelista három ikonjának egyike. Az ezüstbevonatú ikon teknőspáncélból és gyöngyházból készült ereklyetartóban foglal helyet az ikonosztáz előtt.

III. Makarios érsek, a Ciprusi Köztársaság első elnöke, itt töltötte novícius-éveit. Végrendelete szerint itt, Throni csúcsán temették őt el, 3 kilométerre a kolostortól, nem messze szülőfalujától.

A kolostorban szeptember 8-án, Szűz Mária születésnapján és augusztus 15-én, Szűz Mária halála napján nagy búcsúkat tartanak..

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük