Trák Királyok Völgye Kazanlakban, Bulgáriában

A Trák Királyok Völgye Bulgária egyik legtöbb titkot rejtő területe. Kazanlak Bulgária rózsaolajiparának fővárosaként vált híressé, de egy váratlan felfedezés után kiderült, hogy a hajdani Trák Királyok Völgyének is a központja. A város melletti völgyben i. e. 3-5. századból származó trák sírokat tártak fel.

Trák Királyok Völgye

A Trák Királyok Völgye több mint 500 sírhalomból álló nekropolisz, a trák király, III. Szeuthész fővárosa, Szeuthopolisz közelében. Az i. e. 2. évezredben a trákok egyedi törzsi kultúrát hoztak létre, de nem jutottak el az írásbeliségig, így igen keveset tudunk róluk. Csak az i.e. 5. századból rendelkezünk bővebb ismeretekkel, Hérodotosz a legnagyobb európai népcsoportként említi őket.

Öröklétnek szánt lakhelyet építettek királyaiknak, csodálatos falfestményekkel, telerakva fegyverekkel, művészi arany- és ezüsttárgyakkal, ékszerekkel, lovakkal és kutyákkal. Az állatáldozatokról nem tudni, hogy kísérőnek vagy élelemnek szánták-e.

Az első sírkamrát egy véletlennek köszönhetően 1944-ben tárták fel, ami 1979-ben az Unesco világörökségi listájára is felkerült. Ma már 50 felett van a feltárt sírok száma.

Az elsőként feltárt eredeti síremlék a freskók megóvása érdekében nem látogatható, mellette viszont felépítették a pontos mását. A kazanlaki sírkamra falfestményei különös jelentőséggel bírnak, mivel ezek a hellén művészet egyetlen épen maradt emlékei, amelyeket eredeti állapotukban tártak fel.

Trák Királyok Völgye

Trák Királyok Völgye

A falfestmények mintája és az épület jellege gondosan összehangolt művészi munka, ami arra utal, hogy alkotója egyetlen ember lehetett.

A vastag földréteggel borított kupolás építmény freskói halotti ünnepséget jelenítenek meg, az elhunyt a felesége társaságában látható. A trákok hittek a túlvilági életben, ezért az evilágból a túlvilágba való átlépés nem csak a gyászra, hanem az örömre is okot adott.

Trák Királyok Völgye

Trák Királyok Völgye

Trák Királyok Völgye

A bemutató sírkamra előterében egy kis múzeum részt is berendeztek, ahol a feltárás történetét és a sírkamrában talált tárgyak egy részét láthatjuk.

Trák Királyok Völgye

Trák Királyok Völgye

További olvasnivalók Bulgáriából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük